Şantiye Şeflerine Yaş Sınırlaması Getirildi

Şantiye Şeflerinin İş Yükümlülüklerine Yeni Düzenleme Getirildi

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından ‘şantiye şefliği’ hizmetlerinde yeni düzenlemeye gidildi. Yeni yönetmelikle şantiye şeflerinin aynı anda üstlenebilecekleri iş miktarı, işin büyüklüğüne göre yeniden düzenlendi. Şantiye şefleri, yeni düzenleme ile yapı inşaat alanının her biri bin 500 metrekareyi geçmemek kaydıyla en fazla 4 işi, 4 bin 500 metrekareyi geçmemek kaydıyla en fazla 3 işi ve 7 bin 500 metrekareyi geçmemek kaydıyla en fazla 2 işi aynı anda üstlenilebilecek. Düzenleme ile şantiye şeflerine ayrıca 75 yaş sınırı da getirildi.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından ‘şantiye şefliği’ hizmetleri ile ilgili yeni yönetmelik hazırlandı. 2024 yılı itibariyle yürürlüğe giren yeni yönetmelik ile şantiye organizasyonu ve teknik hizmetlerin geliştirilmesi için yeni önlemler uygulamaya konuldu. Daha önce aynı anda toplam büyüklüğü 30 bin metrekareye kadar olan 5 ayrı iş üstlenebilen bir şantiye şefinin, yeni yönetmelik ile üstlenebileceği bu iş miktarları yeniden belirlendi.

Bakanlığın hazırladığı yeni yönetmeliğe göre bir şantiye şefi, yapı inşaat alanı her biri bin 500 metrekareyi geçmemek kaydıyla en fazla 4 iş, 4 bin 500 metrekareyi geçmemek kaydıyla en fazla 3 iş ve 7 bin 500 metrekareyi geçmemek kaydıyla en fazla 2 işi aynı anda üstlenilebilecek. 7 bin 500 metrekareyi geçen işlerde ve kamu yatırımlarında ise tek bir iş alınabilecek. Aynı ada içerisinde, aynı müteahhit ve yapı sahibine ait işler ise tek iş olarak değerlendirilecek. Teknik öğretmenler ve teknikerler de özel inşaatlarda aynı anda 3 işi geçmemek üzere; yapı inşaat alanı bin 500 metrekareye kadar yapıların şantiye şefliğini üstlenebilecek.

75 YAŞINI DOLDURANLAR ŞANTİYE ŞEFLİĞİ YAPAMAYACAK
Düzenleme ile şantiye şeflerine yaş sınırlaması getirildi. 75 yaşını dolduranlar artık şantiye şefliği yapamayacak. Bir şantiye şefinin görevden ayrılması halinde ise yenisi görevlendirilinceye kadar inşaatın devam etmemesi sağlanacak. Şantiye şefliği hizmetlerinde yapılan yeni düzenlemelerin istihdama da önemli oranda katkı sağlaması bekleniyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir