Galaksi Çarpışması

Galaksi Çarpışması

İlhan VARDAR

Özet: Galaksi veya gök ada, kütle çekimi kuvvetiyle birbirine bağlı yıldızlar, yıldızlararası gaz, toz ve plazmanın meydana getirdiği yıldızlararası madde ve şimdilik pek anlaşılamamış karanlık maddeden oluşan maddesel bir sistemdir. Tipik galaksiler 10 milyon (cüce galaksi) ile bir trilyon (dev galaksi) arasındaki miktarlarda yıldız içerirler ve bir galaksinin içerdiği yıldızların hepsi o galaksinin kütle merkezini eksen alan yörüngelerde döner. Galaksiler çeşitli çoklu yıldız sistemlerini, yıldız kümelerini ve çeşitli nebulaları da içerebilirler. Çevresinde gezegenler ve asteroitler gibi çeşitli kozmik cisimler dönen Güneş, Samanyolu Galaksisi’ndeki yıldızlardan yalnızca biridir.

Düzensiz ya da olağan dışı biçimli galaksiler ise “tuhaf galaksiler” olarak bilinir ve tipik olarak, komşu galaksilerin kütle çekimine bağlı biçim bozulmasıyla oluşurlar. Birbirlerine yakın galaksilerin arasındaki bu tür etkileşimlerle söz konusu galaksiler birleşebileceği gibi, yıldız oluşumu olaylarında “patlama” diye adlandırılabilecek ölçüde fazla artışların tetiklenmesiyle yıldız patlama galaksileri de gelişebilir. Ayrıca, düzenli bir yapıya sahip olmayan küçük galaksilerden de düzensiz galaksiler olarak bahsedilebilir.
Anahtar Kelimeler: Galaksi, Samanyolu, Yıldızlararası Madde

Galaxy Collision
Abstract: A galaxy or galaxy is a material system consisting of stars, interstellar gas, dust and plasma bound together by gravitational force, interstellar matter composed of dust and plasma, and dark matter, which is still poorly understood. Typical galaxies contain between 10 million (dwarf galaxies) and one trillion (giant galaxies) stars, and all the stars in a galaxy revolve in orbits that axis the galaxy’s center of mass. Galaxies may also contain various multiple star systems, star clusters, and various nebulae. The Sun, orbiting various cosmic bodies such as planets and asteroids, is just one of the stars in the Milky Way Galaxy.

Irregular or unusually shaped galaxies are known as “odd galaxies” and are typically formed by gravitational distortion of neighboring galaxies. Such interactions between galaxies that are close to each other may merge the galaxies in question, and starburst galaxies may develop by triggering large increases in star formation events that can be called “explosion”. Also, small galaxies that do not have a regular structure can be referred to as irregular galaxies.
Keywords: Galaxy, Milky Way, Interstellar Matter

Makalenin tamamına Yapı Dünyası Dergisi 2022 Sayı: 304-305-306-307-308-309 dan ulaşabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir