Betonarme Su Depoları Binaya Zarar Verir mi?
Su deposu binaya zarar verir mi?
Bunlardan ilki bina zemininde yer alan su deposunun çürüme ve sızdırma gibi unsurları barındırmaması yapı ömrü açısından sonra derece önemlidir. Sızdıran bir su deposu sürekli zemin betonunu nemlendirerek bina ömrünü olumsuz olarak etkileyecektir.
Bina su deposu nasıl olmalı?
Metalden yapılmış depolar öncelikle sağlığa zararlı olmayan maddelerden oluşmalıdır ve iç yalıtımı suda çözünemeyecek özellikte olmalıdır. Su deposu temizliği için metal su depolarında dikkat edilmesi gereken tuz ruhu gibi asitli temizlik ürünleri kesinlikle kullanılmamalıdır.
Binada su deposu nereye konur?
Binaları incelediğimizde su depoları genellikle hidrofora bağlı şekilde binaların bodrum katında bulunmaktadır. Bu depolar genellikle betonarme, polietilen veya paslanmaz çelikten yapılmaktadır. Depolar müdahale ve temizleme kapakları ile bulunduğu ortamda havaya açıktır.
Su deposu zemini nasıl olmalı?
Su deposu için belirlediğiniz alana ihtiyacınız olan deponun sığabilmesi için gerekli alan ölçülerini belirlemeniz gerekmektedir. Zeminde kesinlikle meyil, çatlak ve zemin bozukluğu olmamalıdır.
Su deposu temizliği zorunlu mu?
Su depolarının temizlenmesi yasal zorunluluk mu? Sağlık Bakanlığı 2007/67 sayılı genelge ve İnsani Tüketim Amaçlı Sular Yönetmeliği’nde belirterek resmi gazetede yayınlamış, su depolarının temizliği ve dezenfekte edilmesini yasal zorunluluk kılmıştır.
Su deposu temizlenmezse ne olur?
Eğer su depoları yıllarca temizlenmezse diplerinde kir birikir ve duvarlar lekeli bir şekilde görünür. Her ne kadar su temiz görünse de biriken bu kirler mikroplar için bir üreme kaynağıdır. Bu nedenden dolayı su depolarının 6 ayda bir temizlenmesi gerekiyor.
Depodaki su nasıl dezenfekte edilir?
Depo dezenfektesi işleminde dezenfektan madde olarak %15 aktif klor ihtiva eden sodyum hipoklorit kullanılmaktadır. Bu kimyasal madde depo yüzeyinde mevcut tüm mikroorganizmaların giderilmesi ve insan sağlığı açısından uygun hale getirilmesi amacıyla kullanılır.
Su deposu alırken nelere dikkat edilmeli?
Dikkat ve hassasiyet gerektiren depo alım sürecine sizlerin de gereken önemi vermeniz oldukça faydalı olacaktır. Deponun ana yapı maddesine dikkat edin. Yaşamlarımızda kullanmakta olduğumuz suyu saklayan depoların sağlıklı bir yapıda olması çok önemlidir.
• İçme suyu, temiz su, atık su, toprak altı hangi amaç için kullanılacak ise deponun hammadde uygunluğu belirlenmelidir.
• Kaç litre depo ihtiyacınız olduğunu belirlenmelidir.
• İhtiyaç olan deponun, konumlandırılacağı yere uygunluğunu belirlenmelidir (ölçü uygunluğu, köşeli, yatay, dik depo)
• Polietilen deponun gıdaya uygunluğu, UV stabilizanlı olup olmadığı belirlenmelidir.
• Deponun yosunlaşmasının gecikmesi ya da önlenmesi için mavi renk depo tercih edilmesi önerilir.
• Depo konulacak yerlerin kapı giriş bölgeleri dar ise dik silindirik su deposu tercih edilmelidir.
• Toprak altı kullanılacak depolarda deponun basınç ve toprak altındaki maddelerden etkilenmemesi için dört bir etrafının 20-25 cm betonla kaplanması gerekmektedir.
Su Deposu kapasitesi neye göre belirlenir?
Kullanılacak yerdeki ihtiyaca göre belirlenir. Bir apartman dairesinin günlük kullanımı 250-500 lt arasında değişir. 10 daireli bir apartman için içme ve kullanma suyu deposu olarak ortalama 5 m³ lük bir depo seçilmesi halinde su kesitisinde 1 günlük ihtiyacını karşılar.
Modüler su deposu nedir?
Modüler su deposu bütün parçaları modüler olarak fabrika şartlarında üretilmiş, ambalajlanmış temiz hijyenik, en dar yerlerden geçebilecek şekilde tasarlanmış depo şeklidir. Kaynaklı depolardan en büyük farkı her bir parçasının değiştirilebilir ve montaj yerine getirilişi esnasında herhangi bir zedeleme vs. zarar vermeden bütün hale getirilerek yapılmasıdır. Ayrıca montaj mahallinde kaynak, boya vs. yapılmadığından temiz ve hijyenik şartlarda suyunuzu depolamaya imkan sağlar.