Solar İnverter Nedir?

Solar İnverter Nedir?

Solar İnverter enerji tasarrufu adına son derece önemli olan dönüşüm sistemi olarak ele alınır. Farklı cihazların kullanımı üzerine dönüşüm için sistem kurulur ve frekans ayarlarına dair inverterlere yer verilir. Bunun için birkaç farklı türden inverter ile sistemin kurulması ve dönüşümün sağlanması mümkün hale gelir.

Solar İnverter Nedir?
İnverter, güç dönüştürücü olarak tanımlanmaktadır. İnverter güneş enerjisi ya da rüzgar enerjisi gibi yenilenebilir enerji kaynakları adına elektrik üretilmesi için çalışmaktadır. İnverterin sahip olduğu temel amacı, güneş enerjisini kesintisiz bir şekilde iletmektir. Bu amacı sayesinde güneş enerjisinden elde edilen elektrik enerjisi kesintisiz ve doğru bir şekilde kullanılabilir. Elektronik cihazlar için mekanik hataların ya da sorunların oluşmasını da en aza indirmektedir. Bu sayede elektronik aletlerin de kullanım süresini oldukça uzatmaktadır. Bunun yanında bozulma ya da tadilat gibi oluşabilecek ekstra masraflarında ortadan kalkmasına ya da en aza inmesine yardımcı olmaktadır.

İnverterin varlığı ile tasarruf yapılma imkanı bulunmaktadır. Hem mekanik aletlerin ömrünü uzatmakta hem de güneşten sağlanan enerjiyi elektrik enerjisine dönüştürmektedir. Bu sayede 2 yönlü de tasarruf imkanını sağlamaktadır.

Solar sistemi için büyük bir öneme sahip olan inverter 2 ayrı çeşidi bulunmaktadır. Bunlar on grid ve off grid sistemler olarak adlandırılmaktadır. Off grid inverter de kendi içerinde modifiye sinüs ve tam sinüs olarak ikiye ayrılmaktadır.

Solar inverter olarak akımın hesaplanması ve de dönüşüm sisteminin kurulması esas alınır. Bunun için:
Akım: Solar inverter nedir sorgulayanlara öncelikle akım yönünden söz etmek gerekir. Nitekim bu sistemde alternatif akımın doğru akıma çevrilmesi esas alınır. Tam tersi doğru olan akımın alternatif olarak çevrilmesi söz konusudur.
Sistem: Sistemin 3 fazlı olacak şekilde çalışması sağlanır. Hem gerilim hem de frekans açısından ayarlamalara yer verilir. Her birinin düzgün bir çalışma göstermesinde de inverterlerin payı yüksektir.

Solar İnverterler temelde iki farklı gruba ayrılırlar ve bunlar şöyledir:

On Grid İnverter
Şebekeye bağlı olan sistemlerde öne çıkmakta ve tercih edilmektedir.  Güneş panelinde görev yapar. Gelen doğrudan akımı, sorunsuz ve başarılı bir biçimde alternatif elektriğe dönüştürmektedir. Bunun sonrasında ilgili akım şebekeye dahil olmaktadır. Tek bir versiyonu söz konusu değildir. Üç farklı türü vardır. Bunlardan birisi mikro olanıdır. Panellerin arka kısmına monte edilir. Gölgelenmelerin parçalı olduğu alanlarda kullanılır. Dizi inverter ise çatıda ve sahalarda başarılı bir performans göstermektedir. Santral birden fazla parçaya sahiptir. Her biri kendi içinde elektrik üretmektedir. Merkezi olanlar, büyük işletmelerde ya da yerlerde kullanılmaktadır.

Off Grid Solar İnverter
Şebeke söz konusu olmadığı zaman böyle durumlarda off grid adındaki inverterlerin tercih edilmesi gerekmektedir. GSM baz istasyonları, şehre uzak evlerde, çiftliklerde kullanılır. Sistemsel olarak depolama özelliğine sahip yapılarda başarılı bir performans ortaya koymaktadır. Bundan dolayı kırsal da bu ürünlere çok daha sık rastlamak mümkündür.

Tüm bu işlemlerin gerçekleşmesinde invertörlerin elemanlarına başvurulur. Öyle ki frekans değiştirici ve de güç devreye elemanlarına yer verilir. Aynı zamanda otomatik denetimin sağlanması ve doğrultusunun gerçekleşmesi söz konusudur.

Solar İnverter Hakkında Sık Sorulan Sorular

Parasını Kaç Yılda Çıkarıyor?
Aküler, on grid inverter kullanımlarında zorunlu değildir. Eğer isterseniz, akünün takılması ve depolanan enerjinin günün diğer saatlerinde değerlendirilmesi de mümkün olacaktır. Akü takılmasını istemediğiniz durumlarda ise fazladan elektrik enerjisi direkt olarak şebekeye gönderilecek ve elektrik üretiminden para kazanmış olacaksınız.

Solar inverter fiyatları ve solar paneller için yapılan ödemeler incelendiğinde, güncel elektrik satış bedelleri de göz önünde bulundurulduğunda bir ortalama belirlenebiliyor. Kurulan sistemlerle üretilen elektriğe, tüketilen elektriğe, şebekeye gönderilen elektriğe bağlı olarak, 5 ila 8,5 yıl ortalamasıyla, cihazın kendi maliyeti tam anlamıyla çıkarılmış oluyor. Cihazların ömrü ise 25 yıla kadar çıkmaktadır.

İnverter Sistemi Nasıl Çalışır?
Solar inverter sistemi üzerinden güç üretiminin maksimum seviyelere çıkartılması esas alınır. Paneller üzerinden elde edilen maksimum güç eşliğinde enerji sağlanır. Aynı zamanda panellerin her birini ayrı ayrı izlemek ve şebekeler üzerinden takibe geçmek mümkün olacaktır.

FV sistemlerine de yer verildiği için enerji üretimi %10 seviyelerine kadar ulaşabiliyor. Hal böyle olunca solar inverter talepleri her geçen gün artış gösteriyor. Temin etmek isteyenler de güvenilir markaları dikkate alıyor. Aynı zamanda 18–24 ay şeklinde paylaşılan garanti süresi de satın alma sırasında dikkate alınır. Bu şekilde güvenilir markalardan temin edilmesi daha doğru olacaktır.

İnverter Nerelerde Kullanılır?
Kullanım alanı bir hayli geniş olan enerji sistemlerinden bir tanesidir. Pratik yapısı ve kontrollü panellerinden kaynaklı olarak tercih edildiği de açık durumda. Bunun üzerine panelleri istediğiniz alana kurmakta ve elektrik üretimini desteklemekte özgürsünüz.
Solar inverter eşliğinde:
– Yayla ya da bağ evlerinde sistemlerin kurulması mümkün olacaktır.
– Bahçe ya da kamplar için de sistemlere başvuranlar sayıca fazla.

Bunların yanı sıra karavan veya yazılıklar için de sıklıkla tercih edilir. Elektrik her alanda ihtiyaç olduğu için sistemlere dair herhangi bir sınırlama bulunmuyor. Aksine pek çok alanda kullanılması için özel paketlere dahi yer verilir.

Paket içeriklerine göz atarak ihtiyaç olanları seçmeniz sağlanır. Örnek vermekte gerekir watt değerleri ile birlikte güneş panellerinin pakete eklenmesi esas alınır. Bunun gibi aküler de paneller ile aynı sayıda olacak şekilde temin edilir. Aynı zamanda solar kablo eklenir ve kurulum sırasında kablo arayışına gitmenize gerek kalmaz. Görüldüğü üzere paket içerisinde aradığınız gibi elektrik sistemi içerikleri mevcut durumda.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir