Yeni İnşaat Teknolojileri

Yeni İnşaat Teknolojileri

Mühendislik ve inşaat sektörünün yöneticileri bu yıl dijital teknolojiye yatırım yapmayı planlıyor. En son inşaat teknolojisine yatırım yapmak, işletme sahiplerinin dijital dönüşümleri kolaylaştırmasına ve rekabette bir adım önde olmasına yardımcı oluyor.

1. Veri Toplama Uygulamaları
Uygulamalar inşaatta daha fazla norm haline geliyor. Tabletlerin ve akıllı telefonların taşınabilirliği, daha fazla iletişim ve her yerden çalışabilme olanağı sağlıyor. Daha spesifik olarak, veri toplama uygulamaları, inşaat şirketlerinin şantiyeden daha hızlı, daha doğru ve daha kaliteli veri toplamasına yardımcı oluyor. Bu tür bir teknolojiyi mevcut süreçlerinize entegre etmek basit ve daha az yatırım gerektirirken önemli faydalar sağlıyor.

Önemli ölçüde zamandan tasarruf ve veri girişi hatalarını azaltıyor. Veri toplama uygulaması kullanıcıları, her hafta 20’den fazla saha ve yönetim saatinin kaydedildiğini ve veri girişi hatalarında yüzde 50 azalma olduğunu söylüyorlar.
Veri toplama iş akışlarını otomatikleştirerek bir formun gönderilmesini ve toplanan verilerle tamamlanana kadar bu şekilde devam etmesini sağlıyor. Bazı veri toplama uygulamaları mobil formlar ve web formları uygulamaları sunuyor, böylece ekibiniz formları akıllı telefonlarında, tabletlerinde, dizüstü bilgisayarlarında, masaüstü bilgisayarlarında temelde herhangi bir dijital cihaza gönderebilir.
Geliştirilmiş güvenlik uyumluluğu. Veri toplama uygulamaları, günlük ekipman denetimlerinden raporlamaya ve kapsamlı bir iş güvenliği analizine kadar her şeyi kolaylaştırıyor. İster günlük iş raporlarına, müşteri çıktılarında hızlı geri dönüşe veya yasal belgelere hızlı erişime ihtiyacınız olsun, bir veri toplama uygulaması raporlamayı kolaylaştırmanıza yardımcı olacaktır. Ayrıca raporları iş ihtiyaçlarınıza göre kolayca özelleştirebilirsiniz.

2. Dronlar
Dronlar, en yaygın kullanılan gelişen inşaat teknolojisidir. Saha araştırmalarını yerdeki bir ekipten daha hızlı ve doğru bir şekilde ve havadan görüntülemede daha ucuzdur. Yüksek çözünürlüklü kameraları ve toplanan veriler, etkileşimli 3B veya topografik haritalar ve modeller oluşturabilir ve hacim ölçümleri alabilir.

Drone kullanmanın bir diğer faydası da köprüler veya yüksek binaların ulaşılması zor yerlerini güvenli bir şekilde yapabilmesidir. Bunları bir şantiyedeki ilerlemeyi izlemek ve insanların nasıl çalıştığını görmek için de kullanabilirsiniz.

3. Bina Bilgi Modellemesi (BIM) Yazılımı
BIM kullanımı, daha iyi işbirliği için alan sağlar çünkü her kişi ve uzmanlık alanı, bir 2B kağıt çizimin birden çok versiyonuna bölmek yerine kendi parçasını aynı modele ekleyebilir. Model, insanlar katkıda bulunur bulunmaz gelişir, süreci düzene sokar ve verimliliği artırır. BIM ayrıca çakışma tespitini otomatikleştirerek  projenin daha eksiksiz resmini sunarak projenin tasarım ve planlama aşamalarında problem çözmeye yardımcı olur.

Hindistan, Hong Kong, Fransa, Güney Kore, Almanya ve İtalya da dahil olmak üzere BIM’i büyük ölçekli tesis projeleri için zorunlu bir prosedür haline getirmeye yönelik giderek daha fazla küresel devlet girişimi görüyoruz. Birleşik Krallık’ta BIM, devlet inşaat projeleri için zaten zorunludur. Research and Market’in 2021 Yapı Bilgisi Modelleme Pazarı Raporuna göre, sektör üzerinde doğrudan etkisi olacak yeni trendler arasında BIM’de yapay zeka geliştirme, BIM tabanlı bulut işbirliğine yönelik artan talep ve modüler inşaat ve prefabrikasyon yer alıyor.

4. Sanal Gerçeklik ve Giyilebilir Cihazlar
Sanal gerçeklik teknolojisi, karmaşık projelerin daha iyi anlaşılmasına yardımcı olmak için genellikle BIM ile birlikte kullanılır. BIM ile bir bina tasarımı yaratırsınız ve ardından VR’ı etrafında dolaşmak için kullanabilirsiniz. Bu, ekibinize veya müşterinize projenin tamamlandığında nasıl görüneceğine dair daha gerçekçi bir fikir verecektir. Başlamadan önce proje hakkında daha eksiksiz bir kavrayışa sahip olmak, işin ortasında büyük ve pahalı değişikliklerden kaçınma fırsatı verir.

Giyilebilir ürünler, yalnızca güvenlik üzerinde değil, aynı zamanda üretkenlik üzerinde de olumlu bir etki yaratan bir inşaat teknolojisidir. AsphaltPro konuyla ilgili yakın zamanda bir makale yayınladı ve inşaat sektöründeki giyilebilir teknolojinin üretkenliği yüzde 8,5 ve iş yeri memnuniyetini yüzde 3,5 artırabileceğini bildirdi. Makale ayrıca XOE ye Akıllı Gözlükler, Spot-r Giyilebilir Sensör ve Redpoint Konumlandırma Güvenlik Yeleği Sensörleri dahil olmak üzere piyasadaki bazı önemli ürünlerin altını çizdi.

5. 3D Baskı
Bir inşaat teknolojisi olarak 3D baskı, malzeme tedarikini değiştirme potansiyeline sahiptir. Prefabrikasyon bir proje için malzemeler basılabilir ve daha sonra şantiyeye taşınabilir ve hemen kullanıma hazır hale getirilebilir. Bu malzemeleri daha hızlı almanızı ve süreci kolaylaştırmanızı sağlayabilir.

3D baskı, malzemelerin doğrudan yerinde basılmasını mümkün kılarak atıkları azaltır, nakliye ve depolama maliyetlerinden daha fazla tasarruf sağlar. Bununla birlikte, bu teknolojinin benimsenmesiyle ilgili mevcut zorluklardan biri, seri üretimle ilgili sınırlamalardır. Bazı 3D yazıcılar daha büyük ölçekte üretim yapsa da şimdilik pahalıdır.

6. Yapay Zeka
Yapay zeka (AI), artan güvenlik, iş akışlarını iyileştirme ve işleri daha hızlı ve daha iyi yapma yoluyla inşaat projelerine faydalar sağlamıştır. Birçok inşaat şirketi, bu karmaşık teknolojiyi kendi kuruluşlarında en iyi şekilde nasıl uygulayacaklarını öğrenmeye ve araştırmaya devam ediyor.

Bazı büyük firmalar, dahili karar alma süreçlerine ve operasyonlarına yardımcı olmak için kendi AI programlarını oluşturmaya başladılar. Diğerleri mevcut uygulamalarını denetlemek ve yapay zeka ve/veya makine öğrenimi uygulaması fırsatlarını belirlemek için yapay zeka danışmanları ve çözüm sağlayıcılarına güveniyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir