İnşaat Sektöründe 4D Modelleme Çalışması

İnşaat Sektöründe 4. Boyut (4D) Modelleme Çalışması

Emre GÖKYİĞİT / Dr. Murat KURUOĞLU
İstanbul Teknik Üniversitesi, İnşaat Fakültesi, Yapı İşletmesi

1- Giriş
İnşaat sektöründe son yıllarda kaydedilen büyük gelişmelerle birlikte altyapı, konut, ticari yapılar ve diğer tüm alanlarda proje kapsamlarının genişlediği görülmüştür. Sektördeki projelerin artan karmaşıklığı ve yaşanan kaynak darlığı nedeniyle inşaat proje yönetim ve planlama alanında daha gelişmiş araçlara duyulan ihtiyacı arttırmıştır [1].

Planlamayı gerçekçi kılmak için geliştirilen simülasyon tekniği, inşaat faaliyetlerindeki kaynaklar arasındaki etkileşimleri ve değişkenlikleri ölçmek için kullanılan bir yöntemdir. Simülasyon örnek bir sistemin performansını değerlendirmek ve tasarımını oluşturmak için kullanabilir [2].

İnşaat sektörünün yapıları canlandırma talebine cevap veren çeşitli yaklaşımlar vardır. Bunlar 3D animasyon, sanal gerçeklik ve 4D modellemedir. Son yıllarda inşaat bilişiminde büyük değişimlere yol açan BIM yaklaşımı bu araçların özelliklerini bünyesinde barındırmaktadır.

Noktalar, çizgiler, 2D şekiller ve 3D hacimlerden oluşan klasik üç boyutlu tasarıma ek olarak BIM yaklaşımında bu geometrik bileşenler kendilerine has birer anlam taşımaktadırlar. Bu anlam içerisinde cins bilgisi, metraj bilgisi, birim fiyat bilgisi, tedarik bilgisi olabildiği gibi planlama bilgisi de bulunabilmektedir [3]. Son yıllarda güncellenen 4D yazılımları model bileşenlerine yüklenen planlama anlamına ilave olarak BIM yaklaşımının gerektirdiği şekilde ilave anlamlar eklemekte ve bu sebeple kendilerini 4D BIM yazılımı olarak tanıtmaktadırlar.

Makalenin tamamına Yapı Dünyası Dergisi 2014 Sayı: 214-215 den ulaşabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir