Sadrettin Alpan Vefat Etti

Doç. Dr. Sadrettin Alpan (1924-2025)

Madencilik ve yerbilimleri setörünün öncülerinden, Cumhuriyet Çınarı, ülkemizin madencilik tarihine yön veren, maden mühendisliği alanında bir ekol olan Maden Yüksek Mühendisi Doç. Dr. Sadrettin Alpan vefat etmiştir. Sadrettin Alpan’ın cenazesi 15 Nisan 2025 Salı günü saat 13:30’da İTÜ Maden Fakültesi’nde düzenlenecek tören sonrası ikindi namazını müteakip Zincirlikuyu Mezarlığı’nda defnedilecektir.

Ailesine ve Madencilik camiasına başsağlığı dileriz. Allah rahmet eylesin.

Sadrettin Alpan Kimdir?
Mustafa Kemal Atatürk’ün talimatı ile Cumhuriyet hükümeti, ülkenin ihtiyacı olan kadroları yetiştirmek üzere yurtdışına eğitim amaçlı çok sayıda burslu öğrenci göndermiştir. Burslu öğrenci gönderilen devlet kurumları arasında Maden Tetkik ve Arama Enstitüsü (MTA) de bulunuyordu. Gönderilen burslu öğrenciler arasında Sadrettin Alpan da bulunuyordu.

1944 yılında İngiltere’ye giden Alpan, Birmingham Üniversitesi’nde maden mühendisliği öğrenimi gördü. Aynı üniversitede “Taş Matkabı” konulu teziyle doktorasını tamamlayarak 1951’de Türkiye’ye dönerek MTA’da göreve başladı, 1960 yılında MTA Genel Direktörlüğü’ne getirildi. Atom Enerjisi Komisyonu’nda ve Birleşmiş Milletler’de uzun yıllar görev yaptı.

Sadrettin Alpan 1954 yılında İTÜ’den doçent ünvanı aldı, Türkiye’nin belli başlı üniversitelerinde dersler verdi. Sadrettin Alpan, Türkiye’de çok sayıda maden yatağının keşfedilmesine öncülük etti. İlk kez uçakla maden arama çalışmalarını başlattı; Muğla’da krom, Uludağ’da volfram yataklarının bulunmasında büyük rol oynadı. Ayrıca, pek çok üniversitede yerbilimleri fakülteleri ve maden mühendisliği kürsülerinin kurulmasını sağlayarak akademik dünyaya kalıcı katkılar sundu. Uluslararası alanda Birleşmiş Milletler’de Başdanışman olarak görev yaptı. Bir çok ülkede 100’ün üzerinde maden arama ve kalkınma projesini hayata geçirdi.

Kıbrıs Barış Harekatı’nda stratejik katkıları, ODTÜ Mütevelli Heyeti’nde uzun yıllar süren hizmetleri ve Sismik-1 Araştırma Gemisi projesi gibi projelerde bulundu. Sadrettin Alpan, mesleki hayatı boyunca “İnsanı Maden Yaşatır” felsefesiyle hareket ederek maden biliminin insan yaşamındaki önemini vurguladı. 70 yılı aşkın bir süre boyunca yerkürenin sırlarını çözmeye adanmış çalışmaları, onu “maden ve yerbilimcilerin duayeni” olarak anılmasını sağladı.

Sadrettin Alpan’ın bilgi birikimi, vizyonu ve mesleğine olan tutkusu, ardında bıraktığı eserlerle ve yetiştirdiği insanlar aracılığıyla yaşamaya devam edecektir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir