E-Fatura Sistemine Geçiş Zorunluluğu İçin Ciro Limitleri Düşürüldü
Gelir İdaresi Başkanlığının 509 Sıra Numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile ticari işletmelerin e-Fatura sistemine geçiş zorunluluğu için ciro limitleri düşürüldü. Düzenleme kapsamında farklı sektörlerde hizmet veren birçok marka, 1 Temmuz 2023 tarihine kadar e-Fatura’nın avantajlı dünyasına adım atacak.
Gelir İdaresi Başkanlığının (GİB) 509 Sıra Numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile elektronik belgelerin kullanımı ve denetiminde yapılan düzenleme ile önemli değişikliklere gidildi. Düzenleme ile e-Fatura, e-Arşiv, e-İrsaliye ve e-Defter başta olmak üzere, farklı sektörlerde hizmet veren işletmelerin elektronik belge kullanımı zorunluluğu için ciro limitleri düşürüldü. Tebliğe göre; 2020 ve 2021 yılı brüt satış hasılatı 4 milyon TL, 2022 ve müteakip hesap dönemleri için 3 milyon TL ve üzeri olan mükellefler, en geç 1 Temmuz 2023 tarihine kadar zorunlu olarak e-Fatura’ya geçiş yapacak. Böylece kurum ve özel şirketlerle birlikte birçok esnaf ve sanatkar, e-Fatura sistemine dahil olacak.
E-Fatura Kesme Limitleri Düşürüldü
Geçtiğimiz dönem, vergi mükellefi olanlara aynı gün içinde düzenlenen faturaların toplam tutarının 5 bin TL’yi geçmesi (vergiler dahil) durumunda, vergi mükellefi olmayanlar için düzenlenen faturaların ise 30 bin TL’yi geçmesi durumunda (vergiler dahil), e-Arşiv Fatura kesilmesi şartı bulunuyordu. Yapılan yeni düzenleme ile bu uygulamadaki limitler de değiştirildi. Buna göre; vergi mükellefi olmayanlara aynı gün içinde düzenlenen fatura tutarı 5 bin TL’ye indirilirken, vergi mükellefleri için ise bu tutar 4 bin 400 TL olarak belirlendi.
E-Fatura Nedir?
E-Fatura; kağıt ve baskı araçlarına ihtiyaç duyulmaksızın dijital ortamda hazırlanabilen, hukuki olarak kağıt fatura ile aynı niteliğe sahip olan elektronik belgedir. Vergi Usul Kanunu gereğince bir faturada olması gereken tüm bilgileri barındırır. Kağıt fatura yöntemi; baskı, maliyeden onay, fatura yazdırma, imzalama, kaşeleme, zarflama, kargolama ve arşivleme gibi birçok iş yükünü beraberinde getirirken; elektronik faturalar bu tür operasyonel yöntemler gerektirmediğinden kullanıcılarına zaman ve maliyet tasarrufu sağlar. Tüm işlemler portal üzerinden kolayca gerçekleştirilir.