Doğru Mobil Ev (Tiny House) ve Hobi Bahçesi Nasıl Olmalı?
Tüm Mobil Ev Sanayicileri Dayanışma Derneğinin (TÜMEVSİAD) TBMM’de parti grup başkanvekilleri ve bakanlıklarla yaptığı görüşmelerin ardından, mobil ev (tiny house) ve hobi bahçesi sektöründeki ihtiyaçların giderilmesi ve sektörde mevzuata aykırı üretim yapılmasının önüne geçilmesi için önemli kararlar alındı.
Tüm Mobil Ev Sanayicileri Dayanışma Derneği (TÜMEVSİAD) Başkanı Murat Yıldız ve yönetim kurulu üyelerinin TBMM’de partilerin grup başkanvekilleri ve bakanlıklarla yaptığı görüşmelerin ardından, mobil ev (tiny house) ve hobi bahçesi sektöründeki ihtiyaçların giderilmesi ve sektörde kanunlara aykırı üretim yapılmasının önüne geçilmesi için önemli kararlar alındı. TÜMEVSİAD yönetim kurulu, sektörde hizmet veren firmaların mevzuata uygun hareket etmeleri için alınacak önlemler ve uygulanacak yeni standartları detaylı bir şekilde belirledi. Gündeme dair ortak çıkarım ise mobil ev ve hobi bahçesi sektörünün sürdürülebilir ve çevre dostu bir şekilde büyümesini sağlamak oldu.
TÜMEVSİAD toplantısında yönetim kurulu üyeleri, mobil ev ve hobi bahçesi sektörünün gelişmesi için birçok konu başlığını ele aldı. Açıklanan bazı detaylar şu şekilde:
Sektördeki Kalite ve Güvenilirliğin Artırılması: TÜMEVSİAD yönetim kurulu, mobil ev ve hobi bahçesi sektöründe işini düzgün yapmayan firmaların ayıklanması gerektiğine dikkat çekerek, tüm firmaların yasal düzenlemelere ve kanunlara uygun hareket etmesi gerektiğinin altını çizdi. Üyeler, sektördeki standartların belirlenmesi ve böylece bu alanda faaliyet gösteren firmaların kalite ve güvenilirliğinin artırılması konusunda hemfikir oldu.
Mobil Evlerin Tasarım ve Uygulama Standartları: TÜMEVSİAD yönetimi, mobil evlerin taşınabilir kimliğini korumak adına önemli uyarılarda bulundu. Kalıcı konut olmayan mobil evlerin önüne veranda yapılmaması, her an çekilebilir görünümde olması ve yere hiçbir şekilde sabitlenmemesi gerektiği konularında mutabık kalındı. Yine aynı şekilde proje dizaynı yapılırken çeki demirlerinin yola doğru bırakılması konusunun altı çizildi. Mobil ev ve hobi bahçesi projelerinde altyapının kesinlikle yapılmayacağı bunun yerine farklı sistemler geliştirilmesi gerektiği ifade edildi. Ayrıca mobil evlerin enerji verimliliği, iç mekân düzenlemeleri ve kullanıcı konforu gibi konularda da belirli standartlara sahip olması gerektiği vurgulandı.
Ağırlık ve Yükseklik Kriterleri: TÜMEVSİAD heyeti, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının belirlediği kriterlere göre mobil evlerin çekilebilir azami kütle ağırlığının 3.500 kg’ı aşmaması gerektiğini belirtti. Mobil evlerin asfalttan en fazla 405 cm yüksekte olmasını, genişliğin ise 255 cm’yi geçmemesi gerektiği vurgulandı. Ayrıca mobil evlerin frenli şasilere sahip olması gerekliliğinin altı çizildi.
Hobi Bahçelerinin Standartları: TÜMEVSİAD toplantısının ardından hobi bahçelerinin de belli standartlara uygun olması gerektiği ifade edildi. Bundan sonra projelerin sadece dışının panel çitlerle kapatılmasına ve parsel içlerinde bölmelerin panel çitlerle yapılmamasına karar verildi. Projelerde kesinlikle beton kullanılmaması, sınırların ağaç ekilerek belirlenmesi ve yollara kilit taşı uygulaması yapılmaması da alınan diğer kararlar arasında. Ayrıca hobi bahçelerinin, kullanıcılarına doğa ile iç içe ve sürdürülebilir bir yaşam sunması gerektiği vurgulandı.
Doğru Arazi Seçimi: Birinci derece tarım arazilerinde mobil ev projelerine izin verilmeyeceği açıklandı. Arazi alımında; marjinal tarım belgesi çıkabilecek ya da eko turizm belgesi çıkarılabilecek yerlerin tercih edilmesi ve mevzuatlara uygun imalatlar ve projeler hazırlanması gerektiği vurgulandı.
Kendinden Arıtma Sistemleri: Mobil evlerde kendinden arıtma sistemlerinin bulunması gerektiği kararlaştırıldı. Bu sistemlerin, çevreye duyarlı ve sürdürülebilir yaşam alanları oluşturmak adına önemli bir kriter olduğu vurgulandı. Arıtma sistemlerinin etkin bir şekilde çalışabilmesi için gerekli teknik standartlar ve bakım prosedürleri de detaylı bir şekilde ele alındı.
Murat Yıldız “Sektörümüz Her Geçen Gün Büyümeye Devam Ediyor”
Sektör için alınan kararlar hakkında değerlendirmelerde bulunan TÜMEVSİAD Başkanı Murat Yıldız, “Geçtiğimiz günlerde TBMM’de partilerimizin grup başkanvekilleriyle ve bakanlıklarla yaptığımız görüşmelere istinaden, yönetim kurulumuzdaki arkadaşlarımızla birlikte; sektördeki eksiklikleri düzeltmek ve sektörü kanunlara tam uyumlu hale getirmek konusunda fikir birliğine vardık. Ayrıca, sektörde işini hakkıyla yapmayan bazı firmaların ayıklanması için yapılması gerekenler üzerine de detaylı istişareler gerçekleştirdik. Şunu iyi bilmeliyiz ki sektörün bitmesi gibi bir durum söz konusu değil; tam aksine sektör düzene girecek ve kaliteli firmalarımızla daha iyi hizmet vererek çok daha iyi noktalara gelecektir. Sektörümüz her geçen gün büyümeye devam ediyor ve bu durum doğal olarak dikkat çekiyor. Özellikle oteller ve inşaat firmaları bizleri kendilerine rakip görüyorlar. Biz, bu nedenle mobil evlerimizi ve hobi bahçelerimizi yönetmeliklere uygun bir şekilde üretmek zorundayız. Belirlediğimiz kurallara ve mevzuata uygun üretim yapmayan firmaların artık içimizde barınma şansı kalmayacak. TÜMEVSİAD olarak bizler önce uyarılarımızı yapacağız. Firmalar uyarılarımızı dikkate almazlarsa onları ifşa edecek ve sektörden çıkmalarını sağlayacağız” dedi.
Açıklamalarına devam eden Yıldız, “Bundan sonra mobil evin önünde ve arkasında herhangi bir yapı yapılmamalı. Veranda yapılıyor, üzerine bir ev gibi kapama yapılıyor, ortasına da laf ola beri gele bir tiny house konuluyor. Üretenin kendisinin bile mevzuatlara uygun olmadığını bildiği sabit mobil evin 2-3 katı büyüklüğünde bir yapı yapılıyor. Gelen görevlilere ‘Burası tiny house, trafiğe tabi bir ürün. Burada herhangi bir işlem yapamazsınız’ deniliyor. Biz bu şekilde sadece kendimizi kandırmış oluruz. Mevzuatlara ve standartlara uygun üretimler yaptığımız takdirde mobil ev, kooperatif ve hobi bahçelerimiz üzerinde herhangi bir uygulama yapılmayacağını düşünüyorum. Biz bakanlıklarla ve ilgili kurumlarla mevzuatlardaki eksiklikler hakkında görüşüyoruz ancak sektörü detaylı incelediğimizde problemin %90’ının bizden kaynaklandığını görüyoruz. Bizim kurumlardan talep ettiğimiz mobil evleri hangi arazilere koyabileceğimizin belirlenmesi. Onun dışında mevcut mevzuatın yüzde 95’inin yeterli olduğunu düşünüyoruz. Burada biz sektör üreticileri ve kooperatifler olarak kendimize çekidüzen vermeli; kanunlara ve kurallara uygun, doğaya uygun projeler üretmeliyiz” ifadelerini kullandı.