Borulu Sulama Şebekesi Optimizasyonu

Borulu Sulama Şebekesi Optimizasyonu

Ali Yılmaz KARATABAN, Müşavir Mühendis

Özet: Günümüzde, sulama şebekelerinde, sağladığı su tasarrufu, tarım arazisindeki kayıpları azaltması, kontrollü sulama imkanı vermesi sebebiyle, borulu sisteme doğru bir kayış olmuştur. Borulu bir şebekenin, açık kanallı bir şebekeye nazaran pahalı olacağı açıktır. Ne var ki, kullanılabilir iyi kaliteli suların zaman içinde azalması, suyun israf edilmeden bilgili bir şekilde kullanılmasını gerekli kılmaktadır.

Bu makalenin kısa çerçevesi içinde, Borulu şebeke maliyetini minimum yapacak şekilde boru çapı optimizasyonu için kullanılan kriter ve metotlara kısaca yer verilmiştir.

Optimization of the Pipe System in Irrigation
Abstract: Today, the design of the distribution system of an irrigation project is inclined toward the pipe system, since it can save water and agricultural land and provide a good water control in irrigation. It is obvious that, the cost of pipe system is more expensive than the canal system, but since amount of available good quality water is getting scarce in time then conservation of the good quality water become an important issue that it should be used wisely and without wasting.

The optimization methods and criteria for a pipe size are discussed within this paper for minimizing cost of the irrigation pipe system.

Makalenin tamamına Yapı Dünyası Dergisi 2009 Sayı: 157 den ulaşabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir