İnşaat Yüksek Mühendisi Şarık Tara (İTÜ-1954)
Şarık Tara tedavi gördüğü İstanbul’daki özel bir hastanede 28 Haziran 2018 tarihinde 88 yaşında yaşamını yitirdi. Cenazesi 30 Haziran 2018 tarihinde Bebek Camii’nde kılınacak öğle namazını müteakip Ulus Mezarlığı’na defnedilecektir. ENKA’nın kurucusu olan Tara, vefatına kadar şirketin Onursal Başkanlığını yapmıştır.
22 Nisan 1930 tarihinde Üsküp’te doğan Şarık Tara, 1942 yılında İstanbul’a geldi. İkinci Dünya Savaşı devam ederken, henüz 12 yaşında İstanbul’a gelmesi ile Skopje’de bıraktığı ailesinin yaşam standartlarına nazaran, Tara’nın yaşam standartında büyük bir azalma oldu. Bu durum, Şarık Tara’nın genç bir öğrenci iken çalışmaya başlamasına neden oldu. Birçok kapının açılmasını sağlayan yabancı dil bilgisi, önemli bir avantaj olacağını henüz o yıllarda kanıtlamıştı. İTÜ İnşaat Mühendisliği Bölümünden mezun olan Şarık Tara, öğrencilik döneminde ailesine destek olmak amacı ile çalışmaya başladığı için mezuniyetinden önce dikkate değer bir deneyim kazanmıştı.
1954-57 yılları arasında çeşitli inşaatlarda şantiye şefi olarak çalıştı. 1957 yılında eniştesi Sadi Gülçelik ile birlikte bir taahhüt şirketi olan ENKA’yı kurdu.
Bugün inşaat sektöründe dünya çapında bir şirket olan ENKA; otoyol, tünel, enerji santrali, gayrimenkul alanlarında faaliyet göstermektedir. ENKA, günümüze kadar (2018), Türkiye’de toplam 7 Milyar ABD Doları sözleşme bedeli tutarında 124 proje tamamladı. Yurt dışında toplam 40 Milyar ABD Doları sözleşme bedeli ile 396 projeye imza attı. ENKA, Türkiye dışında 4 kıtada 45’in üzerinde ülkede faaliyet gösterdi. Şarık Tara ve ENKA’nın en büyük başarılarından biri çeşitli ülkelerde kurduğu ortak girişimler oldu. Bu ortaklıkların en uzun soluklusu olan ENKA-Bechtel ortaklığı 30 seneden uzun bir süredir devam etmektedir. ENKA’nın yurt dışında görevlendirdiği işçi ve teknik personelin sayısı ise üç yüz binden fazladır.
1957-71 yılları arasında Türkiye’nin çeşitli yerlerinde rıhtım, köprü, fabrika, baraj inşaatları yapan ENKA, 1971 yılında ilk defa yurt dışına açıldı. Önce Kuzey Afrika ve Ortadoğu ülkelerinde çalışan ENKA; çimento fabrikaları, yol inşaatı, içme suyu projesi, su boru hattı ve su arıtma tesisleri, tuğla fabrikası, köprü, konut ve kentsel gelişim projeleri gerçekleştirdi.
1963 yılında ENKA, Pimaş’ı kurarak sanayiye girdi. 1972 yılında ENKA Pazarlama’yı kurarak Türkiye’nin ihracat hamlesinde önder oldu. Şarık Tara, yurt içinde ve dışında yürüttüğü çalışmalarla Türkiye’nin dışarı açılmasına ve serbest piyasa ekonomisine geçmesine önemli katkıda bulundu.
1973 yılında ise ENKA bünyesinde oluşan çelik imalat, montaj ve tesisat bilgi birikiminin bir ürünü olarak Çimtaş faaliyete geçti. Günümüzde Çimtaş, uluslararası pazarlarda geniş ürün yelpazesine sahip, Türkiye’nin alanında en büyük çelik imalatçısı konumunda, teknoloji lideri bir firma olarak tanınmaktadır.
Şarık Tara, 1984 yılından itibaren Türkiye’nin Sovyetler Birliği’ne açılımında öncü rol oynadı. 1988’de ENKA’nın Sovyetler Birliği’nde üstlendiği ilk iki projenin (Petrovski Pasajı renovasyonu ve Moskova Hastanesi inşaatı) sözleşmelerini imzalayan Şarık Tara, Sovyetler Birliği’nin dağılmasının ardından Rusya’da kalıcı olmayı hedefledi. Şarık Tara bu ülkedeki iş hacmini ve yatırımlarını artırdığı gibi Rusya’da diğer Türk şirketlerinin de önünü açtı. ENKA kısa sürede bir dünya firması haline geldi.
Gebze, Adapazarı ve İzmir doğal gaz ateşlemeli kombine çevrim enerji santrallerinin müteahhidi ve ardından sahibi olan ENKA, 2002 yılında Türkiye’nin özel sektörde en büyük enerji üreticisi oldu.
Tara ailesine, Enka camiasına ve sevenlerine başsağlığı dileriz. Allah rahmet eylesin.