Dr. Latif Onur UĞUR’un, “İnşaat Sözleşmelerinin Yönetiminde Modern Yaklaşımlar” Kitabı Çıktı
Kitap Hakkında
İnşaat endüstrisinin genel yapısı nasıldır? İnşaat sözleşmesi tipleri nelerdir? Hangi tip sözleşmenin sorumlulukları nasıldır? İnşaat sözleşmelerinin içerikleri nasıldır? Sözleşmede hangi tanımlar yer almalı, kapsamları nasıl olmalıdır? Yapım sözleşmeleri nasıl organize edilir? İnşaat projelerinde alt yüklenici/taşeron kullanımı ve alt yüklenim sözleşmeleri nasıl yapılmalıdır? Yapım İşleri Genel Şartnamesi’nde işveren ile yüklenicinin risk ve sorumluluklarının maliyetlere etkileri nasıldır? FIDIC İnşaat İşleri Genel Şartnamesinde sorumluluk ve risklerin işveren, mühendis ve yükleniciye dağılımının maliyetlere ve proje süresine etkileri nelerdir? İnşaat sözleşmelerinde nasıl değişiklik yapılır ve ilgili mevzuat düzenlemeleri nasıldır? İnşaat sözleşmelerinde hak talepleri ve anlaşmazlıkların çözümü nasıl düzenlenmiştir? İnşaat sözleşmeleri risklerinin ve bu risklerin etkilerinin değerlendirilmesinde kullanılan yöntemler nelerdir? İnşaat işlerinde sigortalama uygulamaları nasıl yapılır? FIDIC inşaat sözleşmelerinde anlaşmazlıklar nasıl çözülür? FIDIC Tasarım-Yapım ve Anahtar Teslimi Tip Sözleşmesi İdari Şartnamesi’nde süresel şartlar, sözleşme değişikliği uygulamaları ve teminatlar nasıl düzenlenmiştir? İnşaat sözleşmelerinde değişiklikler nasıl yönetilir? İnşaat firmalarının yurtiçi ve yurtdışı projelerde maliyet ve süre belirleme yöntemleri nelerdir? Kamu ihale mevzuatı ve FIDIC normları bazında iş programları nasıl düzenlenmelidir? İnşaat projelerinin planlanmasında temeller nelerdir? Kamu taahhüt işlerinde ve FIDIC uygulamalarında süre uzatımları nasıl düzenlenmiştir, buna bağlı fiyat farkları nasıl alınabilir? Mevzuatımızda iş ortaklıkları nasıl düzenlenmiştir? Yapım sözleşmeleri nasıl oluşturulur ve yönetilir? Yapım işlerinde geçici kabuller, kesin kabuller, ödemeler nasıl yapılır? Kamu sözleşmelerinin idaresinde yapılan büyük yanlışlar nelerdir? Yapım İşleri Genel Şartnamesi’nde bakım ve düzeltme sorumlulukları nasıldır? Yapım sözleşmeleri nasıl bitirilir ve garanti yönetimi nasıl yapılır?
Bu kitapta yukarıda belirtilen sorulara kabul edilebilir ve uygulanabilir yanıtlar verilmeye çabalanmış, yalnız ulusal değil uluslar arası yapım projelerinin sözleşme düzenlemeleri hakkında da fikir verilmiş, uygulama örneklerine değinilerek geniş bir bakış açısı oluşturulmaya gayret edilmiştir. Yurdumuzda kamu yapım işlerinde esas alınan yapım işleri mevzuatı ve uluslar arası inşaat projelerinde yaygınlıkla kullanılan tip FIDIC sözleşmelerinin uygulamalarına, paralellik ve farklılıklarına değinilmesine özen gösterilmiştir. Gerek Yapım İşleri Genel Şartnamesi gerek FIDIC İnşaat İşleri Genel Şartnamesi (Kırmızı Kitap) esas alınarak hazırlanan sorumluluk ve risklerin taraflara dağılımına dair tablolar, hem genel bir özet oluşturmakta hem de farklı düzenlemeler arasındaki ilişkilerin daha açık bir şekilde anlaşılmasına imkan vermektedir. Ekler içinde yer alan sözleşme analizleri de, bir sözleşme metni incelenirken dikkat edilecek hususlar ve izlenecek yöntemler konusunda önemli örnekler mahiyetindedir. Böyle bir çalışmaya girişilirken gerek lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencilerine, gerekse profesyonel sektör uygulamacılarına faydalı olabilmek birincil amaç edinilmiştir.
Dr. Latif Onur UĞUR’un “İnşaat Sözleşmelerinin Yönetiminde Modern Yaklaşımlar” adlı kitabı ALTER Yayıncılık tarafından yayınlandı. İçeriği ile ilgili bilgilerin aşağıda verildiği kitabı İnşaat Mühendisleri Odası şubelerinden, www.alteryayincilik.com web sitesinden ve kitapçılardan temin etmek mümkün bulunmaktadır.