Hindistan’da Kanal Üstü Güneş Enerjisi Çözümleri

Hindistan’da Kanal Üstü Güneş Enerjisi Çözümleri

İklim değişikliği dünyanın birçok yerinde su kıtlığını artırıyor ve yenilenebilir enerji uzun vadeli bir çözüm olsa da birçok durumda kısa vadeli de bir çözüm. Enerji-su bağlantı noktasında böyle bir örnek, on yıl önce Hindistan’da öncülüğünü yaptığı kanal üstü güneş enerjisi, Gujarat’ta ilk kanal üstü güneş enerjisi dizisi kurulduğunda ortaya çıkıyor. California Üniversitesi’nden yeni bulgular ve bunun sonucunda ortaya çıkan Nexus Projesi, simbiyotik bir uygulamaya dikkat çekiyor: ekilebilir araziyi işgal etmeden güneş enerjisi üretirken su tasarrufu.

Hindistan’ın batı kıyısındaki Gujarat eyaleti, uzun bir endüstriyel ileri görüşlülük geçmişine sahiptir ve Lothal’da dünyanın ilk limanlarından birinin evi olduğu söylenir. 2012 ve 2014 yılları arasında Gujarat’ın öncü ruhu, bir kanalın tepesindeki 750 metrelik pilot güneş panelleri boyunca tekrar sergilendi. Pilot çalışma sonunda Vadodara Şube Kanalı’nın (VBC) üzerinde kıvrılan 10 MW’lık bir güneş santraline yol açtı.
Hindistan’da kanal üstü güneş enerjisinin öncülüğünü yapmış olması muhtemelen şaşırtıcı değildir. Yoğun nüfuslu ve giderek artan küresel su kıtlığı sorunuyla düzenli olarak mücadele ediyor, aksi takdirde ekilebilir veya araziyi işgal etmeden, kanal tepesindeki güneş enerjisinin aynı anda su buharlaşmasını azaltma ve yenilenebilir elektrik üretme potansiyelini gördüler.

Bu pilot projeden bu yana birkaç yıl içinde, VBC’nin diğer bölümlerinde iki tane daha dahil olmak üzere, Hindistan genelinde birkaç kanal üstü güneş enerjisi tesisi devreye alındı. Şubat 2022’de devam eden proje başarıları, Gujarat hükümetine ait Sadar Sarovar Narmada Nigam’ın (SSNNL) Narmada Nehri’nden ayrılan kanalların üzerine inşa edilecek 100 MW’lık bir güneş enerjisi projesini duyurmasına neden oldu.

Gujarat State Electricity Corp.’a göre, eyaletin 80.000 km’lik kanallarının %30’u kanal üstü güneş enerjisine dönüştürülürse, bu 18 GW temiz güç üretecek ve yaklaşık 90.000 m² kullanılabilir arazi tasarrufu sağlayacak.

Elbette, özellikle ölçeklendirme söz konusu olduğunda, hiçbir inovasyonun zorlukları yoktur. Her zaman olduğu gibi, mevcut altyapı maliyetleri yere monte PV maliyetlerinden daha yüksek olduğu için maliyet bir engeldir. Bununla birlikte, UC Merced çalışması, arazi harcamalarından kaçınılmasının, su tasarrufunun, suda yaşayan yabani otların azaltılmasının ve gelişmiş güneş paneli verimliliğinin ek maliyeti telafi etmekten daha fazla yan fayda sağladığını buldu. Ayrıca, sera gazı emisyonlarının önlenmesinin ek bir faydası da olacak.

Nexus Projesi, kanalın genişliği 6 metre ile 30 metre arasında değişen üç bölümünde güneş panelleriyle kaplı TID’nin 2,5 km’den fazlasını görecek. İnşaatın 2022 sonbaharında başlaması, 2023’ün sonunda tamamlanması ve 2024’ün sonunda ölçülebilir sonuçların alınması bekleniyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir