Balıkesir Bandırma Bor Karbür Üretim Tesisi Açıldı
Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Yatırım bedeli 80 milyon doları bulan Bandırma Bor Karbür Üretim Tesisi, bu alanda ülkemizin ilk, dünyanın sayılı işletmelerinden biri olacaktır.” dedi.
Bor karbürün, sıcaklık ve mekanik dayanıklılığı itibarıyla birçok farklı endüstriyel uygulamalarda aranan ve tercih edilen bir ürün olduğunu vurgulayan Erdoğan, bor karbürün özellikle zırh, aşınmaya dayanıklı mekanik parça üretimi, nükleer tesislerde nötron tutucu gibi uygulama alanlarıyla savunma sanayisinin vazgeçilmezi olduğuna dikkati çekti.
Uçaklardan taktik araçlara, personel yeleklerinden korunaklı levhalara kadar pek çok yerde bu ürünü görmenin mümkün olduğunu dile getiren Erdoğan, Bandırma tesisimizde yapılacak yıllık 1000 ton üretim, kullanıldığı alanlarda da 150 kattan 2 bin kata kadar varan değer artışları sağlamaktadır. Bir başka ifadeyle bu tesis sayesinde Türkiye, sadece sahip olduğu bor madeninin katma değerini yükseltmekle kalmıyor aynı zamanda ülkemiz, dünyanın en sert üçüncü malzemesinin üretiminde ve satışında önemli bir oyuncu haline geliyor.
Geçmişte bu tür ürünlerin stratejik önemi dikkate alınmayıp sadece fiyat unsurlarıyla dışarıdan tedariki yoluna gidildiği için kriz dönemlerinde ciddi sıkıntılar yaşadık. Savunma sanayimizin ihtiyaçları başta olmak üzere kritik her üründe maruz kaldığımız gizli açık ambargoların ülkemize yaşattığı vakit ve hamle kayıplarını gayet iyi biliyorsunuz. Bunun için artık her alanda önce kendi ihtiyaçlarımızı karşılayacak, onunla birlikte dünya pazarlarında pay sahibi olmamıza katkı sağlayacak yatırımların tamamını destekliyoruz. Sadece Eti Maden bünyesinde yürütülen çalışmalar bile başlı başına birer başarı hikayesidir. Bor karbür yanında sıvı karbürden lityum üretimi konusunda da yakında somut adımlar atılacaktır. Aynı şekilde temeli atılan, çeliğin dayanıklılığını artırma başta olmak üzere pek çok alanda kullanılan ferrobor tesisimiz de bu sene içinde hizmete girecektir.
Nadir toprak elementleri konusunda iyi bir rezerve sahip olunduğunu belirten Erdoğan, “Eskişehir’de keşfettiğimiz 694 milyon tonluk nadir toprak elementi rezervimizi yıllık 1200 ton cevher işleyecek bir tesisle kazanca dönüştüreceğiz. Ham maddeyle başlayıp nihai ürününe kadar uzanacak bir sistemle ülkemizin tüm değerlerini harekete geçirmekte kararlıyız.” dedi.
Bor Karbür Nedir?
Bor karbür, yeryüzünde elmastan ve kübik bor nitrürden sonra gelen en sert, en dayanıklı malzemedir. Ayrıca hafif olma özelliğiyle büyük değer taşımaktadır.
Bor Karbür Nasıl Üretilmektedir?
Bor Karbür, endüstriyel olarak Karbotermik Yöntem (borik asidin elektrik ark fırınında karbon ile redüklenmesi) ile üretilmektedir.
Bor Karbürün Önemi Nedir?
Bor karbür (B4C), yüksek sıcaklığa dayanımı, sertliği, fiziksel mukavemeti ve düşük yoğunluğuyla (hafifliğiyle) endüstriyel açıdan önem kazanmaktadır.
Bor karbürün ergime sıcaklığı yüksek olup (~2500°C), yoğunluğu (2,52 g/ cm³) düşüktür ve birçok kimyasal reaksiyona karşı direnci çok yüksektir.
Bor karbür, mukavemet değerleri açısından da çok üstün özelliklere sahiptir.
Bor Karbür Ne İşe Yarar, Kullanım Alanları Nelerdir?
Askeri amaçlı uygulamalarda, zırh malzemelerinde, aşınmaya dayanıklı makine parçalarının üretiminde ve nükleer uygulamalarda nötron tutucu olarak bor karbür kullanılır.
Bor Karbür, Savunma Sanayimizdeki Hangi Ürünlerin Üretiminde Kullanılacak?
Bor karbür, taktik araçlar, helikopterler, uçaklar, hafif zırhlı araçlar ve personel koruyucu yelekler, zırh levhalar gibi birçok savunma sanayi ürününün yerli üretiminde katkı sunacak.
Bor Karbür Üretiminde Hangi Ülkeler Öne Çıkmaktadır ve Üretim Miktarı Ne Kadardır?
Dünyada yılda yaklaşık 12.000–15.000 ton bor karbür üretilebilmektedir. Piyasada hakim üretici ülke Çin olup, Almanya, Hindistan, Japonya, ABD, Ukrayna, Güney Kore ve İngiltere’de bor karbür üretimi yapılmaktadır.
Bor Karbürün Ülkemize Sağlayacağı Katma Değer Nedir?
Balıkesir Bandırma Bor Karbür Üretim Tesisi’nde yılda 1.000 ton üretim gerçekleştirilecek ve yaklaşık 25–30 milyon dolar değerinde bir ürün ortaya çıkartılacaktır.
• Bordan elde edilen katma değer; borik asit gibi rafine ürünlerde 3 katına,
• Bor karbür gibi ürünlerde 150 katına,
• Bu ürünlerin kullanıldığı zırh yapımı ve nükleer gibi sektörlerde ise 500 katına, hatta 2.000 katına çıkarılabilmektedir.
Türkiye, Bor Karbürü Nereden İthal Ediyor?
Türkiye’de tüketilen bor karbür, Çin ve Almanya gibi ülkelerden ithal edilmektedir.
Bor Karbür İthalatının Türkiye’ye Yıllık Maliyeti Nedir?
Türkiye’nin yüksek kalitede bor karbür ithalatı, yaklaşık 500 ton olup, bunun için harcanan para yaklaşık 10 milyon dolar mertebesindedir.