Plastik Şişeleri Giysiye Dönüştürmenin Zararları

Plastik Şişeleri Giysiye Dönüştürmenin Neden Zararlı Olduğuna Dair 5 Neden

Changing Markets’ın bu sert vurucu yeni filmi, plastik şişeleri polyester giysilere geri dönüştürmenin sözde ‘sürdürülebilir’ uygulamasının ardındaki tezleri çürütüyor. 2000’lerin başından bu yana moda üretimi iki katına çıktı, artık tüm tekstillerin yarısından fazlasında bulunan polyester kullanılıyor.

1- Bir kez giysiye dönüştürüldüğünde plastik daha fazla geri dönüştürülemez ve bunun yerine atılır. Bu, giysilerin tek yönlü bir yolda çöplük, yakma veya doğaya atılma yolunda olduğu anlamına gelir. SANİYEDE BİR çöp kamyonu çöplükte son bulur veya doğaya atılır.

2- Plastik şişeleri giysiye dönüştürmek, onları tekrar yeni şişelere dönüştürülebilecekleri dairesel geri dönüşüm döngülerinden çıkarır. Plastik şişeler, ihtiyaç duyulan saf plastik miktarını azaltarak veya yeniden doldurularak birden fazla kez geri dönüştürülmek üzere toplanabilir ve bu da tek kullanımlık plastiğe olan bağımlılığı azaltmaya yardımcı olur.

3- Sentetiklere giren geri dönüştürülmüş plastik, mikroplastiklerin daha geniş sorununu durdurmak için HİÇBİR ŞEY yapmaz. Üretim, giyme ve yıkama sırasında giysilerden dökülen milyarlarca küçük plastik parçacığı, soluduğumuz hava ve tükettiğimiz yiyecek ve içecekler yoluyla okyanusu ve vücudumuzu kirletmeye devam eder. Geri dönüştürülmüş sentetikleri yeşil aklamak ve mikroplastikleri görmezden gelmek yerine, kaynakta sentetik elyaflara olan bağımlılığı azaltmalılar.

4- Markaların geri dönüştürülmüş sentetikleri sembolik kullanımı, endüstrinin bakir plastiklere olan bağımlılığına kıyasla çok kirli bir okyanusta sadece bir damladır. Petrol ve gazdan elde edilen bu liflerin üretimi, son 20 yılda lifleri katlanarak arttı ve üretim hız kesmiyor. Geri dönüştürülmüş sentetiklerin kullanımı, tüketicileri moda markalarının fosil yakıtlara olan köklü bağımlılığının daha derin sorunundan uzaklaştırıyor – üretimi, tüm İspanya’nın yıllık petrol tüketimi kadar ve 180 kömür yakıtlı elektrik santralinin emisyon üretimi kadar.

5- Plastik şişelerden moda yapmak, markaların insanları ihtiyaç duymadıkları ve gezegenin karşılayamayacağı şeyleri satın almaya teşvik etmek için kullandıkları bir başka yeşil aklama taktiğidir.

Moda endüstrisi ve yaygın hızlı moda iş modeli, petrol ve gaz gibi fosil yakıtlardan üretilen ucuz sentetik elyafların kullanımına büyük ölçüde güveniyor. Changing Markets’ın bu sert vurucu yeni filmi, plastik şişeleri polyester giysilere geri dönüştürmenin sözde ‘sürdürülebilir’ uygulamasının ardındaki mitleri çürütüyor. 2000’lerin başından bu yana moda üretimi iki katına çıktı, artık tüm tekstillerin yarısından fazlasında bulunan polyester kullanımı da öyle.

SENTETİK ELYAFLAR

‘Sentetik Anonim Moda markalarının fosil yakıtlara bağımlılığı’ raporu, en büyük moda markalarının ve perakendecilerin sentetik elyaf kullanımı ve bunu yaparken şeffaflık konusundaki davranışlarını araştırdı. Sentetik elyaflar, tekstilde kullanılan tüm malzemelerin üçte ikisinden fazlasını (%69) temsil ediyor ve 2030 yılına kadar neredeyse dörtte üçüne ulaşması bekleniyor.

KÜÇÜK PLASTİKLER, BÜYÜK SORUN

İnsan ve çevre sağlığına verdikleri bilinen zararlara rağmen – plasentalarda, dışkılarda ve hatta kan-beyin bariyerini geçebilen mikroplastikler bulan son araştırmalar dahil – rapor, markaların büyük çoğunluğunun mikroplastikler söz konusu olduğunda görmezden geldiğini, belirsizliği gerekçe göstererek ve daha fazla araştırma çağrısında bulunarak anlamlı eylemi geciktirdiğini gösterdi. Şişelerin geri dönüşümünü elyafa karıştıran, markalar daha büyük plastikleri çevreye daha kolay sızabilen sentetik elyafa parçalayarak mikrofiber salınımını daha da kötüleştirebilir.

TAKAS ET ALIŞVERİŞ YAPMA

Fashion United tarafından yapılan bir araştırma, insanların sahip oldukları kıyafetlerin yalnızca %50’sini giydiğini buldu. Yani sadece büyük miktarda kıyafet satın almakla kalmıyoruz, bunların çoğu plastikten yapılmış ve gardırobumuzda olduklarında bile onları giymiyoruz! Zaten sahip olduklarımızı giyerek ve yeni kıyafetler almak yerine kıyafetleri takas ederek veya paylaşarak gardırobunuzda yeni plastiklerin bulunmasını önleyebilir ve hızlı modaya olan talebi azaltabilirsiniz.

GİYSİLERİMİZDEKİ GİZLİ PLASTİK

Mağazalarda gördüğümüz kıyafetlerin çoğu, PET’ten yapılan polyester gibi sentetik elyaflardan yapılır, plastik su şişelerini oluşturan şeyle aynı! 2030 yılına kadar bu sentetik elyafların tüm küresel elyaf üretiminin %73’ünü oluşturacağı tahmin ediliyor. Giysilerdeki bu plastik içeriği, moda endüstrisinin plastiğin 3. büyük kullanıcısı olduğu anlamına geliyor.

Bu nedenle, fosil modadan uzaklaşarak yerine pamuk veya yün gibi doğal malzemelerden yapılmış kıyafetleri tercih edin. Daha da iyisi, geleneksel pamuktan %91 daha az su kullanan organik pamuğu tercih edin.

YEŞİL YIKAMA

Plastik giysilerimiz temizlenirken, mikrofiber adı verilen küçük parçalar yıkamada dökülür ve su yollarımıza ve okyanuslarımıza karışır. Bununla başa çıkmanın kolay bir yolu, giysilerinizi daha az yıkamaktır! O kot pantolonu veya kazağı sadece birkaç kez giydikten sonra yıkamanız gerçekten gerekiyor mu? Dünün giysilerini çamaşır sepetine atma alışkanlığımız var ancak çoğu zaman giysilerinizi havalandırmak yeterli olacaktır – daha uzun süre dayanırlar ve uzun vadede size para da kazandırırlar!

Elbette, bazı şeylerin gerçekten yıkanması gerekir. Bu nedenle, zararlı mikroplastikleri okyanusa ulaşmadan önce yakalamaya yardımcı olması için bir guppy friend (mikrofiber tutucu) veya  cora ball (mikrofiber yakalayıcı çamaşır makinesi topu) kullanmanızı öneririz.

Kaynak: citytosea.org.uk

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir