Betonarme Yapıların Deprem Davranışı

Farklı Eğik Elemanlara Sahip Betonarme Yapıların Deprem Davranışlarının Karşılaştırılması

Zeki KARACA / Selim KARAİSMAİLOĞLU, Ondokuz Mayıs Üniversitesi, İnşaat Mühendisliği Bölümü
Ahmet DURMUŞ, Karadeniz Teknik Üniversitesi, İnşaat Mühendisliği Bölümü

Özet: Ülkemiz dünyanın en etkili deprem kuşaklarından biri üzerinde yer almaktadır. Meydana gelen depremlerde; gerek tasarım gerekse yapım aşamasında yapılan birçok hatadan dolayı çok sayıda yapının yıkıldığı bilinmektedir. Bu nedenle özellikle Türkiye gibi ülkelerde yapıların tasarımında deprem yüklerinin dikkate alınması kaçınılmaz olmaktadır. Betonarme yapıların kullanabilirlik ve göçmeye karşı güvenliklerinin sağlanabilmesi için günümüze kadar yaygın olarak kullanılan başlıca geleneksel taşıyıcı sistemler; çerçeve, betonarme perde duvar ve çerçeve-betonarme perde duvar sistemler şeklinde sıralanabilmektedir.
Bu çalışmanın temel amacı; çok katlı eğik elemanlı çerçeve sistem betonarme yapıların deprem yükleri altında davranışlarını geleneksel taşıyıcı sistemlerin davranışları ile karşılaştırmalı olarak incelemektir. Bu amaçla, taşıyıcı sistemi betonarme çerçevelerden, çerçeve+betonarme perde duvarlardan, çerçeve+köşegen elemanlardan ve çerçeve + “V” şeklinde eğik elemanlardan oluşan dört farklı taşıyıcı sisteme sahip betonarme yapıların çözümlemeleri sonlu elemanlar yöntemini kullanan bilgisayar programları ile yapılmakta ve bulgular irdelenerek karşılaştırılmaktadır.Yapısal çözümlemelerinde doğrusal olmayan itme yöntemi yardımıyla ikinci mertebe kesit etkileri de dikkate alınmaktadır. Bu çalışmaya konu çeşitli taşıyıcı sisteme sahip  olan yapılar üzerinde gerçekleştirilen incelemeler, depreme dayanıklı yapı inşasında eğik elemanların betonarme perde duvarlara bir seçenek olarak kullanılabileceğini göstermektedir. Yazarlar bu sonuçları tüm yapılar için genellemeden önce daha çok sayıda yapı üzerinde deneysel ve teorik çalışmaların yapılması gerektiğini savunmakla beraber bu sonuçların önemli derecede değişmeyeceğine de inanmaktadırlar.
Anahtar Kelimeler: Betonarme yapı, eğik elemanlı çerçeve sistem, deprem davranışları, karşılaştırma

Comparison Of Seismic Behaviors Of Reinforced Concrete Structures With Different Inclined Elements
Abstract: Our country is located on one of the most influential earthquake zones in the world. In earthquakes; It is known that many buildings were destroyed due to many mistakes made during both design and construction phases. For this reason, it is inevitable to consider earthquake loads in the design of structures, especially in countries such as Turkey. The main traditional load-bearing systems, which have been widely used until today, in order to ensure the usability and safety of reinforced concrete structures against collapse; frame, reinforced concrete curtain wall and frame-reinforced concrete curtain wall systems.
The main purpose of this study; The aim of this study is to examine the behavior of multi-storey inclined frame system reinforced concrete structures under earthquake loads in comparison with the behavior of traditional structural systems. For this purpose, the analysis of reinforced concrete structures with four different carrier systems consisting of reinforced concrete frames, frame + reinforced concrete shear walls, frame + diagonal elements and frame + “V” shaped curved elements are made with computer programs using the finite element method and the findings are compared and examined. In the analysis, second-order cross-section effects are also taken into account with the help of non-linear pushing method. The examinations carried out on the structures with various load-bearing systems, which are the subject of this study, show that inclined elements can be used as an alternative to reinforced concrete shear walls in the construction of earthquake resistant structures. Although the authors argue that experimental and theoretical studies should be conducted on a larger number of structures before generalizing these results for all structures, they also believe that these results will not change significantly.
Keywords: Reinforced concrete structure, inclined frame system, earthquake behavior, comparison

Makalenin tamamına ©Yapı Dünyası Dergisi 2007 Sayı:  dan ulaşabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir