Türkiye’nin Yalıtımda Üretim Lideri İzocam, Karbon Ayak İzini Azaltmakta Kararlı

Türkiye’nin Yalıtımda Üretim Lideri İzocam, Karbon Ayak İzini Azaltmakta Kararlı

Türkiye’nin dünyaca ünlü yalıtım markası İzocam, yapımında geri dönüşümlü malzemelerin de kullanıldığı, insan sağlığına zarar vermediği ve çevre dostu olduğu kanıtlanmış ürünleriyle, 58 yıldır yalıtım sektörüne liderlik ediyor. Doğadan ilham alarak doğal olanı destekleyen İzocam, attığı her adımla karbon ayak izini azaltmakta kararlı! Peki ya siz karbon ayak izinizi nasıl azaltabileceğinizi biliyor musunuz?

İzocam karbon ayak izini azaltmak için neler yaptı?
Kurulduğu günden bu yana ürettiği yalıtım ürünleriyle 650 milyon ton CO₂’in atmosfere salımını önleyen İzocam, 2050 yılına kadar karbon nötr olma hedefiyle seragazı emisyonlarının azaltılması, su tüketimlerinin ve atıksu oluşumlarının sınırlandırılması, alternatif hammadde kaynaklarının üretim süreçlerine adapte edilmesi ve döngüsel ekonomiye katkı sağlayacak birçok projeyi hayata geçirmeye başladı. “Sürdürülebilir yarınların arkasında İzocam var” mottosu ve dünyayı daha iyi bir yuva haline getirme hedefiyle çalışan şirket, yıl boyunca hayata geçirdiği bir dizi proje ve yatırımla 2022 çevre karnesinden tam not aldı.

İzocam, yakın zamanda çevre dostu tesis hedeflerine katkı sağlayan önemli bir adım atarak, tüm tesisleri için; T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından verilen “Temel Seviye Sıfır Atık Belgesi”ni almaya hak kazandı. Hem karbon salımı azaltımı hem de enerji maliyetlerinin azaltımı hedefi çerçevesinde taşyünü ve camyünü üretim tesislerinde enerji izleme sistemleri kurarak geri kazanım, verimlilik projeleri uygulayan İzocam, yine enerji kullanım azaltımı hedefiyle tüm tesislerinde aydınlatma tiplerini çevreci uygulamalarla yeniledi. Özellikle fırın üreticileri için tasarladığı iğneli tip camyünü ürünlerindeki geliştirmelerle emisyon seviyelerini Avrupa standartlarının da çok altına indiren İzocam, camyünü ve taşyünü ürünlerinin ardından İzocam Foamboard’un ambalajlarını, Birleşmiş Milletlerin Sürdürülebilir Kalkınma için belirlediği küresel hedeflere olan katkısını vurgulayacak şekilde yenileyerek, çevre dostu bir ambalajlama elde etti. Üretiminde %80’e kadar geri dönüştürülmüş malzeme kullanan İzocam, yerel ve en az %30 oranında geri-dönüştürülmüş içeriğe sahip ürünleriyle sürdürülebilirliğe hizmet ederken, ürünlerinin içeriği ile de tüm canlılara ve doğaya sağlıklı bir yaşam sunuyor. İzocam, yalıtım sektöründe, deri ve solunum yoluyla vücuda nüfuz eden elyafların vücuttan zararsız bir şekilde atıldığını ispatlayan EUCEB sertifikasına sahip olan ilk kurum olma özelliği de taşıyor. İzocam Taşyünü ve Camyünü, üretiminde kullanılan geri dönüştürülmüş malzemeler sayesinde, kullanılan binaların LEED-BREAM gibi yeşil bina sertifikası almalarına olanak sağlıyor. Ayrıca kalıcı bir organik kirletici olan HBCD içermeyen (HBCD Free) İzocam marka XPS ve EPS ürünler ise çevreye ve insan sağlığına zarar vermeyecek şekilde yasaların belirttiği çerçevede üretiliyor.

İzocam, 2022 sosyal sorumluluk faaliyetleri çerçevesinde imza attığı tüm karar ve eylemlerde de çevresel sorumluluğu merkeze aldı. Sürdürülebilirliğe, küresel iklim değişikliği ile mücadeleye ve iyi yaşam hakkına dikkat çekmek amacıyla rotasını denizlere çeviren İzocam, “Sürdürülebilir yarınların arkasında İzocam var” mottosuyla kurduğu yelken takımı ile denizlere yelken açmaya başladı. Profesyonel yarışçıların yanında Sailmaster ekibinden temel yelken eğitimi almış İzocam çalışanlarından oluşan İzocam Yelken Takımı, 2022 yılı boyunca toplamda 4 trofe ve 34 yarışta yer aldı. Gelecek kuşaklara mavi kıyılar ve yaşayan bir deniz bırakma hedefiyle İstanbul Bebek sahilinde de önemli bir etkinliğe imza atan İzocam, DenizTemiz Derneği/TURMEPA ve Aktif Balık Adamlar ekipleri ile iş birliği yaptığı kıyı ve dip temizliği etkinliği kapsamında, sadece 3 saatte 35 kilogram atığı denizden uzaklaştırılarak geri dönüşüm tesislerine iletti. İzocam, TEMA Vakfı işbirliği ile gerçekleştirdiği fidan bağışı projesiyle de yaklaşık 17 futbol sahası büyüklüğündeki orman alanını ağaçlandırdı.

Karbon ayak izinizi azaltmak için siz neler yapabilirsiniz?
Karbon ayak izi en basit haliyle; bir bireyin, ailenin, kurumun veya ülkenin sürdürdüğü faaliyetler sonucunda atmosfere salınan sera gazlarının karbondioksit cinsinden karşılığı olarak tanımlanıyor. Bilinçsizce hareket ederek karbon ayak izimizi ne kadar büyütürsek, doğaya o kadar büyük ve kalıcı zararlar vermiş oluyoruz. Gelecekte daha yaşanabilir bir dünya için bireysel karbon ayak izimizi düşürmemiz ve doğal kaynaklara saygılı yaşamamız gerekiyor. Dünyayı daha iyi bir yuva haline getirme hedefiyle çalışan İzocam, bireysel olarak karbon ayak izinizi azaltmanın basit ama bir o kadar etkili yollarını şu şekilde sıralıyor:

– Binalarda enerji verimliliğine dikkat edin
Yaşam alanlarını yalıtılması enerji verimliliği için atılacak ilk adımdır. Sadece yönetmeliklere uygun yapılan yalıtım ile bir bina, yalıtımsız bir binaya göre %60’ın üzerinde enerji tasarrufu sağlar. Ayrıca, kullanılmayan elektrikli cihazların kapatılması, gerekli olmadığı müddetçe elektriğin kullanılmaması, aydınlatma için tasarruflu ampul seçilmesi, çamaşır ve bulaşık makinelerinin doldurarak tam kapasite ile çalıştırılması gibi basit önlemler de karbon ayak izinizi düşürmenize yardımcı olur.

– Yeşil enerji kullanın
Fosil yakıtlar yerine, güneş ışığı, rüzgar, yağmur, gelgitler, bitkiler, jeotermal enerji gibi doğal ve yenilenebilir yeşil enerji kaynakları kullanın. Örneğin, evlerinize güneş enerjisi panelleri kurarak veya güneş enerjisi sistemini kullanan konutlara yönelerek karbon ayak izinizi azaltabilirsiniz.

– Gereksiz elektronik eşya satın almayın
Günümüzde birden fazla cep telefonu, bilgisayar, tablet, televizyon, saç şekillendirici gibi elektronik alet kullanımı yaygınlaşıyor. Ancak karbon ayak izinizi düşürmek için, ihtiyacınız olan elektronik ürünleri, temel gereksinimlerinizi karşılayacakları kadar satın almanız gerekiyor.

– Bol bol yürüyün
Yakın mesafeli yerlere giderken araba kullanmak yerine yürümeyi tercih edin.

– Bisiklet kullanın
Uygun mesafelerde araba kullanımına alternatifi olarak bisiklet sürmek, yakıt tüketimine bağlı karbon salımını ciddi oranda azaltır.

– Toplu taşımayı tercih edin
Gideceğiniz yere ulaşmak için eğer yürümek ve bisiklet kullanımı gibi seçenekler mümkün değilse, özel araç yerine toplu taşımayla seyehati tercih etmeniz, kişi başına düşen karbon ayak izi miktarını büyük oranda düşürecektir.

– Araba seyahatlerinde yolcu sayısını artırın
Kendi aracınızla seyahat etmeniz gerekiyorsa, sizinle aynı istikamete giden kişilere ulaşarak yolcu sayınızı artırın.

– Uçak yolculuklarınızı azaltın
Uzun mesafeli uçak yolcululukları, yoğun yakıt tüketimi ile karbon ayak izini en çok artıran ulaşım yollarından biridir. Ülke içinde veya uluslararası ulaşımda uçak yerine treni tercih edebilirsiniz.

– Hibrit araç tercih edin
Hem benzinli hem de elektrik motoru arasındaki iletişimi otomatik olarak kontrol edebilen hibrit araçlar, karbon ayak izini azaltmanız için fosil yakıtlarla çalışan araçlara karşı iyi bir alternatiftir.

– Geri dönüşüme önem verin
Plastik, kağıt, cam, ambalaj, şişe gibi atıklarınızı ayırarak geri dönüşüm kutularına atın.

– Tüketim alışkanlıklarınızı değiştirin
Gereksiz alışverişlerden kaçınmak, eşyalarınızı mümkün olduğunca uzun süre kullanmak ve hatta gıda atıklarını azaltmak gibi tüketim davranışları, karbon ayak izinizi azaltacaktır.

– Doğayı ve yeşili koruyun
Yeşil alanları temiz tutun, koruyun ve elinizden geldiğince artırın. Doğayı temiz tutmak, ağaç dikmek ve yeşil bitkiler yetiştiştirmekle işe başlayabilirsiniz.

– Et tüketimini sınırlandırın
Sığır ve kümes hayvanlarının yanı sıra ton balığı ve çiftlik somonu üretimlerinde kullanılan doğal kaynaklar ve enerji tüketimi ciddi şekilde karbon salınımına neden olduğundan, et tüketimini sınırlandırmak karbon ayak izini azaltmanın yollarından biri olarak sıralanıyor.

– Yerli ve organik gıda tercih edin
Üretim ve ulaşım kolaylığı gibi sebeplerle karbon ayak izini azaltan yerli ve organik gıdalar tüketmeye özen gösterin.

– Toplumun bilinçlenmesine aracılık edin
Karbon ayak izinin azaltılması konusunda bireysel olarak bilinçlenmenin yanı sıra, ortaklaşa çalışmalarla bilgiyi yayarak toplumun bu konuda bilinçlenmesine aracılık edin.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir