Eser Yeşil Binası (Eser Green Building)
Cem ADİLOĞLU, Yönetim Kurulu Üyesi, Eser Grup Şirketleri
Eser Yeşil Binası
Kapalı alanı 7.500 m²’yi bulan Eser Yeşil Binası, Ankara’da ilk, Türkiye’de ise ilkler arasında yer alacak şekilde, alanında dünyanın en saygın ekolojik bina derecelendirme kuruluşu olan Amerika kaynaklı LEED Sertifikası almaya aday olarak inşa edildi.
Yeşil Bina Nedir?
Yeşil Bina adını doğa, çevre ve verimlilikten alıyor. Çevre, toplum ve ekonominin varlığını sürdürebilmesi için enerjinin de bu bağlamda sürdürülebilir nitelikler taşıması gerekmektedir. Birincil enerji kaynaklarının tükenir nitelikte olması, enerji tüketimine bağlı çevre sorunları, sera gazı salımları ve küresel ısınma, enerji ve ekonomide dışa bağımlılığın artması, doğal ve yerel kaynakların giderek azalması, sosyal ve ekonomik düzenin mevcut varlığını koruması, enerjinin sürdürülebilirliğinin önemini daha da artırmaktadır. Bu nedenlerle enerji yönetimi konularında acil ve sürdürülebilir, yenilikçi çözümlerin araştırılması ve geliştirilmesi kaçınılmazdır. Bu çerçevede Eser, Yenilenebilir Enerji ve Çevre mantığı ile Genel Merkez Binası inşaatında söz konusu uygulamaları devreye almış, ileride hem çalışanları hem de çevre için bir araştırma, geliştirme, merkezi oluşturması, var olan kısıtlı enerjinin en uygun bir şekilde kullanılması ve gözlemlenmesini amaçlamıştır.
Leed Sertifikası Nedir?
Leed uluslarası kabul gören bir bina sertifikasyon sistemidir. Bu sistemde binalar tasarım ve inşa aşamasında yüksek performanslı biçimde yapılmakta ve bu durum tarafsız bir kurum tarafından onaylanmaktadır. Özellikle, enerji kullanımı, su verimliliği, CO2 emisyon ölçümü, iç hava kalitesi ile kullanılan kaynaklar ve bunların çevreye olan etkileri değerlendirilerek yapılan bir çalışma sonucu sertifikalandırma yapılmaktadır.
Eser Yeşil Bina Uygulaması
Eser, yeni genel merkez binasını yüksek performans binası şeklinde hizmete almak üzere farklı enerji kaynaklarından mini bir küme oluşturmuş ve bu projeyi kendi Yenilenebilir Enerji ve Çevre kapsamında geliştirmiştir.
Binada Türkiye’de uygulanan en yüksek standartlı çevre ve enerji sistemleri kullanılmaktadır. Eser Yeşil Binası, kendi enerjisinin bir kısmını bünyesinde bulunan yenilenebilir enerji kaynaklarından üretebildiği gibi, aynı zamanda enerji tüketimini minimuma indirgeyen ve karbondioksit salınımını en düşük tutan sistemleri kullanmaktadır. Benzer şekilde, su tüketimini azaltan çözümler de Eser Yeşil Binası’nda uygulanmıştır. Lavabolarda kullanılan ve kirliği daha az olan sular yağmur sularıyla birlikte toplanıp arıtıldıktan sonra nihai olarak şehir kanalizasyon şebekesine verilmeden önce tuvaletlerde kullanılmakta, böyle su tüketiminde ciddi azalmalara imkan tanımaktadır.
Tüketimleri azaltarak çevreye duyarlı olmanın haricinde bina, içinde çalışacakların konforunu da en üst seviyede tutacak bir yapıda tasarlandı. Bir çalışanın en yüksek verimde çalışabilmesi için içerideki hava kalitesi ve ışık miktarının en uygun seviyelerde olması gerekli. Çalışan memnuniyetine bu açıdan yaklaşan binada kullanılan ışık ve hava kalitesi, benzer modern bina uygulamaların çok üzerinde tutuluyor ve otomasyon sistemleriyle yönetiliyor.
Tamamen Türk mühendisliği ile geliştirilen ve Eser tarafından inşa edilen bina, alanında öncü, Ankara’da da LEED sertifikalı bir bina olarak ilk olacaktır.
Binada Yapılan İşlemlerden Bazıları
Güneş Panelleri
Doğaya dost enerji üretimi ile acil durum aydınlanmaları sağlanıyor. İşletim için bir enerji kaynağına ihtiyaç duymuyor.
Güneş Kolektörleri
Binanın sıcak su ihtiyacını karşılıyor.
Rüzgar Tribünü
Model olarak rüzgardan enerji üretiminin önemi vurgulanıyor.
Isı Pompası
Yeraltındaki sıcaklık farkının kullanmak için su yerin 120 metre altına indiriliyor. Bu döngü sayesinde yazın soğutmada, kışın ısıtmada 15 derecelik enerji kazancı sağlanıyor.
Kojenerasyon Ünitesi
Doğalgaz çok daha yüksek verimde kullanılıyor. Doğayla dost ve temiz elektrik ve ısı üretiliyor.
Gün Işığı Bacaları
Çatı katındaki aydınlatmanın bir bölümü elektrik harcamadan güneş ışığının merceklerle toplanmasıyla sağlanıyor.
Dış Cephe İzolasyon Sistemi
Binanın izolasyonunu Amerikan Standartlarının %30 üstünde gerçekleştirerek enerji tasarrufu sağlanıyor. Camlar 3 camlı ısıcam şeklinde monte edildi.
Otomasyon Sistemleri
Binada ve odalardaki personel sayısına göre enerji kullanımı optimize ediliyor. Fazla enerji kullanımını engelleniyor. Işık miktarını en uygun şekilde otomatik olarak ayarlıyor.
Yağmur Suyu Toplama Sistemi
Bina arazisi üzerine düşen fazla yağmur suyunu toplanıyor ve sulamada kullanılıyor.
Gri Su Geri Kullanma Sistemi
El yıkama için kullanan su arıtılarak rezervuarlarda kullanılıyor. Böylece şebeke suyu iki kere kullanılmış oluyor.
Havalandırma Sistemi
Standardın istediğinden %30 fazla temiz havanın sirkülasyonu ile içerdeki havanın kalitesini arttırılıyor, çalışanlara daha sağlıklı bir ortam hazırlanıyor.
Bisiklet Parkı
Egzoz gaz salınımı olmadan, personelin en doğal yollardan şirket merkezine gelişini teşvik ediyor.
Tesisatlar
A2 su kullanımını sağlayan musluklar kullanıldı. Su ihtiyacı olmayan pisuvarlar monte edildi.
©Yapı Dünyası Dergisi 2010 Sayı: 171 de yayımlanmıştır.