Binalarda Isı Yalıtımı Neden İçeriden Yapılmalıdır?

Binalarda Isı Yalıtımı Neden İçeriden Yapılmalıdır?

Soysal ARIKAN, İnşaat Yüksek Mühendisi, Müteahhit

Özet: Bu yazının maksadı en iyiye ve en doğruya biraz daha yaklaşmaktır. Binaların yalıtılması artık iyi düşünülmesi gereken önemli bir konudur. Dünya enerji tüketiminin yaklaşık %50’lik bölümü ısınmada kulla­nılan enerjidir. Isınmada kullanılan enerjiyi, iyi ısın­mak koşuluyla ne kadar azaltabilirsek hem ekonomi­ye katkı saglamış oluruz, hem de az tüketerek az kirleterek doğal dengeyi mümkün olduğunca az boz­muş oluruz. Yani hem iyi ısınarak, hem tasarruf ya­parak, hem de doğal dengeyi koruyarak insan konfo­runu artırmış oluruz.

Binaların yalıtımı, Türkiye’de genellikle dış duvar­ların tuğla bölümlerinin yalıtılması şeklinde yapıl­maktadır. Pencereler de çift camlı olarak yapılmakta­dır. Halihazır uygulama, 20 cm kalınlıklı olması gereken dış duvarların, iki sıra 10 cm’lik tuğla arası­na 4 cm kalınlıklı yalıtım malzemesi yerleştirmek şek­lindedir, iki sıra 10 cm’lik tuğla arasına 4 cm kalınlıklı duvar 20 cm kalınlıklı duvar demek değildir. Arada hiçbir bağlantı yapılmadan 10 cm kalınlıklı duvar 3 metre yüksekliğe kadar yapılmaktadır. İlerde böyle bir duvarın çatlama ve yıkılma olasılığı çok yük­sektir. En ufak ölçekli bir depremde ve bina oturma­larında hemen çatlamalar başlayacaktır. Duvarı ayak­ta tutan kuvvet yalnızca tek yüze yapılmış olan sıvadır.

Dış duvarı yalıtınca (genellikle yukarıdaki şekliyle) artık yalıtım konusuna sırtımızı dönüp, konuyu ha­lettiğimizi düşünüyoruz. Halbuki biraz konuyu irde­lersek şu hususları görürüz:

Makalenin tamamına Yapı Dünyası Dergisi 1996 Sayı: 4 den ulaşabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir