Öngerilme Nedir, Nerelerde Kullanılır

Öngerilme Nedir, Nerelerde Kullanılır?

Öngerilme, bir yapıya dış yüklerin uygulanmasından önce veya onunla aynı zamanda yapay olarak kalıcı gerilmeler verilmesidir. Betonun öngerilmesi için çeşitli tiplerde, boyutlarda ve dayanımlarda özel olarak üretilmiş teller ve demetler kullanılmaktadır.

Öngerilmeli beton çelik elemanları yüksek karbon, vanadyum alaşımlı özel filmaşinlerden, belirgin bir yük ve düzenli bir ısıl işlem sonrasında gerilimin alınması ile üretilmektedir.

Öngerilmeli beton yapılarda, başlangıçta uygulanan öngerme, betonun büzülmesi ile sünmesinden ve öngerme çeliklerinin gevşemesinden dolayı, zamanla azalır. Bu sebepten, çeliğin sabit boy altında gevşemesi veya gerilim kaybı olarak tanımlanan özelliği, öngermeli beton yapıların dizaynında dikkate alınan önemli parametrelerden biri olmaktadır.

Düşük gevşeme özelliği kazandırılan ürünlerin avantajları
• Daha yüksek akma ve kopma dayanımı,
• Yorulma ve korozyona karşı üstün dayanıklılık,
• Tutarlı yük uzama ilişkisi,
• Üstün doğrulma özelliği.

Köprü kirişi imalatları, prefabrike yapı elemanları, toprak ve maden ankrajları, nükleer santraller, silo inşaatları, konut inşaatları gibi alanlarda kullanılan 7 telli beton demetleri, ASTM, BS, EN, TSE ve JIS standartlarına uygun olarak üretilmektedir.

Beton demeti kullanımının getirdiği başlıca avantajlar
• Yüksek kopma dayanımına sahip olması,
• Ufak kesitlerde büyük ön germe imkanı sağlaması,
• Az ankraj ve uygulama işçiliğine ihtiyaç göstermesidir.

Filmaşin Nedir: Sıcak haddelenerek yapılan, genellikle yuvarlak veya yarı yuvarlak, kare, dikdörtgen ve altıgen kesitinde soğuk çekme için kullanılan kangal halindeki yarı mamül metal çubuk donatıya filmaşin denir.

Ankraj Nedir: Saplama ya da gömme anlamına da gelen ankraj, zemin içine belli bir açıyla açılmış olan deliğe, yüksek dayanımlı ve korozyona karşı korumalı olan özel çelikten öngermeli bir halat ya da halatlar deneti yerleştirerek, beton enjeksiyonu yapılmasından oluşturulan yapısal uygulamalardır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir