Yüksek Binalarda Yangına Karşı Yalıtım Malzemesi Seçimi

Yüksek Binalarda Enerji Tasarrufunda Kullanılan Yalıtım Malzemeleri ve Bu Malzemelerin Yangına Karşı Optimum Seçimi

Yrd. Doç. Dr. Kadir YAŞAR, Balıkesir Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Makina Mühendisliği Bölümü

Özet: Hızlı nüfus artışı ve sanayideki gelişmeler metropol merkezlerinde çok katlı iş merkezleri, oteller ve konutların (gökdelen) sayısının artmasına neden olmaktadır. İleriye dönük iyi planlama yapılmadan kentlerin bu hızlı gelişmeleri ve büyümeleri artan nüfus ve araç sayısı nedeniyle alt yapılarını iflas ettirmiştir. Örneğin bütün kent merkezlerinde ana cadde ve ara sokaklarda sağlı sollu araçlar park ettirilmekte bunun neticesinde çıkan herhangi bir yangına müdahale güçleşmekte veya geç kalınmaktadır.
Her geçen gün yangın sayısı da artmaktadır. Türkiye’de yılda ortalama 60 bin civarında yangın meydana gelmektedir. Yangın, can ve mal güvenliğini tehdit eden en önemli olaylardan biri olmasına karşın yangına karşı güvenlik önlemlerine gereken önem verilmemektedir.
Ülkemiz de doğalgaz sistemlerinin yaygınlaşmasıyla birlikte, Türkiye’de binalarda yangından pasif güvenlik önlemleri her geçen gün daha da önem kazanmıştır. Avrupa Birliği’ne girme aşamasında olan Türkiye her alanda olduğu gibi yangından korunma önlemlerinden aktif ve pasif güvenlik önlemleri bakımından da Avrupa standartlarına uyum sağlamak zorundadır.
Anahtar Kelimeler: Gökdelenler, Pasif Güvenlik Önlemleri, Bina Yapım ve Yalıtım Elemanları

Optimum Selection Of Heat Insulation Materials For Fire Resistance Where Using High Building Energy Economy
Abstract: This study is dealing with high building fire safety heat insulation materials selection and optimization. There was 60 thousand fire occurs at Turkey. There is increasing number of high building over the World. But fire brigade itsn’t as same as opportunity to obstruct to fire. Therefore all of high building (skyscraper) must be build unfired materials.
Key Words: High building, Fire safety Precautions, Fire Resistances of Building Elements

Makalenin tamamına ©Yapı Dünyası Dergisi 2017 Sayı: 256-257 den ulaşabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir