Nutuk (Söylev) Mustafa Kemal Atatürk

Nutuk (Söylev) Mustafa Kemal Atatürk

Nutuk, belgeleri, Mustafa Kemal Atatürk’ün tarihçi kimliğini de ortaya koymaktadır. Atatürk, yaşanılan olaylarla ilgili kayıtlı belgeleri toplamış ve Nutuk’u yazarken bu belgelere dayanarak icraatlarını özetlemiştir. Nutuk, Gençliğe Hitabe ile sona erer.

Nutuk, Mustafa Kemal Atatürk’ün Kurtuluş Savaşı dönemini birinci ağızdan aktardığı, Cumhuriyet tarihi açısından önemli bir eserdir. Nutuk, yazıldığı dönemde Cumhuriyet Halk Fırkası umumi reisi olan Gazi Mustafa Kemal’in 15-20 Ekim 1927 tarihlerinde, Atatürk’ün Samsun’a çıktığı tarih olan 19 Mayıs 1919’dan 1927 yılı inkılap dönemine kadar olan kendisinin ve silah arkadaşlarının faaliyetlerini özetlediği konuşmasının metnidir.

Mustafa Kemal Atatürk, Nutuk ile geçmişi anlatıp aynı zamanda gelecekte olabilecek tehlikelerin önceden sezilebilmesi için alınacak derslerden bahsetmektedir. Atatürk’ün bazı sayfalarda açıkça belirttiği “sonraki yıllarda durumun kolay ve açıkça değerlendirilmesi için bu kadar ayrıntıya yer verilmiştir” sözü ile Atatürk ileri görüşlülüğünü bir kere daha ortaya koymuştur.

Nutuk, milli mücadele dönemine ait çok sayıda tarihi belgeler, yazışmalar ve telgraflar içermesi bakımından da zengin ve önemli kaynaklara sahiptir.

Kültür Bakanlığı Yayınevi tarafından (belgeler bölümü dışında) yaklaşık 900 sayfalık bir kitap olarak yayımlanmıştır ve Türkiye’nin bu dönemle ilgili en temel resmi tarih kaynağı olma niteliğindedir. Nutuk’un güncel Türkçeye çevrilmiş sürümleri pek çok yayınevi tarafından basılmış, bazıları Söylev adını tercih etmişlerdir.

Nutuk’un tamamına Kültür Bakanlığı linkleriden uluşabilirisiniz.
Nutuk 1. Cilt 
Nutuk 2. Cilt 
Nutuk 3. Cilt 
Nutuk 4. Cilt 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir