İhtilaf Sanatı (28 Kasım–5 Aralık 2015) Salt Ulus
Işıl Eğrikavuk’un ikili bir performans çerçevesinde kurguladığı sergi, katılımcılarla ihtilaf kavramını irdeleyecek.
Işıl Eğrikavuk’un ihtilafa ve bunu başarabilme sanatına yönelik ilgisini yansıtan bir haftalık sergi, ziyaretçilerin katılımıyla iki kez gerçekleştirilecek bir performans etrafında şekilleniyor. 28 Kasım’daki ilk performansı takiben mekânda, hafta boyu katılımcılarla çeşitlendirilecek fotoğraf ve buluntular sunulacak.
Anlaşamama, fikir ayrılığı, farklı görüşlerin neden olduğu tartışma ve uyuşmazlık olarak tanımlanan ihtilaf kavramından hareketle sanatçı, şu soruları tartışmaya açmayı amaçlıyor:
İhtilafı kabullenerek makul hale getirmek mümkün müdür? Bir çatışmada olumsuz da olsa bir sonuca ulaşılıp bundan yarar sağlanabilir mi? Yahut ihtilaf, hiddet ve kargaşaya mı eş değerdir?
Serginin ilk ve son günü 18.30–20.30 saatlerinde Salt Ulus’u bir müzakere alanına dönüştürecek olan performansın başlangıcında bir grup katılımcıları karşılayacak. Bu grubun konuşma ve beden hareketleri sanatçı tarafından, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde fotoğraflanan tartışmalar ile Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nun arşiv kayıtlarından alıntı diyaloglardan esinle kurgulandı. Performans boyunca grubun sahnelediği bir dizi uzlaşma ve ihtilaf temelinde katılımcılardan, yukarıdaki soruları hem bireysel olarak hem de bir arada değerlendirmeleri istenecek.
Bu sergi, Eğrikavuk’un video işlerinin sunulacağı ve sanat pratiğini anlatacağı Gezici Festival’in Ankara programıyla (27 Kasım–3 Aralık) eş zamanlı olarak düzenlenmektedir.
Performans dili Türkçe’dir.