Pencere Vergisi

İngiltere’de 18. ve 19.Yüzyılda Uygulanan Pencere Vergisi

Pencere vergisi ilk 1696’da İngiltere’de uygulandı. Başlangıçta 10 olmak üzere daha az sayıda pencereye sahip evlerin 2 şilinlik pencere vergisine tabi olması, ancak pencere vergisinden muaf olması nedeniyle artan oranlı bir vergi olması amaçlandı. 10’dan fazla pencereli evlerde, pencere sayısına bağlı olarak artan ek vergiler söz konusuydu. Bu nedenle, daha az pencereli evlerde yaşama olasılığı daha yüksek olan en yoksullar, bu nedenle teoride daha az vergilendirildi. Bu ilke genellikle kırsal kesimdeki yoksullara uygulandığında işe yaradı, ancak kentli yoksulların üzerindeki vergi yükünü hafifletmedi. Kasaba ve şehirlerde işçi sınıfının müstakil evlerde yaşaması alışılmadık bir durumdu. Genellikle, alt bölümlere ayrılmış, vergi hükümlerine göre tek mesken olarak kabul edilen ve bu nedenle ağır pencere vergisi değerlendirmelerine tabi olan büyük kiralık binalarda yaşarlardı.

Ev sahibi olduğu için, vergiye tabi olan mülk sahibi olduğu için, kiralık binalardaki pencereler genellikle tahtalarla kapatılır ve yeterli pencere yeri olmadan yeni binalar inşa edilirdi. Verginin yorumlanması da çok katıydı. Mevzuata bir pencere tanımı dahil edilmedi ve herhangi bir duvardaki en küçük açıklıkları içerecek şekilde yorumlanma eğilimindeydi. Bazı durumlarda kilerlerdeki delikli ızgaralar bile sanki büyük bir pencereymiş gibi dolduruluyordu. Sadece kiracılar yaşam alanlarındaki yetersiz havalandırmanın bir sonucu olarak zarar görmedi, uygulanan pencere vergisinin maliyetleri her zaman daha yüksek kiralarla sakinlere yansıtıldı. Verginin etkisi, 1766’da vergi yedi veya daha fazla pencereli evleri içerecek şekilde genişletildiğinde, İngiltere ve Galler’de tam olarak yedi pencereli ev sayısının yaklaşık üçte iki oranında azalması gerçeğinde görülebilir.

Verginin sağlık üzerindeki olumsuz etkisi 18. yüzyılın başlarından beri iyi biliniyordu ve hakkında kitapçıklarda ve popüler türkülerde yazıldı. Yeterli ışık ve havalandırmanın bulunmadığı barınaklarda yaşayanlar tifüs, çiçek hastalığı ve kolera salgınlarına daha fazla maruz kalıyordu. Dr DB Reid’in 1845’te yayınlanan Sunderland sıhhi raporu hakkındaki raporuna göre, yerel Sağlık Komitesi …pencere vergisinin çok kötü etkisine ve işleyişine tanık oldu; ve sahiplerinin vergi ödemekten kaçma endişesinden kaynaklanan çok sayıda pencerenin bloke edilmesinin birçok durumda ağırlaştırdığını ve hatta artırdığını oybirliğiyle beyan etmekten çekinmiyorlar. ..bazı durumlarda birçok hastalık ve ölümün birincil nedeni olmuştur.

Son derece popüler olmamasına rağmen, vergi 19. yüzyılın ortalarına kadar varlığını sürdürdü. Yeterli ışık ve havalandırma eksikliğinin olumsuz etkileri o kadar iyi belgeleniyordu ki, vergiye karşı popüler bir kampanya güç kazanmaya başladı. Verginin kaldırılmasına yönelik bir önerge, Nisan 1850’de üç oyla başarısız oldu. 1850 ve 1851 boyunca vergiye karşı ulusal bir kampanya izledi ve Sunderland’ın dilekçesi bu arka plana karşı görülmelidir. Pencere vergisi 1851’de yürürlükten kaldırıldı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir