Geleceğin Mekanları Sanal mı Gerçek mi?
Kıymet SANCAR ÖZYAVUZ, Araştırma Asistanı, Karadeniz Teknik Üniversitesi, Mühendislik Mimarlık Fakültesi, Mimarlık Bölümü
Özet: Yeni teknolojik ve iletişim araçlarının yaygınlaşmasıyla birlikte sanat ve mühendislik mesleği arasında değerlendirilen mimarlık mesleği de dijitalleşme ile iç içe olmuştur. İnternet, GPRS, mobil iletişim gibi fikirler birkaç yıl önce bilim kurgu olarak kabul edilirken, bugün hepsi günlük hayatımızın bir parçası. Teknolojik yenilikler o kadar hızlı ilerliyor ki ortalama bir insanı yakalamak zor. Teknolojideki gelişmeler bile bina işlevini, mekan boyutunu ve bina biçimlerini değiştirmiştir.
Mimarlık, “yaratıcılık ve zekanın” en üst seviyesidir. Geleneksel olarak mimarlar tasarım aracı olarak kalem, kağıt ve benzeri araçları kullanırlardı. Ancak bilgisayarların ve diğer bilgi teknolojilerinin yardımıyla mimari görselleştirmeler, sunumlar ve tasarım şekli tamamen değişiyor.
Bilgisayarlar sadece sunum şeklini değiştirmekle kalmadı, aynı zamanda “mimari gerçekliği” de değiştirdi, “sanal gerçeklik” haline geldi. Bu nedenle yeni teknoloji bizi tasarımcı ve son kullanıcı olarak rollerimizi yeniden düşünmeye zorladı.
Bilişim teknolojileri mimarinin kalitesini sunum, iletişim ve mekan kalitesi açısından etkilemiştir. O yüzden masaya oturup geçmişi tartışmak ve geleceğe yönelik projeksiyonlar yapmak gerekiyor.
Bu makalenin amacı, bilişim teknolojilerinin mimariyi tasarım yöntemi ve tasarım kalitesi açısından nasıl etkilediğini tartışmaya başlamaktır.
Anahtar Kelimeler: Bilgisayar destekli tasarım, CAD, mimari, sanal uzay, sanal gerçeklik
Are The Spaces Virtual Or Real In Future?
Abstract: As new technological and communication tools became widespread, architecture profession (which is conside-red in between arts and engineering profession) involved with digitalization. While such ideas as internet, GPRS, mobile communication, used to be considered as science fiction some years ago, they are all part of our daily life today. Technological innovations progressing so fast, it is difficult to catch up for average person. Even advance- ments in technology has changed the building function, space size and building forms.
Architecture is the highest level of “creativity and intelligence.” Traditionally, architects used to use pencil, paper and similar tools as design tools. But, with the help of computers and other information technologies, architectural renderings, presentations and the way of design are all changed.
Computers not only changed the way of presentation but also changed the “architectural reality,” it became “vir- tual reality.” Therefore the new technology forced us to re-consider our roles as designers and end-user.
Information technolgies has affected the quality of architecture in terms of presentation, communication, and space quality. Because of that, one need to put on table and discuss the past and make future projections.
The purpose of this paper, is to start discussion how the information technologies affected the architecture in terms of design method and design quality.
Keywords: Computer aided design, CAD, architecture, virtual space, virtual reality
Makalenin tamamına Yapı Dünyası Dergisi 2012 Sayı: 191-192 den ulaşabilirsiniz.