Konkordato Nedir?

İflas Yerine Konkordato İmkanı

Konkordato ilan etmek ne demek?

Konkordato, hukuki bir terim olarak, borçlarını ödeme güçlüğü çeken bir borçlunun alacaklılarıyla yaptığı anlaşmayı ifade eder. Bu anlaşma, borçların belirli bir plana göre ödenmesini içerir ve mahkeme tarafından onaylanan bir süreçtir.

Şirket konkordato ilan ederse ne olur?

Konkordato ilan eden şirketler, süreç sonunda borçlarından tamamen kurtulur. Konkordato süreci, iflas ertelemeden daha kısa sürer. İflas erteleme 5 yıla kadar uzayabilirken, konkordato 23 ay içinde tamamlanır. Konkordato mühleti boyunca faiz işlemez, ancak iflas erteleme de faiz işlemeye devam eder.

Konkordatonun amacı nedir?

Konkordato, borçluların mali güçlük içine düşmesi durumunda alacaklılarıyla yaptıkları bir anlaşma yoluyla borçların yeniden düzenlenmesini amaçlayan bir hukuki kurumdur. Bu mekanizma, borçlunun iflas etmesini engelleyerek hem borçluya hem de alacaklılara belirli bir düzeyde koruma sağlar.

Konkordato ilanından sonra ne olur?

Konkordato onaylanırsa kişinin iflas ilanı geçersiz sayılır ve kararda belirtilen plan dahilinde borçlarını ödemeye başlar. Konkordato hükümleri, konkordatonun tasdiki kararından sonra değil, iflasın kaldırılmasından sonra yürürlüğe girer.

Konkordato ilan eden şirket maaş öder mi?
İşçi çalıştıran işverenin konkordato ilan etmesi halinde hizmet akdine dayalı olarak çalışan işçinin üç aylık tam ücreti İŞKUR tarafından Ücret Garanti Fonundan ödenir. Yapılacak ödeme işçinin ödenmeyen üç aylık ücretiyle sınırlıdır.

Kimler konkordato ilan edemez?

Eğer borçlu iflasa tabi ise ve alacaklı iflas talep etme hakkına sahipse, konkordato talep edebilir. Alacaklı, iflasa tabi olmayan borçlu için konkordato talep edemez. Ayrıca, alacaklının iflas talep etme hakkı bulunmalıdır aksi halde konkordato talep edemez.

Geçici ve kesin konkordato süresi nedir?

Genellikle 3-6 ay olan bu süre, borçlunun icra takibine karşı korunmasını sağlar ve gerektiğinde uzatılabilir. Süre boyunca, borçlu işletmenin alacaklılarıyla olan müzakereleri devam eder. Bu süreçte borçlu zaman kazanarak mali durumunu düzeltme fırsatını elde edebilir.

Geçici mühletin ardından mahkeme uygun görürse borçluya 1 yıl kesin süre verir. Gerekli durumlarda bu süre 6 ay uzatılabilir. Bu süre içinde borç yapılandırma planı oluşturulur.

Konkordato kayyum atanır mı?

TMK’deki kayyumun atanmasının ilan edilmesi hakimin takdirindedir. (TMK m. 431/2) Kanun koyucu konkordatodaki kayyumun tasdik kararında atanmasını düzenlemektedir. Bu sebeple tasdik kararının ilan edilmesi, İİK m. 306/3’de düzenlendiğinden, konkordatoda kayyum atanma kararı da ilan edilir.

Konkordato’da alacaklıları ne yapmalı?

Alacaklı, alacağının tümünün tahsili için konkordatonun feshine karar verilmedikçe takip yapamaz. Ancak konkordatonun feshine karar verilmesi halinde, alacağın tümüne yönelik olarak daha önce yaptığı takibe devam edebilir. Daha önce takip yoluna başvurmamış ise, bu aşamada alacağın tümü için takip yapabilir.

Kayyum veya kayyım nedir?

Kayyum (kayyım) yasalarla belirlenen bazı durumlarda, başkasına ait bir işi görmek veya bir malı idare etmek için tayin edilen kimsedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir