Prokon–Ekon Grubu, Tunus’un Büyük Sanayi Yatırımlarından Birini Hayata Geçiriyor (Carthage Cement 5800 t/g Kapasiteli) Çimento Fabrikası
Hüseyin ÖZKAN, Genel Müdür – Yönetim Kurulu Üyesi
Türk firmalarının uluslararası projelerde gösterdiği başarılara bir yenisini Prokon-Ekon Grubu ekliyor.
Türk firmalarının yer aldığı teknolojik projelerde işçilik taşeronu olmanın ötesine geçerek, mühendislik ve yönetim sorumluluğunu almaları, saha faaliyetlerinin yanı sıra teknolojik imalatları ve tesisin işletmeye alınmasını da üstlenmeleri ile kendilerine daha büyük kapsamlar yaratmaya başlamalarının sektörün gelişimi açısından önemi tartışılmaz bir gerçektir.
Bunu sağlayabilmek için firmaların EPC (Mühendislik, Temin ve Yapım) gereklerini uluslararası düzeyde sağlayabilecek alt yapı, bilgi birikimi ve kadroya sahip olmaları ön şarttır. Bu yapının oluşturulmasında en önemli unsur mühendisliktir.
Prokon-Ekon Grubunda yer alan Prokon Mühendislik ve Müşavirlik A.Ş. 40 yıla yaklaşan sanayi tesisleri mühendislik hizmetleri deneyimine sektörel bazda proses mühendisliğini de katarak, EPC için çok önemli bir altyapı oluşturmuştur.
Prokon-Ekon grubunun özellikle enerji ve çimen-to sanayi yatırımlarında yakaladığı bu seviyeyi uygulamaya koyduğu son proje, Tunus’da gerçekleştirilen Carthage Cement Djebel Ressas 5800 t/g kapasiteli Çimento Fabrikası yapımıdır. Prokon-Ekon Grubu, EPC tip sözleşmelerin yükümlülüklerini şirketler grubu bünyesinde çözüp dış kaynaklara olan bağımlılığını minimize edip, tüm aktiviteleri in-house yapabilme beceresi ile süreçleri daha hızlı ve kolay yürütebilmenin avantajını bu projede de kullanmaktadır.
Prokon-Ekon Grubu’nun, çimento fabrikaları yapımı konusunda Dünya lideri olan Danimarka’lı FLSmidth ile birlikte üstlendiği Carthage Cement 5800 ton/gün kapasiteli anahtar teslimi çimento fabrikası yapımı işi tüm hızıyla devam ediyor.
Proje Hakkında Bilgi
Başkent Tunus’un 40 km güneyinde yer alan tesis, merkezi konumu ve kapasitesi ile Tunus iç ihtiyacının %50‘sini karşılamak üzere planlanmıştır.
Yerli yatırımcı Carthage Cement ile Prokon-Ekon-FLSmidth konsorsiyum grubu arasında yapılan ve 24.05.2010 tarihinde yürürlüğe giren sözleşme ile başlayan proje; Tunus’ta 14 Ocak 2011 tarihinde yaşanan Yasemin devrimi nedeniyle 2 ay gibi kısa bir süre ara verilmesine rağmen şu anda iş programına uygun olarak başarıyla devam etmektedir. Yasemin devrimi başlar başlamaz sahadaki tüm Türk personelimiz birkaç yönetici dışında Tunus’taki Türk Büyükelçiliğimizin de büyük yardımı ile 1 gün içinde Türkiye’ye getirilmiş, 15 Mart 2011 tarihinde de tekrar saha faaliyetleri kaldığı yerden başlamıştır.
Projede sektörün uluslararası boyutta en büyük firmaları yer almaktadır. Mühendislik ve saha uygulamalarının Avrupa’lı iki farklı müşavirlik firması tarafından denetlendiği projede Prokon-Ekon grubu mühendislik, çelik konstrüksiyon ve bir kısım teknolojik ekipman imalat ve temininin yanı sıra tüm saha faaliyetlerini üstlenmiştir.
Bugün itibari ile şantiyedeki faaliyetler 1.250 kişilik kadro ile devam etmektedir. 115.000 m³ lük beton işinin olduğu sahada bugün itibari ile inşaat işleri %85 mertebesinde, genel saha faaliyetleri de %55 seviyesinde tamamlanmıştır.
Tesiste Aşağıdaki Üniteler Yer Almaktadır;
• Kireçtaşı/Kil Kırıcı, 1300 ton/saat
• Katkı Kırıcı, 300 ton/saat
• Kireçtaşı Stokholü, 26.400 ton
• Katkı Stokholü (Dikey), 26.500 ton
• Kömür Stokholü, 16.000 ton
• Hammadde Değirmeni, 450 ton/saat
• Kömür Değirmeni, 33 ton/saat
• Farin Silosu, 22.000 ton
• Ön Isıtıcı 2×5 Kademeli (twin top cyclones), 5800 ton/gün klinker
• Fırın, 3 mesnetli 5 m çapında 78 m boyunda, Yakıt tüketimi 715 kcal/kg klinker
• Brülör ekipmanı (Alternatif yakıtlı; Doğalgaz ve pet coke)
• Klinker Soğutma (klinkeri ortam sıcaklığının max. 65ºC üstüne kadar soğutmaktadır.)
• Klinker Silosu, 60.000 ton
• Çimento Değirmeni, 165 ton/saat
• Çimento Siloları, 3×15.000 ton
• Paketleme Ünitesi, 4×2.400 torba/saat
Yaklaşık 13.750 ton çelik konstrüksiyon ve ekipman imalatının büyük kısmı grubun Ankara’daki kendi fabrikalarında yapılmış, kalan kısmı da Meksika’da imal ettirilmiş ve Tunus’a sevk edilmiştir. Bu sevkiyatlarda 8 m çapa kadar büyüklükteki malzemeler bile tek parça olarak hem karayolu hem de denizyolu kullanılarak Tunus şantiye sahasına kadar götürülmüş, böylece hem imalat kalitesinin yüksek tutulması hem de montaj kolaylığı sağlanmıştır. Konsorsiyum ortağı FLS’in de gönderdiği spesifik malzemeler ile birlikte toplam 26.000 ton çelik ve mekanik ekipman montajı da yine Prokon-Ekon grubu tarafından yapılmaya başlanmış ve iş programına uygun olarak devam etmektedir.
800 km’den fazla kablo çekim işinin olduğu elektrik ve enstrüman montaj işleri de yine Prokon-Ekon grubu tarafından yapılmaktadır.
Tesisin devreye alınması 2013 yılı başında yapılacak olup, bu programa uygun olarak saha personeli sayısı yaz aylarında 1700’e ulaşacaktır.
Bu projenin Türk Müteahhitliğinin Kuzey Afrika bölgesindeki en nadide örneklerinden biri olacağı aşikardır. Tüm dünyaca kabul görmüş olan Türk Müteahhitlik kalitesinin en güzel örneklerinden birinin tarihsel bağlarımızın da olduğu Tunus’ta yükselmesi sektör için önem arz eden bu bölgede yeni iş fırsatlarının da açılmasına yardımcı olacaktır.