Emba Hunutlu Termik Santrali

Emba Hunutlu Termik Santralinin 1.Ünitesi Devreye Alındı

Adana-Yumurtalık’ta EMBA Elektrik, Çinli Shanghai Electric Power, Avic-Intl Project Engineering Company ortaklığında yapımı devam eden Hunutlu Termik Santrali’nin 660 megavatlık 1.Ünitesi elektrik üretmeye başladı. Toplam 1 320 megavat gücündeki santralin, 2.Ünitesinin işletmeye alınması çalışmaları sürüyor.

Santral Kapasitesi : 2x660MW
Yatırım Tutarı : 2.1 Milyar Dolar
Güç Üretimi : 11.5 milyar kWh/yıl

Hava Kirleticilerinin Kontrolü
Hava kirleticilerinin kontrolüne yönelik olarak, NOx, SOx ve toz emisyonunu indirgemek için özel önlemler uygulanacak. NOx emisyonu, Seçici Katalitik İndirgeme (Selective Catalytic Reduction (SCR)) DeNOx sisteminin yapılandırılmasıyla 100mg/Nm3’ten daha düşük seviye indirgenecektir. Kazandan çıkan baca gazı, özel bir katalizörün kurulu olduğu SCR reaktörü vasıtasıyla akış sağlamakta ve amonyakla karışmaktadır. Reaktörde bulunan özel katalizör sayesinde, NOx, NH3 ile reaksiyona girmekte ve zararsız N2 ve H2O’ya indirgenmektedir. Hunutlu projesi için kullanılan DeNOx sisteminin tasarım etkinliği %70’den fazladır. Daha sonra, en son Entegre Kirlilik Önleme ve Kontrol (Integrated Pollution Prevention and Control (IPPC)) Yönergesinin NOx emisyon limiti de karşılanabilir hale gelecektir.

Toz emisyonu, Kuru Elektrostatik Ayırıcı (Dry Electrostatic Precipitator (ESP)), Baca Gazı Kükürt Giderme (Flue Gas Desulfurization (FGD)) sistemi ve Islak ESP’nin bütünleşik bir yapılandırmasıyla 5mg/Nm3’ten daha düşük bir seviyeye indirgenecektir.

Gürültü Kontrolü
Gürültü kontrol sınırlamalarının gereklilikleri satın alma öncesinde tesis tedarikçilerine belirtilecektir. Ayrıca, yüksek emişli fanlar, cebri çekişli fanlar, hava kompresörleri, emniyet vanaları ile diğer önemli gürültü kaynaklarına susturucular yapılandırılacaktır. Yerel kodlar ile EN kodları karşılanabilir durumda olacaktır.

Santral Verimliliği
EMBA Hunutlu Projelerinin her biri ana buhar parametreleri 27MPa ve 600°C olarak, yeniden ısıtma buhar sıcaklığı ise 600°C olarak ayarlanırken, her biri 2×660 MW’lik Ultra Süper Kritik ünite benimsemektedir. Kritik altı ve süper kritik ünitelerle mukayese edildiğinde, ultra süper kritik üniteler daha düşük kömür sarfiyatı, daha düşük kirletici emisyonları ile daha iyi brüt verimliliğe sahiplerdir.

Hunutlu Projesinin tasarım brüt verimliliğinin her ikisi de (7000kcal/kg LHV standart kömüre dönüştürülen) 270g/kWh’den daha düşük bir brüt kömür sarfiyatı ile %45.57’ye ulaşabilmektedir.

Su Kirleticilerin Kontrolü
Su kirleticilerinin kontrolüne yönelik olarak, endüstriyel atık su ve pis suyu indirgemek adına özel önlemler uygulanacaktır.

Sıklıkla ortaya çıkan atık su ile seyrek ortaya çıkan atık su dahil endüstriyel atık su endüstriyel atık su arıtma sistemiyle bertaraf edilecektir. Sıklıkla ortaya çıkan atık sular kazan ilave suyu, laboratuvar atık suyu vs.’yi içine almakta, buna karşın seyrek ortaya çıkan atık sular ise kazan kimyasal temizlik atık suyu, hava ön ısıtıcı fışkırtma atık suyu vs.’yi içine almaktadır. Arıtılan ve kalifiye sular ilgili kodlara göre tahliye edilecek veya kömür depolama alanı ve kömür bertaraf alanında püskürtme suyu olarak yeniden kullanılabilecektir.

Pis su, pis su arıtma sistemi ile bertaraf edilecek ve bitki sulamada kullanılacaktır. İlave olarak çamur, atık su arıtma istasyonundan düzenli olarak taşınarak yine düzenli bazda elektrik santralinden dışarı çıkarılacaktır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir