Mimarlık Eğitimi ve Sonrası

Mimarlık Eğitimi ve Sonrası

Kıymet SANCAR ÖZYAVUZ, Karadeniz Teknik Üniversitesi, Mimarlık Bölümü

Özet: Mimarlık eğitimi mimarlık okullarında başlamakta ancak yaşam boyu sürmektedir. Türkiye’de mimarlık eğitimi genel olarak, dört yıllık mimarlık bölümlerinde başlamakta ve bitmektedir. Mimarlık eğitimi ile mimarlık mesleği uygulaması arasında süreklilikten söz etmek mümkün değildir, hatta bir kopukluğun olduğu gözlenmektedir. Mimarlık eğitimini tamamlayan bir mimar, çoğunlukla, kurumsal eğitimle ilişkisini kesmektedir.

Mimarlıkta sürekli mesleki gelişimle amaçlanan, daha üst düzey bir diplomaya yönelik formal eğitim değil, mimarların bilgi ve becerilerinin toplumun ihtiyaçlarına uygun olmasını garantiye alan, bunların yitirilmemesini, zenginleştirilmesini veya artırılmasını sağlayan ve yaşam boyu süren bir öğrenme süreci oluşturmaktır.

Çalışmada, mimarların mesleki bilgi olarak kendilerini ne kadar yeterli gördükleri, hangi alanlarda kendilerini geliştirmek istedikleri ve buna bağlı olarak hangi alanlarda eğitim almak istedikleri araştırılmıştır. Veriler anket yöntemi ile elde edilmiştir. Çalışma sonunda elde edilen veriler grafik ve tablolar şeklinde sunulmaktadır.
Anahtar Kelimeler: Mimarlık eğitimi; sürekli mesleki gelişim; uzaktan eğitim; yaşam boyu eğitim

Makalenin tamamına Yapı Dünyası Dergisi 2013 Sayı: 202-203 den ulaşabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir