Onduline Avrasya CEO’su Fulya Özgül Koçak: “Sürekli Gelişim Felsefesiyle Müşterilerimize Sorunsuz Hizmet Vermeyi Sürdüreceğiz”
“Müşterilerimizin ve pazarın ihtiyaçlarına yönelik ürünler geliştireceğiz. Hedef kitlelerimize dijital kanallarımız ile ulaşmaya devam edeceğiz. Yıl sonuna doğru ise yeni ürün tanıtımlarımızı yapmayı planlıyoruz. Hedefimiz, sanayi üretiminde enerji kullanımını minimum düzeye indirmek, teknolojiye yatırım yapmak ve yurt dışı pazar payımızı büyütmek.”
Çatı kaplama, çatı ve temel yalıtımı malzemelerinin üretim ve pazarlamasını gerçekleştiren Onduline Avrasya, sürekli araştırma ve geliştirmenin bir sonucu olarak birbiri ile uyumlu, tamamlayıcı nitelikte “çatı sistemleri” sunmakta. 200’den fazla çalışanı ile faaliyetlerini sürdüren firmanın ürün yelpazesindeki ürünlerin büyük bölümünün esasını “bitüm” ve organik elyaflar oluşturmakta.
Onduline Avrasya CEO’su Fulya Özgül Koçak ile sektördeki son gelişmeler, bu gelişmeler doğrultusunda geliştirdikleri projeler, yılın trend ürünleri ve önümüzdeki döneme dair hedeflerini konuştuk.
İnşaat sektöründeki son gelişmeleri nasıl değerlendiriyorsunuz?
Geçtiğimiz yılın ilk yarısında salgının da etkisiyle durgunluk yaşanan inşaat sektöründe haziran ve temmuz aylarında konut kredilerine faiz indirimi uygulandı. Konut faizlerinde uygulanan indirim ile konut satışlarında artış görüldü. Bu da hem devam eden inşaatların tamamlanması hem de yeni inşaatların başlamasına neden oldu.
Haziran ve temmuzda konut kredi faizlerinin düşmesi ile artan konut satışlarının, sektörümüze de olumlu etkileri oldu. Bunu gerek 2020 konut satış adetlerinden, gerekse 2017 yılından itibaren düşüşe geçen yapı ruhsatlarının 2020 yılı artışından görebiliriz. Firmaların devam eden işleri tamamlandı ve yeni inşaatlar başladı.
Bu gelişmeler ışığında sürdürülebilirlik ve müşteri memnuniyeti noktasında ne tür planlar geliştiriyorsunuz?
Onduline Group’un iki Ar-Ge merkezinden biri olan Sapanca fabrikamızda hem ihracat pazarının hem Türkiye pazarının ihtiyaçlarına göre ekiplerimiz ürün geliştirme çalışmalarını sürdürüyor. 2013 yılında sektörde ilk EPD belgesini alan şirket olarak sürdürülebilirlik konusundaki hedefimiz, sanayi üretiminde enerji kullanımını minimum düzeye indirmek, yüksek performanslı, ultra hafif ve yüksek dayanımlı ürünleri üretmenin yöntemlerini geliştirmek ve teknolojiye yatırım yaparak yurt içinde ve yurt dışında pazar payımızı genişletmek.
Onduline Avrasya olarak, geçtiğimiz dönemde olduğu gibi 2021’de de müşteri memnuniyeti konusunu en önemli değer olarak belirledik. Bu değerle ürünlerimizin kalitesinde benimsediğimiz “sürekli gelişim” felsefesiyle müşterilerimize sorunsuz hizmet vermeyi sürdüreceğiz.
Yeni sezon için hazırlamış olduğunuz trend ürünleriniz hakkında kısaca bilgi verir misiniz?
Pazarın ihtiyaçlarına ve taleplerine göre ürün gamımızı genişletmek için her zaman gerekli yatırımlarımız oluyor. Çatı kaplama malzemeleri ve su yalıtımı konusunda en yeni teknolojilerle ürünlerimizi geliştirip üretiyoruz. Öne çıkan ürün gruplarımız çatıda hafif, dayanıklı, renk ve desen alternatifi olan ürünler diyebiliriz. Geçtiğimiz dönemlerde olduğu gibi bu dönemde de müşterilerimizi yeni ürünlerimizle buluşturacağız.
Yatırım planlarınız içerisinde önümüzdeki kısa dönemde devreye alacağınız bir projeniz var mı?
Öncelikle sahip olduğumuz pazarları büyütmeyi hedefliyoruz. Eğitime, dijitalleşmeye ve Ar-Ge faaliyetlerine önem vermeye, yenilikçi ürünler üretmeye, gelişmeye ve büyümeye devam edeceğiz. Müşterilerimizin ve pazarın ihtiyaçlarına yönelik ürünler geliştireceğiz. Hedef kitlelerimize dijital kanallarımız ile ulaşmaya devam edeceğiz. Yıl sonuna doğru ise yeni ürün tanıtımlarımızı yapmayı planlıyoruz. Hedefimiz, sanayi üretiminde enerji kullanımını minimum düzeye indirmek, teknolojiye yatırım yapmak ve yurt dışı pazar payımızı büyütmek.
Son olarak eklemek istedikleriniz?
Çatı kaplama ve su yalıtımı sektöründe açıkçası hâlâ kaliteli ürün kullanımı ve doğru uygulama konusunda arzuladığımız yerde olduğumuzu düşünmüyorum. Biz Onduline Avrasya olarak bu konuda herkesi bilinçlendirmek için üstümüze düşeni yapıyor ve içinde bulunduğumuz her platformda bunu dile getiriyoruz. Çünkü biliyoruz ki doğru uygulama yapmak ve kaliteli ürün kullanmak aslında ülkemizin kaynaklarını da daha verimli kullanmamızı sağlayacak.
Çatı kaplama ve su yalıtımı uygulamalarında niteliksiz ürünler kullanıldığında ürünün ömrü ne yazık ki çok kısa oluyor ve bu durum daha sonra düzeltilmesi imkansız bir hale dönüşüyor.
Örnek vermek gerekirse, temel su yalıtım ürünleri binalarımızın taşıyıcı altyapısını suyun zararlı etkilerinden koruyarak korozyonu önlüyor ve deprem güvenliği sağlıyor. Yapıya nüfuz eden su; yapıların taşıyıcı kısımlarındaki donatıları korozyona uğratarak, kesitlerinin azalmasına ve yük taşıma kapasitesinin ciddi miktarlarda düşmesine neden oluyor. Korozyona bağlı olarak donatı kesitinde oluşan kayıp, donatının başlangıçta tasarlanan hesap değerlerini karşılayamamasına neden olur. Bu da yapı güvenliği açısından kabul edilemeyecek bir durumdur.
Eğer binalarımızda doğru bir şekilde uygulanmış kaliteli ürünler kullanmazsak içinde yaşadığımız yapılar inşa edildikten kısa bir süre sonra bizim için artık tehlike arz etmeye başlıyor. Türkiye’nin bir deprem ülkesi olduğunu ve depremin değil, binaların insanları öldürdüğünü unutmamamız gerekiyor.