Çiftliklerde Yaşamı Sürdürülebilir Kılan Suyu, Doğru Yönetemediğinizde Yaşamsal Tehdit Oluşturabiliyor
Çiftlikler için su; evsel kullanım, yangınla mücadele, ekili alanların ve besi hayvanlarının gelişimi için en temel unsurdur. Ancak çiftliklerde yaşamı sürdürülebilir kılan suyu, doğru yönetemediğinizde yaşamsal tehdit oluşturabiliyor. Özellikle suyun depolanmasında kullanılan betonarme su depoları, suyun güvenli bir şekilde muhafaza edilebilmesi noktasında da yetersiz kalıyor. Çünkü dış ortam şartlarından etkilenen betonarme su depoları, suyun kimyasal yapısını bozup, bulaşıcı hastalıklara sebebiyet verebiliyor.
Çoğu zaman üstü açık olan betonarme su depoları, güvenlik zafiyeti nedeniyle de yaşamı tehdit ediyor. Betonarme depoları, oyun alanı olarak gören çocuklar, depoya düşme hatta boğulma tehlikesiyle karşı karşıya kalıyor.
“Su depolama sistemlerinin güvenlik ve sağlık kriterlerini karşılaması gerekiyor” diyen Ekomaxi Genel Müdür Yardımcısı Hüseyin Mulhan, çiftliklerin suyunu güvenle depolamanın yöntemini paylaştı.
Çiftliklerdeki su depoları; evsel kullanımlar, hayvancılık, tarımsal sulama ve yangınla mücadelede hayati önem taşıyor. Kesintisiz su temini sağlayarak, çiftliklerde ki yaşamı sürdürülebilir kılan su depoları, yeterli donanımlara sahip olmadığında yaşamsal tehdit oluşturabiliyor. Özellikle çoğu zaman üstü açık olan betonarme su depolarına düşen çocuklar, yaralanabiliyor hatta boğulma tehlikesiyle karşı karşıya kalabiliyor.
Salgın hastalıklara sebebiyet veriyor
Geleneksel yani betonarme su depoları, suyun güvenli bir şekilde muhafaza edilebilmesi noktasında da yetersiz kalıyor. Çünkü dış ortam şartlarından etkilenen betonarme su depoları, suyun kimyasal yapısını bozuyor. Bu durum ise sudan kaynaklı zehirlenmelerin ve salgın hastalıkların en önemli nedenleri arasında gösteriliyor. Bu nedenle çiftliklerdeki betonarme su depolarının yaşamı tehdit etmemesi için doğru yani güvenli su deposu tercih etmek gerekiyor.
“Su depolama sistemlerinin güvenlik ve sağlık kriterlerini karşılaması gerekiyor” diyen Ekomaxi Genel Müdür Yardımcısı Hüseyin Mulhan, betonarme su depolarının; kullanım ömrü boyunca oluşturduğu risklere dikkat çekti.
“Betonarme su depoları, aşırı sıcak ve soğuklarda dış ortam şartlarından ve UV ışınlarından etkileniyor. Bu durum ise zaman içerisinde betonarme depolarda; pas, yosun ve bakteri oluşmasına neden olarak, suyun kimyasal yapısını bozuyor ve insan sağlığını tehdit ediyor. Ayrıca zamanla depoda oluşan kaçaklar, su israfı oluşmasına da neden oluyor.
Güvenlik zafiyeti oluşturuyor
Çoğu zaman üstü açık olan betonarme su depoları, güvenlik zafiyeti nedeniyle de yaşamı tehdit ediyor. Özellikle betonarme depoları, oyun alanı olarak gören çocuklar, depoya düşme hatta boğulma tehlikesiyle karşı karşıya kalıyor. Ayrıca zamanla sivrisinekler için üreme alanı haline gelen betonarme depolar, sivrisinek kaynaklı bulaşıcı hastalıklara neden olabiliyor. Bu nedenlerden dolayı çiftliklerin suyunu güvenli bir şekilde depolamak hayati önem taşıyor” dedi.
Hüseyin Mulhan, konuşmasında günümüzün yenilikçi teknolojisi olarak adlandırılan GRP su depolarının dış mekânlarda ki su depolama sistemlerine yenilikçi bir yaklaşım getirerek, betonarme depolarda ki riskleri ortadan kaldırdığını açıkladı:
Su depolamada güvenli çözüm
“Yüksek mühendislik malzemesi olarak adlandırılan “cam elyaf takviyeli kompozit malzeme” ile üretilen GRP su depoları, geleneksel sistemlerde olduğu gibi; aşırı sıcak ve aşırı soğuklarda dış ortam şartlarından etkilenmiyor. GRP panellerin pürüzsüz yüzey yapısı ve cam elyaf içeriği nedeniyle UV ışınlarının geçirgenliği sıfıra yakın olduğu için su içerisinde; yosun, mantar, bakteri oluşumunu önlüyor. Böylece GRP Su Depoları, 50 yıllık kullanım ömürleri boyunca; depolanan suyu, kalitesini bozmadan, güvenli bir şekilde muhafaza ediyor. Ayrıca kapalı bir kutu şeklinde ve yüksek güvenlikli olarak dizayn edilen GRP depolar, çiftliklerde yaşayan çocuklar için risk teşkil etmiyor” şeklinde konuştu.