Uzaydan Türkiye, Ağaç Dikmek Gerekir mi

Uzaydan Türkiye, Acilen Ağaç Dikmek Gerekir mi?

Prof. Wim Thiery “Ağaç dikmek iklim değişikliğiyle mücadele için hızlı bir çözüm değil” “Ağaç dikmek veya eski ormanları canlandırmak şu anda atmosfere saldığımız karbonun verdiği zararı karşılayamaz. İklim değişikliği için öncelikle karbon salınımını azaltmamız lazım.

ABD’de Stanford ve Colorado üniversiteleri tarafından yapılan iki yeni çalışmada büyük ölçekli ağaç dikiminin çevreye fayda sağlamak yerine zarar verebilir.

Dünyanın dört bir yanında hükümetler, STK’lar ve bireyler, iklim değişikliğine çözüm olması umuduyla hem düşük maliyetli olması hem de çevreyi güzelleştirme nedeniyle kitlesel olarak ağaç dikimi gerçekleştiriyor.

Yaygın kanı, ağaçların karbonu depolayarak ve fotosentez ile oksijeni artırarak çevre kirliliğini önleyebileceği. Bu nedenle dünya genelinde hükümetler düzenli olarak ağaç dikme kampanyaları düzenliyor.

Tek başına ağaç dikimi iklim değişikliği için pek de bir şey ifade etmeyebilir. Ağaçlandırma, farklı parçaların birçok teknik detayı ve dengesini içerir ve tüm iklim sorunlarımızı çözmeyebilir.

Ekolojistlerin yaptığı bir çalışmaya göre 0,9 milyar hektarlık bir alana ağaç dikmek, Sanayi Devrimi’yle beraber salınan karbon miktarının yaklaşık üçte ikisinin etkisini azaltabilir.

Ağaçlar, bina ve yollara gölgelik alan yaratarak, şehirlerdeki ısı adalarının oluşumunu önleyerek ve yaprakları yolu ile havaya su buharı püskürterek yoğunluklarına göre şehrin ısısını 12 dereceye kadar serinletebilirler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir