Sezar Aygen Vefat Etti

Şükrü Sezar Aygen (İTÜ Mimarlık–1963)

Ülkemizin yetiştirdiği önemli mimarlardan, İTÜ Evi Binasının da mimarı, Şükrü Sezar Aygen’i kaybettik. Cenazesi 11.10.2017 Çarşamba günü Kastamonu, Tosya Namazgah’ta kılınacak ikindi namazını müteakip Tosya Asri Mezarlığı’na defnedilecektir.

Sezar Aygen 1937 senesinde Kastamonu’da doğdu. İlk ve orta öğrenimini Anadolu’nun çeşitli yörelerinde tamamladıktan sonra 1963 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi, Mimarlık Fakültesinden mezun oldu.

Yurt içinde ve dışında pek çok projenin ve Ulusal-Uluslararası Mimarlık yarışmalarında 45 ödülün sahibi olan Sezar Aygen, üniversite kampüsü ve hastane tasarımı gibi başlı başına uzmanlık gerektiren alanlarda önemli bir birikime sahiptir. Ankara’da Maliye ve Gümrük Bakanlığı, Emlak Kredi Bankası Kızılay Binası, Ankara Gama İş ve Alışveriş Merkezi, Malatya’da İnönü Üniversitesi Kampüsü, Diyarbakır Tıp Fakültesi ve 1000 yataklı Hastanesi, sayısı 500’e ulaşan yapıtlarından bazılarıdır.

1980 senesinde Türk Müşavir Mühendisler ve Mimarlar Birliği Derneği’nin Kurucu üyeliği ve bir dönem Serbest Mimarlar Derneği’nin başkanlık görevini üstlenmiştir. Mimari uygulamacı ve tasarımcı rollerinin yani sıra, yazar, düşünür ve eğitmen olarak da mesleğine hizmet vermiştir. 1969 ve 1977 yılları arasında Ankara Devlet Mühendislik ve Mimarlık Fakültesinde öğretim elemanı olarak görev yapmış, bu dönemde, “Çağımızın Mimarisine genel bir bakış” isimli ilk kitabini hazırlamıştır. Mesleki, sosyal ve siyasal içerikli çok sayıda makalesi çeşitli yayın organlarında yayınlanmış, bir kısmı da “Bir Bilinmeyen” isimli kitabında bir araya getirilmiştir.

Yazı yazmanın esasen bir tasarım meselesi olduğuna yönelik inancı, kendisi için çok yeni bir kurgu alanı olan roman yazma çalışmalarına ve akabinde “Dıştakiler” adli kitabinin 2004 senesinde yayınlanmasına ön ayak olmuştur.

Sosyal ve ekonomik konulara olan yakın ilgisi ve politik bilinci 1980’lerde Türk siyasetinde aktif görevler üstlenmesinde önemli rol oynamıştır. 1983 yılında Doğru Yol Partisi kurucuları arasında yerini almış, 1989 senesinde ise Ankara Belediye Başkanlığı seçimlerinde partisinden aday gösterilmiştir.

Yapı Dünyası Dergimizde “47 Yıllık Bir Mimarın Meslek Anıları” serisini yazıyordu. Sezar Aygen evli, iki çocuk, üç torun sahibiydi.

Ailesine, sevenlerine ve tüm İTÜ camiasına başsağlığı dileriz. Allah rahmet eylesin.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir