Çelik Yapıların Yangından Korunması

Çelik Yapıların Yangından Korunması

Engin KEYDER, Prof. Dr. (Emekli) ODTÜ, İnşaat Mühendisliği Bölümü
Bülent GÜLER, ODTÜ, Yüksek Mimar, İstanbul

Özet: 600ºC ısıda çelik elastisite modülü beşte birine, akma dayanımı yarıya iner. Çelik yapılarda en büyük tehlike yangındır. Yangınla ilgili güvenlik önlemleri dört grupta toplanabilir: yapısal önlemler, izleme ve haberleşme, söndürme, yangına dayanma yöntemleri.

Giriş: Çelik yapıların; sağlamlık, prefabrikasyona uygunluk, depreme dayanıklılık ve ekonomik olma gibi avantajları sayılabilir. Ancak, yangına karşı korunmaları gereği önemli bir dezavantajdır. Korunma olmazsa, çelik yapının herhangi bir noktasındaki yangın kolay ısı nakli yüzünden yapının her yanına yayılabilir. Bu yüzden yangından korunma çelik yapıda çok önemlidir.

Yangına karşı önlemler yapının tasarım aşamasında başlar; yangını iletmeyen asma tavanlar, kompozit duvarlar, yangın merdivenleri, havalandırma, odalarda duman dedektörleri, termostatlı fıskiye sistemleri, karbondioksit CO2 ya da Halon sistemleri, itfaiyeye otomatik haber veren sistemler bunlara dahildir.

Yangına belli bir süre dayanma yöntemleri, ki bunlara pasif korunma sistemleri de deniyor, arasında: betonla kaplama, alçı ve benzeri kaplama malzemeleri, püskürtmeli kaplamalar, intumescent boyalar, su dolu kolonlar sistemleri vardır.

Makalenin tamamına Yapı Dünyası Dergisi 2009 Sayı: 158 den ulaşabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir