İnşaat Sektörünü Etkileyecek 10 Yenilikçi Malzeme

İnşaat Sektörünü Etkileyecek 10 Yenilikçi Yapı Malzemesi

Kenevirin betonu güçlendirmesinin düşük maliyetli ve düşük karbonlu olarak kullanılabileceğine dair haberlerin ardından, çelikten daha güçlü plastik ve 3D baskılı mantar kolonlar da dahil olmak üzere gelecekte umut vadeden 10 yeni inşaat malzemesi. Araştırmacılar, daha iyi performans gösteren veya dünyada daha hafif olan ve ideal olarak her ikisini de yapan malzemeler geliştiriyorlar. Yakın gelecekte, kenevir ve miselyum gibi doğal malzemeler ile karbon fiber ve yüksek performanslı plastikler gibi sentetik malzemeler inşaat sürecinde çok daha büyük bir rol oynayacak.


Biyokömür Kaplama
Alman şirketi Made of Air, orman ve çiftlik atıklarından karbonu tutan ve giydirme dahil nesneler yapmak için kullanılabilen biyoplastik üretiyor.
HexChar olarak adlandırılan altıgen paneller, ilk kez Münih’teki bir Audi bayisi binasının dış cephesine uygulandı.


Karbon Elyaf Takviyeli Beton
Bu yeni geliştirilen beton tipi, karbon fiber iplikle güçlendirilmiştir, bu nedenle aynı mukavemette bir yapı için daha az betona ihtiyaç duyulmaktadır.
Dresden Teknik Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, Alman mimarlık firması Henn ile The Cube olarak adlandırılacak olan bu “karbon betondan” yapılan binayı oluşturmak için çalışıyorlar.


Süper Güçlü Plastik
Massachusetts Institute of Technology kimya mühendisleri tarafından icat edilen 2DPA-1, çelikten iki kat daha güçlü olmasının yanı sıra tüm plastikler gibi hafif ve kalıplanabilir.
Yeni bir polimerizasyon işlemi kullanılarak sentezlenen bu malzeme, önce nesnelerin dayanıklılığını artırmak için ultra ince bir kaplama olarak kullanılacak, ancak bir gün binalar için yapısal bir takviye malzemesine dönüştürülebilir.


3D Baskılı Miselyum
Bir mantarın dallanan, bitkisel kısmı olan miselyumu inşaat için kullanmanın birçok yolu var.
Bunlardan biri, Blast Studio’nun, Londra ofisinin, taşıyıcı bir mimari eleman olarak kullanılabilecek iki metre yüksekliğinde bir sütun yapmak için kullandığı 3D baskı yöntemidir. Aynı zamanda bir mantar mahsulü verir.


Kenevir İnşaat Demiri
Dünyanın en karbon tutucu tesislerinden birinde yapılan kenevir inşaat demiri şu anda ABD’deki Rensselaer Politeknik Enstitüsünde geliştirilmektedir.
Standart çelik inşaat demirine göre düşük maliyetli, düşük karbonlu bir alternatif olmayı ve aynı zamanda korozyon problemini de önleyerek beton yapıların ömrünü uzatmayı hedefliyor.


Karbon Tutucu Karbür
Kanadalı şirket Carbicrete, ürününün yaydığından daha fazla karbon tuttuğunu iddia ederek karbonu betonda tutmak için bir yöntem geliştirdi.
Carbicrete, yüksek oranda CO2 yayan kalsiyum bazlı çimento yerine, çelik endüstrisinden çıkan atık cüruf ve endüstriyel tesislerden toplanan karbona güveniyor. Beton duvar birimleri ve prekast paneller yapmak için kullanılıyor.


K-Briq İnşaat Atığı Tuğlalar
Edinburgh’daki Heriot-Watt Üniversitesi’nde mühendislik profesörü Gabriela Medero tarafından icat edilen ve kendi girişimi Kenoteq aracılığıyla başlatılan K-Briq, yüzde 90 inşaat atığından yapılmıştır ve ateşlenmemiştir.
Normal tuğlalara düşük karbonlu alternatif, standart veya ısmarlama renklerde sipariş edilebilir.


Patates Kabuklarından Sunta
Londra merkezli tasarımcılar Rowan Minkley ve Robert Nicoll, MDF ve sunta gibi tek kullanımlık malzemelere bu çevre dostu alternatifi yarattı.
Chip[s] Board olarak adlandırılan, patates kabuklarından üretilir ve formaldehit veya diğer toksik reçineler kullanılmadan yapılır ve bir yapı malzemesi olarak kullanılabilir.


Yeşil Kömür Lif Kabağı Tuğlalar
Mumbai’deki Indian School of Design and Innovation’daki araştırmacılar tarafından tasarlanan bu biyo-tuğlalar, toprak, çimento, odun kömürü ve daha çok banyo süngerleri için yaygın olarak kullanılan bitki olan lif kabağı olarak bilinen organik lif liflerinden yapılmıştır.
Kabağın lifli ağındaki doğal boşluklar, tuğlaların hayvan ve bitki yaşamı için bir yuva görevi görmesini sağlayarak şehirlerin biyolojik çeşitliliğini artırıyor.


Atık Kağıttan İnşaat Tahtası
Honext’in inşaat tahtası, halihazırda birkaç yeniden kullanım döngüsünden geçmiş kağıttan yapılmıştır, yani kalan selüloz lifleri, tekrar kağıt haline getirilmek üzere birbirine bağlanamayacak kadar kısadır.
Honext, atık selüloz liflerini su ve enzimlerle karıştırarak iç bölme veya kaplama için kullanılabilen levhaları yaptı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir