Psikologlara Göre Dört Çeşit Zeka Vardır

Dört Çeşit Zeka Ne Anlama Geliyor?

1. Intelligence Quotient (IQ) Zeka Katsayısı
2. Emotional Quotient (EQ) Duygusal Zeka Bölümü
3. Social Quotient (SQ) Sosyal Zeka Bölümü
4. Adversity Quotient (AQ) Sıkıntılı Bölüm

1. Zeka Katsayısı (IQ): Problem çözme ve mantıklı düşünme yeteneğinizin bir ölçüsü olmakla birlikte, zeka katsayısı veya zeka seviyesi, zekayı ölçme amaçlı birkaç farklı standartlaştırılmış testlerden çıkarılan değer.

2. Duygusal Zeka Bölümü (EQ): Zeka bölümü ile duygusal bölüm arasındaki en büyük fark, ölçtükleri şeydir. IQ zekayı ve mantığı ölçerken, EQ duygusal anlayışı, empatiyi ve kişisel farkındalığı ölçer. Çok yönlü bir profesyonelin işinde iyi performans gösterebilmesi için ideal olarak hem IQ’ya hem de EQ’ya sahip olması gerekir. Duyguları anlama ve yönetme yeteneğinizi ölçer. Başkalarıyla barışı sağlama, zamana uyma, sorumlu olma, dürüst olma, sınırlara saygı duyma, mütevazi, samimi ve düşünceli olma yeteneğinizin ölçüsüdür.

3. Sosyal Zeka Bölümü (SQ): Sosyal Zeka, kişinin başkalarıyla empati ve iddialı bir şekilde etkileşim kurma ve iletişim kurma yeteneğini ifade eder. Bu, kişinin bir arkadaş ağı kurma ve bunu uzun süre sürdürme yeteneğini de içerir. Ayrıca Sosyal zeka, kişinin kişilerarası ilişkileri anlama ve yönetme yeteneğini ifade eder. Bir kişinin IQ’sundan veya “kitap zekasından” farklıdır. Bireyin diğer insanların duygu, düşünce ve davranışlarını anlama ve bunlara göre hareket etme yeteneğini içerir.

Yüksek IQ’ya sahip bir adam ortalama IQ’ya sahip olmasına rağmen EQ ve SQ’ya sahip bir adam tarafından işe alınabilir. EQ’n karakterini temsil ederken, SQ’n Karizmanı temsil eder. Bu üç Q’yu, özellikle EQ ve SQ’nuzu geliştirecek alışkanlıklara teslim olun.

4. Sıkıntılı Bölüm (AQ): Kişinin zorlukların veya sıkıntıların üstesinden gelme yeteneğini ifade eder. Hayatta zorlu bir dönemden geçebilme ve aklınızı kaybetmeden çıkabilme yeteneğinizin ölçüsüdür. Sıkıntılarla karşılaştığında kimin vazgeçeceğini, kimin ailesini terk edeceğini, kimin intiharı düşüneceğini AQ belirler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir