Tomruklama ve Odun Kusurları

Tomruklama ve Odun Kusurları

Prof. Dr. Salih ASLAN / Doç. Dr. İlker USTA / Arş. Gör. Emre TEKİN
Hacettepe Üniversitesi, Ağaç İşleri Endüstri Mühendisliği Bölümü

Özet: Ağaç kesilip devrildikten sonra, gövde boyunca bütün dal, ur ve şişkinliklerden temizlenerek kabukları soyulur ve istenilen boyutlara bölünmesi gerekir. Yuvarlak odun, uzunluk ekseni boyunca her noktasında en kesiti yaklaşık olarak daire biçiminde olan odundur. Kullanılacak odun, yakacak oduna nazaran daha yüksek değerde olduğundan ağacın bölümlere ayrılmasında azami kullanılacak odun elde edilecek şekilde kesim yapılır. Kesimden sonraki kurumalar dikkate alınarak istenilen kullanış yerine uygun olacak ölçülerde kesim yapılmalıdır. Ağacın muhtelif kısımlarında değişik kullanış yerleri için farklı kesimler uygulanır.

Tomruklama ve Odun Kusurları konusundaki bu makalenin hazırlanmasında, aşağıda belirtilen yayınlardan yararlanılmıştır (Aslan, 1994; Aytuğ, 1984; Berkel, 1970; Bozkurt, 1986; Bozkurt, 1992; Burdurlu, 1995; Core vd., 1979; Günay, 1982; Merev, 1988; TS 51; TS 446; TS 1264; TS 1265; TS 1485).

Makalenin tamamına Yapı Dünyası Dergisi 2009 Sayı: 162 den ulaşabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir