Bitki Koruma Ürünlerinin Onayına Esas Denemeleri Yapacaklar Hakkında Yönetmelik Yayınlandı

Bitki Koruma Ürünlerinin Onayına Esas Denemeleri Yapacaklar Hakkında Yönetmelik Resmi Gazete’de Yayınlandı

20 Mart 2024 tarihli Resmi Gazete’de yer alan Bitki Koruma Ürünlerinin Onayına Esas Denemeleri Yapacaklar Hakkında Yönetmelik ile bitki ve bitkisel ürünler ile mantarların yetiştirildikleri ve muhafaza edildikleri ortamlarda zararlı organizmalara karşı kullanılacak ticari formdaki bitki koruma ürünlerinin onayına esas biyolojik etkinlik, kalıntı, yan etki, başlangıç toksisitesi, direnç, toksikoloji ve ekotoksikoloji denemelerini yapacak olan tüzel kişi veya kuruluşların yetkilendirilmesi ve çalışmalarına ilişkin usul ve esaslar belirlendi.

Buna göre, bitki koruma ürünlerinin onayına esas denemelerinin Tarım ve Orman Bakanlığınca yetkilendirilmiş tüzel kişi veya kuruluşlar tarafından yapılması zorunlu olacak.

Yetki alınmadan tüzel kişi veya kuruluşlar tarafından yapılacak olan bitki koruma ürünlerinin onayına esas biyolojik etkinlik, kalıntı, yan etki, başlangıç toksikolojisi, direnç, toksikoloji ve ekotoksikoloji denemeleri Tarım ve Orman Bakanlığınca değerlendirmeye alınmayacak.

• Denemenin planlanması,
• Denemenin kurulduğu adresin GPS verileri,
• Ada parsel numaraları,
• Denemenin kurulduğu yer sahibi üreticinin adı, adresi, T.C. kimlik numarası ve iletişim bilgileri dahil denemenin kurulum bilgisi,
• Denemenin kurulması,
• Denemenin denetlenmesi,
• Denemenin tamamlanması
• Denemenin raporlanması

aşamalarını içeren bütün iş ve işlemlerin kayıt altına alınması ve Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğünce oluşturulacak Bitki Koruma Ürünlerinin Onayına Esas Deneme Kayıt Sistemine yetki sahibi tüzel kişi veya kuruluşlar tarafından işlemin gerçekleşmesinden itibaren en geç bir gün içerisinde kayıt edilmesi ve söz konusu sistemin kullanılması zorunlu olacak.

Bitki Koruma Ürünleri Deneme Yetki Belgesi almak isteyen tüzel kişi veya kuruluşlar belirtilen bilgi ve belgelerle birlikte Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğüne fiziki olarak veya elektronik ortamda müracaat edecekler.

Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten önce deneme yetkisi almış tüzel kişilerin bu Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren bir yıl içerisinde belgelerini bu Yönetmelik hükümlerine göre yenilemeleri gerekecek. Bu Yönetmelik hükümlerine göre yenileme yapılmaması halinde bu kişiler tarafından yapılacak olan denemeler kabul edilmeyecek.

9/11/2017 tarihli ve 30235 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Bitki Koruma Ürünleri ile İlgili Yapılacak Denemeler Hakkında Yönetmelik yürürlükten kaldırıldı.

Yayımı tarihinde yürürlüğe giren söz konusu Yönetmeliğe https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2024/03/20240320-1.htm adresinden erişim sağlanabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir