Bir Mimari Tasarım Atölyesi Deneyimi: “Empati Atölyesi”
Doç. Dr. Z. Sevgen PERKER, Mimar, Kamu Yöneticisi, Uludağ Üniversitesi, Mimarlık Fakültesi, Mimarlık Bölümü
Özet: Tarih boyunca sosyal değerler ve mimarlık ürünü etkileşim halinde olmuş ancak 20. Yüzyıl’ın ikinci yarısından itibaren çeşitli mimarlık platformlarının toplumsal sorumluluk ve mimarlık arasında bağlantı kurma ve var olan bağlantıları güçlendirme amaçlı sistematik çabaları ile “Herkes İçin Tasarım”, “Çocuk ve Mimarlık”, “Toplum ve Mimarlık”, “Sorumlu Mimarlık” gibi temalar mimarlık gündeminde yerini almıştır. Bu süreç mimarlık eğitiminin ve mimarlık eğitiminin bel kemiğini oluşturan tasarım atölyelerinin de farklı içerik ve öğretme yöntemleri ile yeniden şekillendirilmesine yönelik çabaları beraberinde getirmiştir. Bu bağlamda bu çalışma bir mimari tasarım atölyesinde içerik ve öğretme yönteminin “empati” kavramı ile şekillendirilmesine dair bir deneyimi anlatmaktadır. “Empati Atölyesi”nin amacı, öğrencilerin toplum – mimari ürün etkileşimini algılamalarının, verilen mimari tasarım konularına ilişkin ilgi gruplarını tanımalarının, ilgi grupları ile empati kurarak tasarıma girdi sağlamalarının ve böylelikle verilen mimari tasarım sorununa / konusuna yönelik gerçekçi, uygulanabilir, sürdürülebilir, yaşam kalitesi yüksek mimari çözümleri üretmelerinin sağlanmasıdır.
Anahtar Kelimeler: Mimari Tasarım, Mimarlık Eğitimi, Mimari Tasarım Eğitimi, Mimari Tasarım Atölyesi, Empati
An Architectural Design Studio Experience: “Empathy Studio”
Abstract: Throughout the history, social values and architecture products have been in interaction with each other; however, certain themes such as “Design for All”, “Children and Architecture”, “ Society and Architecture”, “Responsible Architecture” began to be included in the architectural agenda from the second half of the 20th Century, as a result of the systematic efforts of various architectural platforms to establish a connection between social responsibility and architecture, and strengthen the existing connections. This process brought about the efforts intended for remodeling the architectural education as well as design studios, which are the backbone of the architectural education, by means of different contents and teaching methods. In this regard, this study mentions about an experience of remodeling the content and teaching methods with the concept of “empathy”, in an architectural design studio. The objective of “Empathy-Studio” is to ensure students to percept the interaction between the society and architectural products, know the groups related to the stated architectural topics, empathize with the relevant groups and provide input for the design; and consequently, produce realistic, workable and sustainable architectural solutions for the stated architectural design problem/issue, intended for providing a high quality of life.
Keywords: Architectural Design, Architectural Education, Architectural Design Education, Architectural Design Studio, Empathy
Makalenin tamamına Yapı Dünyası Dergisi 2017 Sayı: 250-251 den ulaşabilirsiniz.