Yapı Dünyasında Kullanılan 10 Yenilikçi Yapı Malzemesi

Mimarlar Binalarında Yenilikçi Malzemeleri Nasıl Kullanıyor

Yapı malzemelerindeki yenilik, büyük ölçüde teknoloji ve bilginin egemen olduğu inşaat sektörünün bir gerçeğidir. Konforumuz ve yeni zirvelere ulaşma arzumuz, bizi sürekli olarak daha derin ve daha fazlasını keşfetmeye teşvik ediyor. İnovasyon her zaman yeni teknolojiler veya materyaller yaratmakla ilgili değildir, halen sahip olduklarımızı geliştirmek, verilenleri geliştirmek ve onunla deneyler yapmakla ilgilidir. Mimaride, atık malzemeleri sanatsal olarak kullanmak, temel yapı malzemelerini sürdürülebilirlik kuralına uygun olarak daha kültürlü bir şekilde kullanmak veya daha belirlenmiş veya anlamlı bir şekilde kullanmaktır.


1. Çapraz Lamine Kereste
CLT, inşaatı sırasında herhangi bir fosil yakıtın yakılmasını gerektirmeyen, mühendislik ahşabının sürdürülebilir ve esnek bir şeklidir. Masif kereste katmanlarının birbirine yapıştırılmasıyla yapılır ve katmanlar birbirine dik olarak uzanır, bu da onu daha fazla çekme ve daha fazla basınç dayanımı sağlar. Avrupa menşeili olan CLT, artık dünya çapında kullanılmaktadır, daha hızlı üretim, mükemmel kalite ve tasarımdaki esneklik sayesinde mükemmel bir yapı malzemesi olarak görülmektedir. Malzemenin ilk maliyetleri daha yüksektir, ancak tüm inşaat maliyetleri dikkate alındığında tasarruf sağlar. Doğal görünümlü estetiği ve gücü nedeniyle, tasarımcılar ve inşaatçılar artık CLT tabanlı gökdelenler inşa ediyor.


2. Sıkıştırılmış Toprak Yapı
Ağırlıklı olarak Gana’da bulunan sıkıştırılmış toprak yapı, toprağın ahşap kutulara sıkıştırıldığı bir yapı sisteminde kullanılan yerel olarak mevcut bir malzemedir. Bol kil daha sonra 15 cm yüksekliğinde katmanlara yerleştirilir ve esneklik ve dayanıklılık elde etmek için aletlerle sıkıştırılır. Bu malzeme, 1,7 milyon konut için konut yapımında ekolojik ve ekonomik faydalarının yanı sıra Sahra Altı kıtasında estetik bir malzeme olarak yüksek oranda gözlemlenmiştir. Hive Earth, Gana’nın kırsal alanlarında bu proje üzerinde çalışmaktadır.


3. Pigmentli Beton
Beton, maruz kaldığında insani duygularla sertliği ve pürüzlülüğü tetikleyen akromatik bir güç sembolüdür. Ancak çimento, çakıl, kum ve suya uygun pigmentli katkılar eklendiğinde renkli beton karışımları oluşabilir. Estetiğin yanı sıra, boya ve dolgu macunlarına olan bağımlılığı azaltırken çevre ile bir perspektif ve kontrast duygusu katar.


4. Cabkoma Strand Çubuğu
Binanın dış cephelerinde sadece dayanıklılık amacıyla kullanılan ve başta Japonya olmak üzere yapıları depremlerden korumak amacıyla kullanılan termo plastik karbon fiber kompozittir. En hafif sismik donatıdır, hassastır ve dolayısıyla yapıya estetik katan son derece güçlüdür. Kolay taşınabilir, sürdürülebilir ve son derece güçlü yapı malzemesi yapıyı desteklerken gerilim ve sıkıştırma yaratır. Tüm yanal yükleri aktararak binayı herhangi bir sarsıntıya karşı korur. Klasik metal çubuklardan 5 kat daha hafif olması sayesinde daha hafif bir yapıya sahiptir.


5. Işık Üreten Çimento
Çimentonun gündüz güneş ışığını emdiği ve gece yaydığı ilginç ama dikkate değer bir buluş. Bu teknik, malzemelerin kristalleşme özelliklerinin kırılmasına ve ışığın geçmesine izin vererek onu opak hale getirmesine izin verir. Bu yüksek enerji verimli malzeme, mimarlık endüstrisine, banyolarda, yüzme havuzlarında, cephelerde, yollarda, park alanlarında ve mutfaklarda kullanılması bekleniyor. Işık yayma özelliğinden dolayı yol levhalarında da kullanılabilir. Bu malzeme silika, nehir kumu, endüstriyel atık, alkali ve sudan oluşmaktadır.


6. Sigara İzmariti Tuğlaları
Dünyada yaklaşık 1 milyar sigara tiryakisi var. Sadece bu sigara izmaritleriyle dünyada ne kadar atık üretildiğini hayal edebiliyor musunuz? Kaldırımlarda, binaların çevresinde ve neredeyse her yerde! RMIT, atıkları dengelemek ve tuğla üretiminde verimli kullanmak için bir çözüm buldu. Daha sürdürülebilir, daha hafif ve enerji tasarruflu yapı malzemelerinin üretilmesi için izmaritlerin yaklaşık %1’i üretimde kullanılmalıdır. Sonuç, malzemenin yalıtım özelliklerini artıran ve geleceğin sorunlarını çözen eşit derecede adil bir üründür.


7. İçi Boş Kil Tuğlalar
Geleneksel malzemeleri, sorunlarımızı çözen ve bina kullanıcılarına binaya giren ısıyı kontrol etmede yardımcı olacak yenilikçi bir şekilde kullanabilir miyiz? Kil tuğlalar bunun çözümüdür. Bu tuğlanın olağandışı şekli, büyük ölçüde güneşi engellemeye ve binanın içi boş çekirdeklerinden havanın geçmesine izin vererek nefes almasına izin vermeye yardımcı olur. Bu yapı, bina kullanıcılarının ısıl konforuna katkıda bulunarak binaya dışarıdan gürültü girmesine yardımcı olur. 3D özellikleri cepheye estetik bir görünüm kazandırır ve duvar dış cephelerinde çeşitli şekil ve desenlerin oluşturulmasında kullanılabilir.


8. Şeffaf Ahşap
Zeminlerde, yapısal bir malzeme olarak ve tavanlarımızda ahşap kaplamayı hepimiz seviyoruz. En eskilerden biri olan bu malzeme, araştırmacılar onu şeffaf hale getirmeyi denerken, yenilenme yolunda. Cam ve plastiğe harika bir alternatif olan şeffaf ahşap, çevre dostudur ve enerji açısından verimlidir. Üretim sürecinde lignin, şeffaf hale getirmek için polimerlerle değiştirilir.


9. Modüler Bambu
Modüler Bambu, en çok yönlü yapı inşaat malzemesi için uygundur. Hafif, bol bulunabilir ve çelikten daha güçlü olan bu malzeme, inşaatta herhangi bir şekil alabilir ve aynı zamanda dünyanın çeşitli yerlerinde depreme dayanıklı büyük bir yapı görevi görür. Bambu birkaç saat içinde 4 metreye kadar büyüyebilir ve büyük ölçüde Filipinler, Endonezya ve diğer alçak adalarda düşük maliyetli konutlarda kullanılır.


10. Alüminyum Köpük
Bu paneller, erimiş alüminyuma hava enjeksiyonu yoluyla ve belirli bir sıcaklıkta, hava kabarcıkları, opaklık, doku, şeffaflık ve parlaklık için ilgi çekici desenler ve katmanlar oluşturan köpük panelleri oluşturmayı stabilize ettiğinde oluşturulur. Üretim sürecine göre, köpük paneller çeşitli yoğunluklarda, şekillerde ve görünürlükte oluşturulabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir