Sınırda Karbon Uygulaması, İhracatçıya Ek Maliyetler Getirecek
Sınırda Karbon Düzenlemesi Mekanizması (SKDM) pilot uygulaması, 1 Ekim 2023 tarihi itibariyle başladı. 2026 yılından itibaren tamamen devreye girecek olan SKDM’den etkilenmemek adına Türk ihracat firmalarının şimdiden ürünlerinin karbon emisyonlarını hesaplamaları ve karbon ayak izlerini düşürmeye yönelik önlemler almaları gerekiyor.
AB ülkelerine ihracat yapan sanayi kolları için sınırda karbon düzenlemesinin 3 yıllık deneme süreci dün başladı. İlk olarak çimento, demir/çelik, alüminyum, gübre, hidrojen ve elektrik gibi sektörleri kapsayacak uygulama, kademeli olarak diğer sektörlere de yayılacak.
Düzenlemeyle şirketler için en az yüzde 10 ek yatırım maliyetleri gündeme gelecek. Ayrıca ihracat gelirinin yüzde 25’inin vergiye gideceği vurgulanıyor.
Sınırda karbon vergisi resmen hayatımıza girdi. Geçtiğimiz mayıs ayında yürürlüğe giren Avrupa Yeşil Mutabakatı’nın önemli bir parçası olan Sınırda Karbon Düzenlemesi Mekanizması’nın (SKDM), 3 yıllık geçiş dönemi dün itibarıyla başladı. 2025 yılı sonuna kadar devam edecek geçiş döneminde veri toplama ve ürüne gömülü emisyonları raporlama süreci yaşanacak.
Öte yandan SKDM’nin uygulamaya konulmasıyla, üretim, enerji ve ulaşım gibi karbon yoğun üretim süreçlerine büyük ölçüde bağımlı olan sektörler önemli değişikliklerle karşı karşıya kalacak. Öngörülere göre, çelik, alüminyum gibi yüksek karbon ayak izine sahip sektörler emisyonlarını hesaba katacağından yüksek maliyetlerle karşı karşıya kalacak. Bu da beraberinde küresel pazarda fiyat artışlarına neden olurken, çeliği ana hammadde olarak kullanan otomotiv, beyaz eşya gibi sanayi kollarında tedarik zincirleri ve ticaret modellerinde kaymalar olacak. Emisyon maliyetlerine katlanamayan sektörler, yüksek vergilerle karşı karşıya kalacak ve rekabet gücünü kaybedecek.
SKDM Tüzük’ü Gayri Resmi Çevirisi
Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması’na (SKDM) ilişkin Tüzük, Dışişleri Bakanlığı AB Başkanlığı Tarafından Türkçeye çevrilmiştir.
16 Mayıs 2023 tarihinde AB Resmi Gazetesi’nde yayımlanan