Isı Yalıtımında Doğru Dübel Kullanımı
Betek Boya ve Kimya Sanayi A.Ş. ısı yalıtımında uzmanlığını Capatect Dalmaçyalı’yla dübel kullanımında da gösteriyor. Betek Boya ve Kimya Sanayi A.Ş. Isı Yalıtım Ürün Uzmanı Çağdaş Korkmaz ısı yalıtımında doğru dübel kullanımı ve dübel uygulamasının püf noktalarını anlattı.
Dübeller, dış cephe ısı yalıtım sistemlerinde, ısı yalıtım levhalarının yüzeylere sabitlenmesi ve rüzgar vakumlama yüklerine karşı ısı yalıtım sisteminin korunması amacıyla kullanılmaktadır. Isı yalıtım levhalarının mekanik olarak tespit edilebilmesi için kullanılan özel tasarımlı dübellerin seçiminin isabetli olması, dübel uygulamasının da sağlıklı olmasının anahtarıdır.
Isı yalıtımında kullanılan plastik ya da çelik çivili dübellerin, geri dönüşüme uğramamış plastik hammaddeden imal edilmesi, tercihen polyamit esaslı olması gerekmektedir. Isı yalıtımında sistemin tüm bileşenlerinde olduğu gibi kaliteli dübellerin tercih edilmesi, yapıştırıcı ile sağlanan tutunma kuvvetinin, dübellerle bir kat daha arttırılmasına, böylece uygulanan ısı yalıtım sisteminin bina ömrü boyunca görevini yerine getirebilmesine yardımcı olacaktır.
Dübel uygulamasının püf noktaları…
Dübelleme işlemine, ısı yalıtım levhalarının yüzeye yapıştırılmasından en az 24 saat sonra geçilmelidir. Isı yalıtım yapıştırıcısının, istenilen mukavemete ulaşması için priz alma süresince dübelleme yapılmamalıdır.
Uygulama yapılan yüzey tipine göre dübel tercih edilmelidir. Genel olarak, üzeri kaba sıvalı tuğla vb. boşluklu yüzeyler için plastik çivili, üzeri sıvasız tuğla vb. boşluklu yüzeyler için özel Tuğla Dübeli, brüt beton ve tünel kalıp yüzeylerde çelik çivili Beton Dübeli ve üzeri kaba sıvasız gazbeton yüzeyler için de Gazbeton Dübeli tercih edilmelidir.
Ortalama m² ye 6 adet dübel gelecek şekilde, ısı yalıtım levhalarının birleşim noktalarına ve ortaya bir adet dübel, matkap ile dübelin çapına uygun açılan deliklere uygulanmalıdır.
Yüksekliğe bağlı artan rüzgar yükü sebebi ile 8–20 m arasında bina köşelerine denk gelen levha kenarlarına fazladan 2 adet, 20 m den sonra fazladan 3 adet daha dübel uygulanarak bu yüksekliklerde m2 başına düşen dübel sayısı bina köşelerinde arttırılmalıdır.
Dübel kafaları, sıva içinde şişkinlik yapmayacak şekilde yalıtım levhasına gömülmelidir. Dübel kovanları için açılan delik, duvar yüzeyinden itibaren 45–50 mm olmalı ve dübelin bu delik içinde en az 35 mm lik bir mesafede tutunması sağlanmalıdır. Dübellerin, yapının kenar ve köşelerinden 10–15 cm içeride olacak şekilde monte edilmesine dikkat edilmelidir.
Dübellerin mutlak suretle uygulama yüzeyine göre seçilirken, dübelin boyu ise kullanılacak yalıtım kalınlığına göre değişmektedir. Olması gerekenden kısa dübel kullanmak nasıl istenilen tutunma uzunluğunu sağlamamaktaysa, her durumda gereksiz yere uzun dübel kullanarak da daha iyi bir tutunma elde edilemez.
Dış cephe ısı yalıtım uygulamalarında dübel kullanımı sanıldığının aksine sistemin devamlılığı ve güvenliği açısından son derece önemli olup, kalite dübel kullanımı ve uygulaması vazgeçilmez bir gereksinimdir.
Capatect Dalmaçyalı Dış Cephe Isı Yalıtım Sisteminin, Capatect Standart Dübel, Capatect Beton Dübeli, Capatect Tuğla Dübeli, Capatect Gazbeton Dübeli, Capatect Pro-Dübel ve Capatect OSB Dübeli ile sahip olduğu geniş dübel portföyü, ısı yalıtımı konusundaki uzmanlığının gereği ve göstergesidir.