Dünya Kadınlar Günü Nasıl Başladı?
100 yıldan uzun süredir, dünya genelinde 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlanıyor. 8 Mart, kadınların başarılarını kutlayan küresel bir gün olmasının yanı sıra cinsiyet eşitsizliği ve ayrımcılık konularında farkındalık yaratıyor.
Peki, 8 Mart Neden Önemli?
8 Mart Dünya Kadınlar Günü, işçi hareketinden doğdu. Tohumları 1908’de New York’ta 15 bin tekstil işçisi kadının daha kısa çalışma saatleri, daha iyi ücret ve seçme hakkı talebiyle yürümeleriyle atıldı.
Bir yıl sonra Amerika Sosyalist Partisi 8 Mart’ı Ulusal Kadınlar Günü ilan etti. Bu özel günü uluslararası hale getirme fikrini ortaya atan ilk kişi ise Alman komünist ve kadın hakları savunucusu Clara Zetkin’di.
Dünya Kadınlar Gününü 1910’da Clara Zetkin başlattı. Zetkin, 1910 yılında Kopenhag’da toplanan Uluslararası Emekçi Kadınlar Konferansı’nda Dünya Kadınlar Günü fikrini önerdi. Konferansa 17 farklı ülkeden katılan 100 kadın, Zetkin’in önerisini oy birliğiyle kabul etti.
İlk uluslararası etkinlikler 1911’de Avusturya, Danimarka, Almanya ve İsviçre’de düzenlendi.
Neden 8 Mart Tarihi?
Dünya Kadınlar Günü fikrini ortaya atan Clara Zetkin’in aklında belirli bir tarih yoktu. Birinci Dünya Savaşı sırasında, 1917’de Rus emekçi kadınlar “Ekmek ve barış istiyoruz” sloganlarıyla sokaklara çıkmıştı. Eylemlerin dördüncü gününde Rus Çarı tahttan indirildi. Kurulan geçici hükümet ise kadınlara seçme hakkı tanıdı. Rusya’daki kadın eylemlerinin başlangıcı, Jülyen takvimine göre 23 Şubat’tı. Dünya genelinde daha yaygın biçimde kullanılan Miladi (Gregoryen) takvimde bu tarih 8 Mart’a denk geliyordu.
8 Mart Dünya Kadınlar Günü birçok ülkede resmi tatil. Çin’de birçok kadına yarım gün izin veriliyor. Küresel düzeyde ise binlerce etkinlik yapılıyor.
Kadınlar için 8 Mart hak, eşitlik, özgürlük ve dayanışmayı temsil ediyor. Türkiye’de 8 Mart resmi tatil değil, ancak kadınlar ülke genelinde yürüyüşlerle ve mitinglerle dayanışma ve hak arayışını sürdürüyor.
Dünya Kadınlar Günü Neden Gerekli?
Organizatörler, Dünya Kadınlar Günü’nün cinsiyet eşitliğini hızlandırma çağrısı yapmak için gerekli olduğunu söylüyor. Veriler hala yapılması gereken işler olduğunu gösteriyor.
BM verilerine göre çatışma bölgelerindeki cinsel şiddet olaylarında artış oldu. 2023’teki teyitli 3688 vaka kayıtlara geçti. Bu, bir yıl öncesine kıyasla yüzde 50’lik artış anlamına geliyor. Bu olayların %95’inde kurbanlar kadınlar ve genç kızlardı.
UNICEF’in tahminlerine göre okul çağındaki 119 milyon kız çocuğu okula gidemiyor.
Dünya Bankası’nın geçen yılki raporuna göre kadınlar, erkeklerin yararlandığı hakların sadece üçte ikisinden faydalanabiliyor.
Dünya Erkekler Günüde Var mı?
Evet var. 19 Kasım her yıl Dünya Erkekler Günü olarak birçok etkinliğe sahne oluyor. Ancak 19 Kasım BM tarafından resmi kutlama günü olarak tanınmış değil.
1990’lardan bu yana 80’den fazla ülkede düzenlenen Dünya Erkekler Günü etkinliklerinde odak noktası genellikle erkeklerin ve erkek çocukların sağlığı, cinsiyet eşitliğinin güçlendirilmesi ve olumlu erkek rol modeller oluyor.