Türkiye Deprem Tehlike Haritası
1996 yılında yürürlüğe giren Türkiye Deprem Bölgeleri Haritası, AFAD tarafından yenilenmiş, 18 Mart 2018 tarih ve 30364 sayılı (mükerrer) Resmi Gazete’de yayımlanmıştır. Yeni harita 1 Ocak 2019 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Yeni harita en güncel deprem kaynak parametreleri, deprem katalogları ve yeni nesil matematiksel modeller dikkate alınarak çok daha fazla ve ayrıntılı veriyle hazırlanmıştır. Yeni haritada, bir önceki haritadan farklı olarak “deprem bölgeleri” yerine “en büyük yer ivmesi” değerleri gösterilmektedir. Yeni haritada deprem tehlikesi sarıdan kırmızıya doğru artmaktadır. Ayrıca hazırlanan interaktif web uygulaması ile deprem tehlikesi koordinat bazlı olarak verilmektedir.
Nedir?
Deprem tehlikesini en büyük yer ivmesi cinsinden gösteren bir haritadır.
Ne Değildir?
Türkiye Deprem Tehlike Haritası bir RİSK haritası DEĞİLDİR. RİSK haritası olması için bu tehlike haritası üzerinde yapıların, nüfusun deprem anında etkilenme durumunu bilmek, ekonomik kayıpları saptamak ve depremin çevreye vereceği zararları hesaplayıp bu zarar ve kayıp sonuçlarını gösteren harita oluşturmak gerekir.
Nasıl Hazırlanmıştır?
Türkiye Deprem Tehlike Haritası AFAD Ulusal Deprem Araştırma Programı tarafından desteklenen bir proje ile AFAD, Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK), Boğaziçi Üniversitesi, Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü (MTA), Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ), Çukurova Üniversitesi, Sakarya Üniversitesi ve Akdeniz Üniversitesi işbirliği kapsamında hazırlanmıştır.
Kullanım Alanları
Sigortacılık, depreme dayanıklı bina tasarımı, afet planları, afet farkındalık çalışmaları.
Nasıl Ulaşılır?
Türkiye Deprem Tehlike Haritası, e-Devlet üzerinden interaktif olarak görüntülenebilir ve bilgi alınabilir.