Binalarda Isı Yalıtımı Neden İçeriden Yapılmalıdır?
Soysal ARIKAN, İnşaat Yüksek Mühendisi, Müteahhit
Özet: Bu yazının maksadı en iyiye ve en doğruya biraz daha yaklaşmaktır. Binaların yalıtılması artık iyi düşünülmesi gereken önemli bir konudur. Dünya enerji tüketiminin yaklaşık %50’lik bölümü ısınmada kullanılan enerjidir. Isınmada kullanılan enerjiyi, iyi ısınmak koşuluyla ne kadar azaltabilirsek hem ekonomiye katkı saglamış oluruz, hem de az tüketerek az kirleterek doğal dengeyi mümkün olduğunca az bozmuş oluruz. Yani hem iyi ısınarak, hem tasarruf yaparak, hem de doğal dengeyi koruyarak insan konforunu artırmış oluruz.
Binaların yalıtımı, Türkiye’de genellikle dış duvarların tuğla bölümlerinin yalıtılması şeklinde yapılmaktadır. Pencereler de çift camlı olarak yapılmaktadır. Halihazır uygulama, 20 cm kalınlıklı olması gereken dış duvarların, iki sıra 10 cm’lik tuğla arasına 4 cm kalınlıklı yalıtım malzemesi yerleştirmek şeklindedir, iki sıra 10 cm’lik tuğla arasına 4 cm kalınlıklı duvar 20 cm kalınlıklı duvar demek değildir. Arada hiçbir bağlantı yapılmadan 10 cm kalınlıklı duvar 3 metre yüksekliğe kadar yapılmaktadır. İlerde böyle bir duvarın çatlama ve yıkılma olasılığı çok yüksektir. En ufak ölçekli bir depremde ve bina oturmalarında hemen çatlamalar başlayacaktır. Duvarı ayakta tutan kuvvet yalnızca tek yüze yapılmış olan sıvadır.
Dış duvarı yalıtınca (genellikle yukarıdaki şekliyle) artık yalıtım konusuna sırtımızı dönüp, konuyu halettiğimizi düşünüyoruz. Halbuki biraz konuyu irdelersek şu hususları görürüz:
Makalenin tamamına Yapı Dünyası Dergisi 1996 Sayı: 4 den ulaşabilirsiniz.