Meltem Mavkan İle Röportaj

Meltem Mavkan İle Röportaj

Meges Boya’nın Mali İşlerden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Meltem Mavkan ile sektördeki profesyonel özgeçmişi, ürün grupları, ürün özellikleri ve satış faaliyetleri hakkında görüştük.

Okurlarımıza kendinizden ve sektördeki profesyonel özgeçmişinizden bahsedebilir misiniz?
Ben Meltem Mavkan. 1995 yılında master eğitimim sonrası itibariyle boya piyasasında aktif olarak çalışmaya başladım. Meges çatısı altında 15 yıl 4 ayrı holding yönetimi ile çalıştım. (Ercan Holding, SKW-MBT, Degussa, BASF) Meges ’in yeni oluşumunda Mali ve İdari İslerden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı olarak görev almaktayım. Evliyim ve 11 yaşında bir oğlum var.

Firmanızın kuruluşundan bu yana gelişen süreci ana hatlarıyla anlatabilir misiniz?
Meges Boya 1967 yılında kurulmuş olan 46 yaşında bir firmadır. Aydoğan Şirketler Grubu 2010 yılı Mart ayında Meges’i kimya sanayisinde dünya devlerinden olan BASF firmasından satın almıştır. Bu satın alma neticesinde Meges markası, tüm ürün markaları, orijinal ürün formülleri, üretim teknolojisi ve tesisler, yeni kurulan Meges Kimya Vernik ve Boya Sanayi Ltd. Sti.’ne ait olmuştur. Eski Meges çalışanları ve aramıza yeni katılan arkadaşlar ile beraber tüm süreçleri gözden geçirdik. Ciddi bir pazar araştırması yaptık ve bu araştırmaları değerlendirerek şirketimizin vizyon, misyon, strateji ve yol haritasını belirledik. İlk beş yıldaki hedefimiz dört büyük boya üreticisinden sonra en iyi firma olmaktır. Yani dört büyük üreticiyi 1. kulvarda kabul edersek biz en iyi bir buçuk olmak istiyoruz. İki buçuk yılda hedeflerimizden daha ileri noktalara ulaştık. Türkiye’nin her yerinden bayilik talepleri geliyor ve bu da bizi çok mutlu ediyor. Tüm ekibin çalışma azmini arttırıyor.

Ürün gruplarınızdan ve ürün özeliklerinizden bahsedebilir misiniz?
Hangi sektörlere hizmet veriyorsunuz?
Şirketimiz inşaat boyaları ağırlıklı üretim ve pazarlama yapmaktadır. İnşaat boyaları dışında sanayi grubunda yer alan deniz tamir boyaları, izolasyon malzemeleri ve sentetik boyalar üretmektedir. Türkiye pazarında bazı ürün markalarımız çok öne çıkmıştır ve kullanıcılar tarafından ismen istenmektedir. Örneğin dış cephe boyalarında BETONITE, deniz, tekne boyaları ve izolasyonda IC, doğal taş verniğinde GLAZOL en bilinen ürünlerimizdir. Diğer ismini saymadığımız tüm ürünlerimiz bayilerimiz, ustalarımız ve ihtiyaç sahipleri tarafından beğenilerek kullanılmaktadır. Firmamız üçlü sorumluluğa uygun, insan, çevre ve sağlığa duyarlı ürünler üretmektedir.

Yurt içi ve yurt dışı satış faaliyetlerinizden bahsedebilir misiniz?
Hangi pazarları öncelikli hedef olarak görüyorsunuz?
Temmuz 2010‘da boya pazarına çıktığımızda Türkiye’yi 25’e böldük. Her bölgede Meges markasını taşıyabilecek distribütörlerle çalışmaya başladık. Distribütörümüzün olmadığı bölgelerde büyük perakendeciler ile çalışıyoruz. Toptancının olmadığı bölgelerde Meges ailesine dâhil olmak isteyen nalburlarımıza bayilik veriyoruz. Bu şekilde Türkiye pazarına ciddi bir şekilde yayılıyoruz. Türkiye’ye komşu ülkelere Meges markası ve Aydoğan Boya’nın kendi markaları ile ihracat yapıyoruz. İhracat hedefimiz; Toplam satiş ciromuzun %30‘una ulaşmaktır.

Piyasadaki ürünlerinizin uzun vadede varlığını sürdürebilmesi için ne gibi konulara önem veriyorsunuz?
Sürekli olarak Pazar araştırmaları yapıyoruz. Dünya ile entegre olmuş bir vaziyette çalışmaktayız. Boyada dünyada olup bitenleri takip ediyoruz, dünya fuarlarına vaktimiz yettiği sürece katılıyoruz. Yenilikleri Türkiye şartlarına uygun hale gelecek ve müşteri ihtiyaçlarını karşılayacak hale getirerek pazara sunmaya çalışıyoruz. Artan talebi karşılamak ve hız kazanmak adına ve tesisimizde sürekli yenilik ve otomasyon yapıyoruz. Nalburlar, uygulama şirketleri, boyacı ustaları, nihai tüketiciler ile birebir görüşmeler yapıyoruz. Daima sorunsuz ürünler üreterek, bayilerimize para kazandırıp yola devam etmeyi hedefliyoruz.

Çalışan profilinizden bahsedebilir misiniz?
Meges Boya’nın satın alınmasından sonra Meges ‘de daha önce çalışmış olup, bizim stratejimize uygun Meges ruhunu taşıyan arkadaşları bünyemize kattık. Boya pazarında deneyimli arkadaşları hızlı bir şekilde Meges ailesine dâhil ederek bir ay gibi kısa bir sürede organizasyonu tamamladık. Aile ruhu ile çalışan, beraber karar alan ve uygulayan, yeniliğe ve iletişime son derece açık güçlü bir kadro oluşturduk. Bu genç ve dinamik kadro, firmamızı vizyon ve hedefleri doğrultusunda en kısa zamanda hak ettiği yere taşıyacaktır.

Üretim yapan bir firma olarak, çevreyi korumak adına ne gibi önlemler alıyorsunuz?
Sürdürülebilir kalkınma ile ilgili prensiplerinizden bahsedebilir misiniz?
Üretici firmalara neler tavsiye edersiniz?
Firmamız çevreyi korumak adına; Çevre dostu ürünler üretip, üretimde ortaya çıkan atıkları en aza indirmeye çalışır. Geri dönüştürülemeyen atıkların, çevreye zarar vermeyecek şekilde bertaraf edilmesini sağlar ve doğal kaynakları ve enerjiyi en verimli şekilde kullanmaya çalışır. Tesisimizde atık su arıtma tesisi mevcuttur. Yakıt olarak sadece doğalgaz kullanılmaktadır. Tüm solvent bazlı ürünlerimiz kurşunsuz üretilmektedir. Üreticilerin dünyanın geleceği için, üretimin tüm süreçlerinde çevreye ve insana dost teknolojiler kullanarak uygun ürünler üretmek en önemli sorumluluğudur.

2012 yılı, Meges Boya ve hedefleri için nasıl geçti?
2012 yılı bütçelemiş olduğumuz değerler doğrultusunda firmamız için olumlu geçti. Daha fazla yapılanabilir ve Türkiye ‘ye daha fazla yayılabilirdik. Fakat 2012 yılının ikinci yarısında, yeni ticaret kanununun doğurduğu sıkıntılar sebebi ile daha temkinli olduk ve devamlı olarak risk yönetimi uyguladık. Bütçemizin üzerine ilave satışlar yaparak çıkmak istemedik. 2012 yılının firmamız için; Yapılanma, Türkiye’ye yayılma ve basilleşme anlamında başarılı ve verimli bir yıl olduğunu söyleyebiliriz.

2013 yılı için hedef ve öngörülerinizi öğrenebilir miyiz?
Yeni projeleriniz var mı?
2013 pazarlama planını yaparak ilk kampanyamızı pazara sunduk. Hedeflerimiz doğrultusunda bağlantılarımızı yapıyoruz. Ürünlerimiz ve ürün renklendirme ile ilgili tesisimizde ve pazarda teknoloji yatırımı yapmaya devam edeceğiz. Boya pazarına ürünlerimiz ve ambalajlarımız ile ilgili yenilikler sunacağız. Tüm ekip olarak ürünlerimizi ve tesisimizi yenilemek adına ciddi bir çalışma içerisindeyiz.

Son olarak, sektöre ulaştırmak istediğiniz bir mesajınız var mı?

Tüm boya camiasının mutlu, sağlıklı ve başarılı bir boya sezonu geçirmesini dilerim.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir