DSİ Faaliyetleri ve 2023 Yılı Hedefleri

DSİ Faaliyetleri ve 2023 Yılı Hedefleri

Akif ÖZKALDI, DSİ Genel Müdürü

Ülkemizdeki su kaynaklarının planlanması, yönetimi, geliştirilmesi ve işletilmesinden sorumlu olan Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü kurulduğu 1954 yılından bugüne kadar su kaynaklarından faydalanmak, zararlarından korunmak, ilim ve tekniğe uygun olarak su ve toprak kaynaklarının geliştirilmesini sağlamak adına var gücüyle çalışmaktadır.

Genel Müdürlüğümüz su kaynaklarının geliştirilmesi, korunması ve yönetilmesinde dünya lideri olma vizyonuyla hayatın temel unsuru olan suyu, ihtiyaç duyulduğu yer ve zamanda, yeterli miktar ve kalitede hazır bulundurabilmek, zararlarından insanlarımızın can ve mallarını koruyabilmek amacıyla tarım, enerji, hizmetler ve çevre sektörlerinde hizmetlerini sürdürmektedir. Bu dört sektörde verdiği hizmetlerin ortak noktası olan baraj çalışmaları konusunda öncelikli faaliyetlerini sürdüren DSİ; bu nedenle ülkemizde barajlar yapan bir kuruluş olarak bilinir.

Atatürk, Keban, Karakaya, Ermenek, Akköprü, Çine ve Deriner gibi inşa edildikleri dönemin en yüksek ve büyük barajları arasına girmiş, Türk mühendislik tarihi açısından büyük öneme sahip dev barajlar inşa eden, GAP, KOP, DAP gibi entegre projeler üreten Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü, kurulduğu günden bu yana geliştirdiği dev projelerle halkımızın daha iyi şartlarda bir yaşam sürmesine önemli katkıda bulunmaktadır.

Bu bağlamda geriye dönüp baktığımızda; özellikle 2003 yılında Sayın Bakanımız Prof. Dr. Veysel Eroğlu tarafından uygulamaya konulan yeni yatırım stratejileri ile;

• Yatırımların 26 yıllık ortalama bitiş süresinin, kademeli olarak 12, 6 ve 3 yıla indirilmesi hedeflenmiş, yürümekte olan inşaatlarda öncelik sıralaması yapılmış,
• Bütün projeler yeniden gözden geçirilmiş, maliyet azaltıcı, tesisi hızla bitirecek alternatiflere ağırlık verilmiş,
• Fiziki gerçekleşmesi %70’ler üzerindeki projelere daha fazla ödenek tahsis edilmek suretiyle bir an önce bitirilerek faydaya dönüştürülmesi sağlanmıştır.

Sulama
Ülkemizde ekonomik olarak sulanabilir arazi miktarı 85 milyon dekardır. 2014 yılı başı itibariyle 59 milyon dekar alan sulamaya açılmış olup, bunun 3,44 milyon hektarı Genel Müdürlüğümüz tarafından açılmıştır.

DSİ olarak sulama tesisleri inşa etmenin yanı sıra su kaynaklarımızı daha verimli kullanmamızı sağlayacak sulama sistemlerini de hayata geçirmekteyiz. 2003 yılından bu yana hizmete aldığımız projelerde modern sulama sistemlerini uygulamaktayız. Şu an itibariyle %17 seviyesinde olan borulu sulama şebeke oranı 2014 yılına kadar ihale edilmesi planlanan işlerin ise %99’u borulu sistemdir. Böyle daha az su ile daha çok verim elde edilmesi ve gün geçtikçe önem kazanan su kaynaklarımızın tasarruflu kullanımı sağlanacaktır.

GÖL-SU Projesi
(1000 Günde 1000 Gölet ve Sulama)
04.04.2012 tarihi itibarıyla hayata geçirilmeye başlanan proje ile 1000 günde 1000 gölet ve sulama inşa edilecektir. Büyük Sulama Projeleri alanları dışında kalan kırsal kesimlerde kısa sürede sulu tarıma geçilmesi hedeflenen proje ile yaklaşık 1 milyar m³ su depolanması ile  yaklaşık 2,5 milyon dekar tarım alanın sulanması ve taşkından korunması planlanmaktadır.

Proje ile ayrıca yılda 450.000 vatandaşımıza iş imkanının sağlanacak, göç önlenerek vatandaşın yerinde istihdamı, taşkın zararlarının ve toprak erezyonunun önlenmesi, hayvan içmesuyunun temin edilmesi, yeraltı suyu potansiyelinin emniyetli rezervde tutulması, su ürünleri üretiminin ülke çapında yaygınlaştırılması, yılda 1,7 Milyar TL mertebesinde gelir artışı sağlanacaktır.

Projenin gerçekleşmesi ile yeraltı suyundan pompajlı sulamaların cazibeli sulamaya dönüştürülmesi neticesinde enerji tasarrufu sağlanarak üretim maliyetinin düşürülmesi, yangın söndürme gayesi ile kullanılması, mesire ve rekreasyon alanlarının oluşturulması, ağaçlandırmanın yaygınlaştırılması, ülkenin mevcut depolama kapasitesinin arttırılması ile küresel iklim değişikliğinin olumsuz etkilerinin azaltılması hedeflenmektedir.

Projede, 24.04.2014 tarihi itibarıyla 392 adet tesis tamamlanmış, 662 adedi inşaat programında olup, proje ile birlikte toplamda 1054 adet gölet hayata geçirilecektir.

Hizmete aldığı tesislerle sanayimize güç veren, tarımıza bereket getiren ve evlerimize ışık olan Genel Müdürlüğümüz yatırımlarına tüm hızıyla devam edecektir.

İçme Suyu
İşletmeye aldığımız 47 adet proje ile yaklaşık 34 milyon kişiye yılda 3,36 milyar m³ içme suyu sağlanmaktadır. 30 ilde yapımı tamamlanmış olan 57 adet arıtma tesisinden günde toplam 6.682.432 m³ AB standartlarında arıtılmış su üretilerek halka sunulmaktadır.

İnşaatı devam eden 40 içmesuyu tesisleri tamamlandığında yaklaşık 19 milyon kişiye ilave  1,74 milyar m³ içmesuyu sağlanmış olacaktır.

Ayrıca planlama ve proje aşamasındaki işlerin inşaatı tamamlandığında 1,59 milyar m³ ilave içmesuyu sağlanmış olacaktır.

Çalışmaları devam eden bu projelere baktığımızda öne çıkan projeler olarak

KKTC Su Temin Projesi;
• Proje tamamlandığında Dragon çayından; Türkiye tarafı 23 km, deniz geçişi 80 km ve KKTC tarafı 3 km olmak üzere toplam 106 km uzunluğundaki hat ile yılda 75 milyon m³ (37.24 milyon m3 tarım, 37.76 milyon m³ içmesuyu) su KKTC’ye iletilecek ve 50 yıllık içme-kullanma suyu ihtiyacı karşılanacaktır.
• Alaköprü Barajı inşaatında, su tutulması öncesinde yapılması gereken tüm imalatlar tamamlanmıştır.
• Türkiye Tarafı Kara Yapıları inşaatına 04.04.2012 tarihinde sözleşme imzalanarak başlanmış olup, 2014 yılında tamamlanması hedeflenmiştir. 597 m uzunluğundaki isale hattına ait duktil boruların bugün itibariyle %95’i döşenmiştir. Dengeleme deposu tamamlanma aşamasına gelmiştir.
• Deniz Geçişi kısmının inşaatının sözleşmesi 11.06.2012 tarihinde imzalanmış olup, işe başlanılmıştır. İşte %47 fiziki gerçekleşme sağlanmış olup 2014 yılında tamamlanması hedeflenmiştir.
• KKTC Tarafı Kara Yapıları inşaatının sözleşmesi 25.09.2012 tarihinde imzalanmış olup, %95 fiziki gerçekleşme sağlanmıştır.
• Kıbrıs tarafında inşa edilmekte olan Geçitköy Barajında, toplam 2.537.400 m³ gövde dolgusu ve kret düzenlenmesi tamamlanmıştır. Göl alanındaki jipsli sahalarda 22.500 m²’lik alan kaplanmıştır. Tünellerde giriş ve çıkış yapıları betonarme imalatları tamamlanmıştır. Cebri boru imalatları devam etmektedir. %92 fiziki gerçekleşme sağlanmıştır. İşin bitim tarihi sözleşmesine göre 02.07.2014’tür.
• Türkiye’den gidecek olan suyun kullanımını temin bakımından gereken arıtma tesisi ve ana dağıtım hattı projeleri tamamlanmıştır. Arıtma tesisi sözleşmesi 24.04.2013 tarihinde imzalanmıştır. Filtre bloğu, klor temas tankı ve temiz su deposu imalatlarının Temmuz 2014 tarihine kadar tamamlanması hedeflenmiştir. Böylece Lefkoşa hattına arıtılmış su verilebilecektir. İşte %29 fiziksel gerçekleşme sağlanmıştır.
• Dört bölümden oluşan Dağıtım Hatlarından ilki olan “Geçitköy Terfi İstasyonu-Arıtma Tesisi-Lefkoşe Arası İsale Hattı”nın sözleşmesi 14.06.2013 tarihinde imzalanarak işe başlanılmış olup, %50 fiziksel gerçekleşme sağlanmıştır. Ayrıca “Girne Bölgesi İçmesuyu İsale Hattı İnşaatı” işinin 28.11.2013 tarihinde sözleşmesi imzalanarak işe başlanılmıştır. “Gazimagusa Bölgesi İçmesuyu İsale Hattı İnşaatı” işinin 27.03.2014 tarihinde sözleşmesi imzalanarak işe başlanmıştır. “Dipkarpaz Bölgesi İçmesuyu İsale Hattı İnşaatı” işinin ihalesi ise 18.02.2014 tarihinde yapılmış olup değerlendirme aşamasındadır.

Melen Projesi
İstanbul şehrinin orta ve uzun vadeli içme suyu ihtiyacını karşılamak maksadıyla geliştirilen en büyük kaynak Büyük Melen Çayı’dır. Melen Sisteminin İlk aşamasında yılda 268 milyon metreküp, 4. ve nihai aşaması sonunda ise yılda 1 milyar 77 milyon metreküp su verecek olan Büyük Melen Sistemi, İstanbul’un 2071 yılına kadar olan su ihtiyacını karşılayacaktır. 37 km’si tünel olmak üzere toplam uzunluğu 189 km olan bir iletim hattı ile şehre yılda 268 milyon metreküp ilave su sağlayacak olan 11 ayrı iş grubundan meydana gelen Melen Sistemi’nin 1.Aşaması 12.12.2012 tarihinde Başbakanımız Sayın Recep Tayyip ERDOĞAN tarafından hizmete alınmış olup, yaklaşık 2 milyon 750 bin kişilik ek bir nüfusun içme ve kullanma suyu ihtiyacı bu kaynaktan karşılanmıştır.

Melen Sistemi bünyesindeki Boğazın 135 m altında, 5551 m uzunluğunda 4 m çapında tünel, 2011 yılında tamamlanarak dünyada ilk kez iki kıta su tüneli ile birleştirilmiştir.

Melen Projesi’nin en önemli ayaklarından biri de 2016 yılında tamamlanacak Melen Barajı’dır. Melen Barajı tamamlandığında İstanbul iline 1 077 hm³ su temin edilmiş olacaktır.

Gerede
Türkiye’nin 31.592 m’lik en uzun tüneli ile Ankara’nın İçme Suyu Meselesi 2045 yılına kadar çözüme kavuşacaktır. Gerede Tüneli ve Regülatör’den oluşan Gerede Sistemi inşaatına 27.12.2010 tarihinde başlanılmış ve tünelin 17.418 m’lik kısmı tamamlanarak, %61’lik fiziki gerçekleşmeye ulaşılmıştır. İşin bitiş tarihi 25.12.2014’dür.

Atıksu Faaliyetleri
DSİ Genel Müdürlüğümüz bünyesine 11.10.2011 tarihli kanun hükmünde kararname ile Atıksu Dairesi Başkanlığı eklenmiş, çalışmaların başkanlık bünyesinde yapılmasına karar verilmiştir.

Şu an itibariyle 6 havzada çalışmalar yapılmakta olup, Ergene Nehri Havzası’nda yapılan çalışmalar hakkında kısa bilgi vermek gerekmektedir.

Ergene Nehri Havzası kapsamında Havzadaki 12 İl ve İlçe merkezi için evsel atıksu arıtma tesisi proje ve inşaat çalışmaları yürütülmektedir. Bu tesislerin inşaat işleri 2014 yılı sonuna kadar tamamlanarak, işletmeye alınmaları planlanmıştır. Edirne Uzunköprü, Kırklareli Merkez ve Vize Atıksu Arıtma Tesisleri tamamlanmıştır. Böylece 120.000 kişinin evsel atıksu kirliliğinin önüne geçilmiştir. Kalan 8 adet evsel Atıksu arıtma tesisinin ise yıl sonuna kadar tamamlanması hedeflenmektedir.

Hidroelektrik Enerji
Ülkemizin fiili elektrik enerji tüketimi 2013 yılında 239 milyar kWh olarak gerçekleşmiş olup bu tüketimin %25’lik bölümü hidroelektrik enerji ile karşılanmıştır.

Ülkemizin teorik hidroelektrik potansiyel olarak adlandırılan kaynaklardan denize kadar olan tüm hidroelektrik potansiyeli 433 milyar kWh/yıl olarak hesaplanmıştır. Bugüne kadar geliştirilen potansiyelimiz (işletme, inşa, planlama aşamasındaki tüm projeler) ise 165 milyar kWh/yıl olup bu rakamın yeni geliştirilecek projelerle maksimum 180-190 milyar kWh düzeyine çıkması beklenmektedir, buradan da görüleceği üzere tüm su kaynakları üzerinde HES kurulması teknik ve ekonomik olarak mümkün değildir.

DSİ olarak hedefimiz Cumhuriyetimizin 100.Kuruluş yıldönümünü kutlayacağımız 2023 yılına kadar 216 milyar kWh/yıl olarak hesaplanan teknik hidroelektrik potansiyelimizin (bugün için 73,6 milyar kWh’i işletmededir.) çevresel, teknik, ekonomik ve sosyal olarak yapılabilir kısmının tamamının ülke ekonomisine özel sektörün desteğiyle kazandırılmasıdır.

Bu hedef doğrultusunda DSİ ve Özel sektör olarak yoğun bir faaliyet içerisindeyiz. Şu an itibariyle işletmede olan 437 adet HES’in 65 adedi Genel Müdürlüğümüz, 327 adedi Özel sektör, kalanı ise diğer kurum ve kuruluşlar tarafından işletmeye alınmıştır. Bu tesislerle 23.039 MW Kurulu güç ile yılda yaklaşık 80 milyar kilovatsaat hidroelektrik enerji üretilmektedir. Özel sektör tarafından inşa edilecek 1.319, DSİ tarafından inşa edilecek 150 adet HES’in işletmeye alınması ile; 28.406 MW kurulu güç ile toplamda yılda 167.000 GWh hidroelektrik enerji üretimi mümkün hale gelecektir.

Öne Çıkan Enerji Projeleri

Yusufeli Barajı
Yusufeli Barajı ve Hidroelektrik Santrali Projesi; Doğu Karadeniz Bölgesi’nde, Artvin’in 70 km güney batısında Çoruh Nehri üzerinde yer almaktadır. Tesisin kurulu gücü 540 MW (3×180 MW) olup yıllık elektrik üretimi 1.827 GWh/yıl’dır. Baraj çift eğrilikli ince kemer baraj tipinde olup 270 m yüksekliği ile kendi sınıfında dünyanın en yüksek 3.barajıdır. Yusufeli Barajı ve HES Projesinde, revize kati projelerin hazırlanmasının akabinde 13.08.2012 tarihinde yapım ihalesi yapılmıştır. Yapım sözleşmesi 22.11.2012 tarihinde imzalanmış ve yer teslimi de 21.12.2012 tarihinde yapılarak işe başlanılmıştır. Mevcut iş programına göre iş bitim tarihi 19.05.2019 olmakla beraber iş 29.05.2018 tarihinde tamamlanması planlanmaktadır.

23.10.2013 tarihinde 507.50 kotundaki enjeksiyon galerisinin (aynı zamanda ulaşım galerisi) kazıları tamamlanmıştır. 901,60 m kaplama uzunluğuna sahip Derivasyon Tünelinde 23 Mart 2014 tarihi itibariyle imalatlar tamamlanmıştır.

Derivasyon Tüneli imalatlarının 28.02.2014 tarihinde bitirilmesi planlanmaktadır. Derivasyon Tüneline Ulaşım için 507.50 kotundaki Enjeksiyon Galerisinin genişletilmesi tamamlanmıştır. Derivasyon Tüneli Giriş Yapısı kazıları tamamlanmış olup Giriş Yapısı imalatları devam etmektedir. Çıkış Yapısı kazılarına Ulaşım Yolu ve Çıkış Yapısı kazıları tamamlanmış olup diğer imalatlar devam etmektedir.

01 Nisan 2014 tarihinde düzenlenen törenle Çoruh Nehrinin derivasyon işlemi gerçekleştirilmiştir. Yusufeli Barajı ve HES İnşaatı işinde %22,10 parasal gerçekleşme ve %22,50 fiziki gerçekleşme sağlanmıştır.

Ilısu Barajı
Ilısu Barajı ve HES Projesi, Mardin ve Şırnak İl sınırları arasında Dargeçit İlçesinin 15 km doğusunda Dicle nehri üzerinde yer almaktadır.

Ilısu Barajı ön yüzü beton kaplı kaya dolgu tipinde tasarlanmıştır. Temelden yüksekliği 141 m’dir. Ilısu Barajının Kurulu gücü 1.200 MW olup, yılda ortalama 4,12 milyar kilovatsaat enerji üretecektir. Dolgu hacmi bakımından Türkiye’nin 2.büyük, Kurulu güç bakımından 4.büyük, Dicle Nehri üzerindeki en büyük Baraj ve HES’tir. Tamamlandığında, sadece elektrik enerjisi üretiminden ekonomiye yılda 700 milyon TL katkı sağlayacaktır.

Şu an itibariyle yapılan dolgu miktarı 12.100.000 m³ olup, dolguda %61’lik gerçekleşme sağlanmıştır. 2014 yılı sonunda baraj gövdesinin tamamlanması hedeflenmektedir

Ilısu Barajı vesilesiyle son derece modern bir yerleşim yeri de inşa edilmektedir. Yeni Hasankeyf İlçesinde Kamu binalarını kapsayan üst yapı ihalesi 08.12.2010 tarihinde yapılmıştır. İş tamamlanmış olup, yeni konut fiyatları ve hak sahipliği çalışmaları devam etmektedir. Yeni Hasankeyf İlçesinde kültürel mirasın korunması maksadıyla 138.6 da’lık Tarihi Kültürel Yarım Ada olarak plan hazırlanmış ve kültür yarımadası, açık ve kapalı müzenin inşaatına başlanılmıştır. İş, %25’lik fiziki gerçekleşme ile devam etmektedir.

Bölgesel Projeler

KOP (Konya, Aksaray, Karaman, Niğde)
GAP’tan sonra en büyük sulama yatırımı olma özelliğini taşıyan ve Konya’nın su rüyasını gerçekleştirmek için DSİ tarafından uygulanmaya başlanan Konya Ovaları Projeleri (KOP), 63.880 km² alanda 17 adet büyük projeyi kapsamaktadır.

KOP kapsamındaki Sulama Projelerinin %36’sı işletmeye açılmış, %4’ünün inşaatı devam etmekte, %22’si Planlama ve Proje aşamasında ve %38’i YAS kooperatif ve şahıs sulamalarıdır.

KOP tamamlandığında; Sulama faydası olarak 2,2 milyar $, Enerji faydası olarak 300 milyon $, İçmesuyu 70 Milyon $ olmak üzere, Ulusal Ekonomi’ye yılda toplam 2,57 milyar $ katkı sağlayacaktır. Ayrıca temin edilecek 164 milyon m³ su ile bölgede yaşayan 3 milyon kişinin içme-kullanma ve endüstri suyu ihtiyacı karşılanacak, 100.000 kişiye doğrudan istihdam imkanı, binlerce kişiye de dolaylı iş imkanı sağlanmış olacak ve yılda 2,998 milyar kilowatt/saat enerji üretilerek, 1.100.000 hektar tarım alanı suya kavuşturulacaktır.

GAP (Gaziantep, Kilis, Adıyaman, Şanlıurfa, Diyarbakır, Mardin, Batman, Siirt, Şırnak)
9 ili kapsayan ve 22 baraj ile 19 adet hidroelektrik santrali projesinden meydana gelen GAP, 35 milyar dolarlık maliyeti ile Cumhuriyet tarihimizin en önemli entegre kalkınma projelerinden biridir.

GAP Bölgesi, Türkiye yüzölçümünün %10’unu kapsamakta, tarım potansiyelinin ise %20’sini oluşturmaktadır.

Ülkemizin teknik hidroelektrik enerji potansiyelinin %17’sine sahiptir (36,7 milyar kWh/yıl). GAP Projeleri 7’si Fırat havzasında, 6’sı ise Dicle havzasında olmak üzere 13 büyük projeden oluşmaktadır.

GAP Eylem Planı tamamlandığında yılda; 2,2 milyar $ sulama, 4 milyar $ enerji, 410 milyon $ içme suyu olmak üzere Milli Ekonomiye yıllık katkısı toplam 6,61 milyar $ olacaktır. Ayrıca; Proje ile 1.270.000 kişiye doğrudan istihdam imkanı sağlanacaktır.

DAP ( Malatya, Elazığ, Tunceli, Erzincan, Bingöl, Erzurum, Muş, Bitlis, Hakkari, Van, Ağrı, Iğdır, Kars, Ardahan)
14 ili kapsayan ve tamamlandığında 1.222.475 ha alanı sulayacak olan Doğu Anadolu Projesi kapsamında bugüne kadar sulama projelerinin %36’sı tamamlanmış olup 437.000 hektar alan işletmeye açılmıştır. Hali hazırda 39 adet Büyük Su Projesi (32 adet Sulama Drenaj ve Islah projesi, 5 adet Hizmet, 2 adet Enerji) ile toplam 28 adet planlama ve proje yapım işi devam etmektedir.

DAP tamamlandığında; Sulama faydası olarak 1 078 milyon $, Enerji faydası olarak 300 milyon $, İçmesuyu 40 milyon $ olmak üzere, Milli Ekonomi’ye yılda toplam 1.418 milyar $ katkı ve 1.220.000 kişiye doğrudan istihdam imkanı sağlanacaktır.

2014 yılı içinde; İşin tamamlanması hedeflenmektedir.

DSİ 2023 Yılı Hedefleri
25 adet Akarsu Havzasının tamamının master planı güncellenecektir. Hali hazırda 190 milyar m³ olan depolama tesislerinin tamamı bitirilerek kapasite 270 milyar m³’e yükseltilecektir. 1053 Sayılı Kanun kapsamındaki bütün yerleşim yerlerinin 2040 yılına kadar ihtiyacı olan içme, kullanma ve sanayi suyu temin edilecektir. (Mevcut 3,44 milyar m³, 2023 yılında 5,93 milyar m³’e ulaşacaktır.) Hali hazırda yukarı havza tedbirleri alınmış dere ıslahları, taşkın koruma tesisleri ve benzeri taşkın önleyici ve düzenleyici tüm su yapılarının sayısı 6.513’den 10.000’e çıkarılacaktır. Hali hazırda 20.580 MW olan Kamu ve Özel Sektör tarafından yapılan bütün hidroelektrik potansiyel 50.000 MW’a çıkarılacaktır. 2013 yılı başı itibarıyla sulamaya açılan 5,73 milyon ha alan (Köy Hizmetleri ve Halk Sulamaları dahil) ekonomik olarak sulanabilir alan olan 8,5 milyon ha’a çıkarılacaktır. Tüm sulama sistemleri modern sulama sistemine dönüştürülerek (yağmurlama, damla) salma sulamaya son verilmiş olacaktır. Atıksu sektöründe, ülke genelinde nehir ve içmesuyu temin edilen baraj havzalarını kirleten evsel atık suların toplanıp arıtılarak bertaraf edilme çalışmaları sürdürülecektir.

Uluslararası Sulama ve Drenaj Komisyonu (ICID)
Ülkemiz bu yıl Eylül sonunda dev bir foruma ev sahipliği yapacaktır. 29 Eylül – 3 Ekim tarihleri arasında Orman ve Su İşleri Bakanımız Prof. Dr. Sayın Veysel EROĞLU’nun himayelerinde Ülkemizin tarihi ve hoşgörü şehri Mardin’de 1. Uluslararası Su Dünya Sulama Forumu düzenlenecektir.

Bu forum, Uluslararası Sulama ve Drenaj Komisyonu (ICID) ile birlikte gerçekleştirilecektir.

ICID; Merkezi Yeni Delhi – Hindistan’da bulunan 1950 yılında kurulmuş, sulama konusunda teknik, bilimsel çalışmalar yapmak suretiyle, su ve çevre yönetimi, sulama, drenaj ve taşkın kontrol teknikleri, toprak yönetimi gibi konuları geliştirmek ve tarım alanlarının verimliliğini arttırarak tüm insanlar için Dünya ölçeğinde gıda kaynaklarının geliştirilmesini hedeflemektedir.

Milli Komiteler aracılığıyla çalışan ICID’in Türkiye’nin de arasında bulunduğu 110 üye ülkesi bulunmaktadır. Ülkemizde ICID’in milli komite tem- silciliği yani TUCID, Devlet Su İşleri tarafından yürütülmektedir.

ICID’nin üyeleri arasında; başta Kamu kuruluşları olmak üzere, eğitim kurumları, bilim insanları, mühendisler, özel şirketler (proje, danışmanlık, müteahhitlik) sivil toplum kuruluşları, uluslararası organizasyonlar yer almaktadır.

Dünya Bankası, FAO, UNESCO, Dünya Su Konseyi, Asya Kalkınma Bankası, Uluslararası Su Yönetimi Enstitüsü, Arap Su Konseyi ve daha birçok Dünyanın tanınmış uluslararası kuruluşları ICID ile sıkı bir şekilde ilişkide bulunup çalışmalar yapmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir